Rundveehouderij

Nieuws 30 reacties

Mesdagfonds daagt RIVM voor rechter

Het Mesdag Zuivelfonds gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor de rechter dagen.

Via een gang naar de rechter wil het Mesdagfonds inzage krijgen in stikstofberekeningen van RIVM voor de neerslag (depositie) van stikstof (ammoniak) in natuurgebieden. Dat meldt het Mesdagfonds. Volgens voorzitter Jan Cees Vogelaar ‘lijkt het stikstofmodel van RIVM fouten te bevatten’. Wetenschappers die voor het Mesdagfonds het rekenmodel willen controleren, krijgen geen inzage in het model en de onderliggende gegevens. Overleg daarover is mislukt, volgens Vogelaar, en daarom volgt nu de gang naar de rechter.

Mesdagfonds vermoedt dat ammoniakconcentratie wordt overschat

In natuurgebieden wordt nu de ammoniakconcentratie gemeten via meetbuisjes in het zogenoemde MAN-meetnet. “Ontbrekende metingen worden nu zodanig ingevuld dat de ammoniakconcentratie wordt overschat”, aldus Vogelaar. “Vervolgens worden die meetgegevens in een model omgerekend naar depositie in natuurgebieden. Wij willen inzage om te zien hoe dat precies gebeurt.”

RIVM wacht eerst de dagvaarding af voor het met een reactie komt, geeft een woordvoerder aan.

Laatste reacties

 • Alco

  Prima.
  Het "geshop" in "onderzoeken" moet maar eens tegen het licht gehouden worden.

 • daan1908

  Diederik Stapel gevalletje . Let op we worden bij de neus genomen , Schiphol heeft geen NB - Vergunning , hoe gaan we daar mee om ?

 • kleine boer

  Daan1908 die bestaan al heel lang dus dat hoeft niet😜

 • yep

  bij elke uitbreiding hoort een aanvraag nb vergunning, en volgens mij is schiphol best gegroeid

 • Yep,dat is het gedoogbeleid van Rutte voor zijn VVD vrindjes.Als ze daarmee wegkomen naar het Europese hof ermee, weg met dat achterbakse vriendjespolitiek.

 • Maas1

  Het MAN-meetnet met behulp van vrijwilligers, niets geborgd hoe is dat mogelijk?. Er is is toch regelgeving en of protocollen voor dergelijke meet instrumentarium? waarbij zulke enorme belangen gemoeid zijn? Of we hier te maken hebben met sjoemel software zal de tijd uit moeten wijzen,maar wellicht een uit het Windows 98 tijdperk.
  Bij zulke immense belangen moet je niets te verbergen willen hebben,of de schijn daarvan ten toon spreiden.
  Waarom zou je.

 • gjvdtop

  onvoorstelbaar achterdochtig dat men niet spontaan inzage geeft. Zo haal je alle draagvlak WEG..

 • Zuperboer

  Misschien dat Friesland Campina als beschermheer van haar leden zich aan deze rechtsgang kan committeren! t Wordt tijd dat de zuivel grof geschut inzet om de Haagse maffia-streken te demaskeren.

 • Kelholt

  @Maas1 Inderdaad de 'vrijwilligers' plaatsen de meetbuisjes en halen ze daarna op. Je hoeft geen professor te zijn om te bedenken dat deze groep 'vrijwilligers' misschien wel een bepaalde gedachte over de huidige landbouw heeft...

 • Firma Vellenga

  Triest dat alles met een rechter bewezen moet worden. Dit gaat weer veel tijd en geld kosten. Met een goede advocaat kunnen we alle negatieve uitspraken wel aanvechten en ons gelijk krijgen. Persoonlijk ben ik alles zoek/kwijt/vat ik het niet meer. En vooral wat kost al die onzin ons wel niet. Kunnen we daar ook een advocaat op zetten?

 • daan1908

  Het is nu of nooit , vol gas erop met de zwaarste advocaten . Alles na laten meten . Het Westen heeft de grootste bek , maar ook de grootste problemen ivm bouwprojecten . Laat daar nou net de vee-dichtheid geen rol spelen. Dit kan wel eens heel verkeerd uitpakken voor die knakkers aldaar . De veehouderij moet nu doorpakken !

 • Nu maar afwachten bij welke rechter dit wordt ondergebracht, als het een maatje is van de overheid dan??

 • farmerbn

  Ik kreeg altijd al een slecht gevoel bij het RIVM en zijn topman. Wat doet die Vogelaar toch veel voor de boerenstand samen met de anderen van Mesdagfonds. Hulde.

 • haj146

  Top van Vogelaar etc! Dit kan ons wel meer opleveren dan een lidmaatschap van bijv lto. Dergelijke onderzoeken moeten we samen bekostigen. Via nzo oid.
  Het huidige ammoniak beleid is über corrupt en gestuurd

 • Henk.visscher

  Top vogelaar en als hij het niet voor elkaar krijgt moeten we elke week de boel plat gooien net zo lang totdat de waarheid boven tafel is en wie dan niet meedoet is echt een slapjanes, er kan dan geen redelijk mens zeggen dat het onredelijk is wat wij doen

 • anker

  Kan Vogelaar geen minister van landbouw worden als straks deze rotte[rutte] regering is gevallen?

 • kleine boer

  Vogelaar 👍

 • melkveehouder .

  @Jan Cees. Top👍 Trouwens, kun je geen beroep doen op het Verdrag van Aahrus? Dan zijn ze verplicht álle milieu informatie te verstrekken. Werkt in bepaalde gevallen beter dan (het getreiter bij) de Wob.

 • Tinus1

  Daan1908, 17:39 eindhoven airpoort heeft ook geen nb vergunning. De MOB heeft nu gesommeerd dat ze tweederde van de vluchten moet schrappen......de stand van 2004. Dus keihard nodig dat Cees-Jan en o.a. agrifacts goed werk blijven doen!

 • Maas1

  @Tinus1
  MOB heeft deze toestand wel veroorzaakt zoals we ons nu voelen,en de Groot stookt de boel nog verder op.Ik denk dat er weinig mensen zijn die blij zijn met deze situatie.Laten we hopen dat we het hoofd koel houden.Dit land wordt uiteindelijk niet geregeert door MOB.
  Vogelaar👍wat is de formule ( depositie) als ammoniak lichter is als een molecuul waterdamp?

 • Ritzo Holtman

  Zo ver ik weet gebruikt MOB meestal door/via de overheid /overheden verkregen gegevens. Indien de overheid onjuiste gegevens verstrekt, dan moeten die worden gecorrigeerd. Maar het is niet fraai om degene die de informatie verstrekt en combineert aan de schandpaal te nagelen. Hopen dat de politiek op basis van de juiste gegevens de juiste regels maakt.

 • Alco

  De milieu freaks hebben de laatste jaren zoveel gekregen, dat ze nu denken ook alles voor het zeggen te hebben.
  Maar ik denk dat ze nu weleens van Waterloo thuis kunnen komen.

 • veldzicht

  @Tinus 1,helemaal met je eens.Maaaar dan moeten de boeren ook Cees jan Vogelaar en Agrifacts e.a. financieel blijven ondersteunen en niet nu staan te juichen en als het wat moet kosten geen thuis geven.De tegen standers van de boeren hebben het gevoel ,Die boeren liggen nu toch op hun rug nu kunnen nu kunnen we ons alles permitteren,daarom harder als ooit tevoren keihard terug slaan met goede advocaten en verbaal kundig sprekers die ook de gewone burger weet te overtuigen..

 • 306lsa

  Wie heeft de MOB überhaupt gefinancierd ? En nu dit weer geen openheid van zaken ? En meetstation verkeerd heen zetten en dan geen uitleg over waarom ze zich niet houden aan de voorschriften ?

  <>

 • vandenbrandcv1

  staaljte van slager die zijn eigen vlees niet laten keuren

 • vandenbrandcv1

  De boer de Mob is een vereniging met een winstoogmerk. Wellicht staan er wat jaarcijfers on line bij de KvK. Nu de MOB de PAS zaken heeft gewonnen krijgen ze daar vergoedingen over, de proceskostenvergoeding volgens de AWB

 • peetersdejongh1

  alle postcode loterij deelnemers uit onze sector moeten invloed uitoefenen op het goede doelen beleid van deze loterij, zij dienen agrifacts en mesdagfonds ook financieel te ondersteunen, iedereen wil toch de feiten weten!

 • W. Zantinge

  @ Maas1 en iedereen die het interesseert. Ik ben zelf boer en ben het helemaal met jullie eens maar nu gooi ik toch even de knuppel in het hoenderhok: Wat zou de reden kunnen zijn van het RIVM om verkeerde meetmethodes te gebruiken en uitslagen te manipuleren? Als de landbouw werkelijk zoveel minder stikstof produceert als wij vermoeden, dan dient het toch geen enkel doel om ons de nek om te draaien of wel?
  Of zou het dan toch gebeuren In opdracht van de overheid om op deze manier meer land beschikbaar te krijgen voor de bouw van de minimaal 1 miljoen woningen waar blijkbaar dringend behoefte aan is?

 • Alco

  Zantinge. Wat voor reden heeft een anorexia patiënt van 40 kg om niet te eten.
  Maw. De anti landbouw club heeft een fobie, voornamelijk gestoeld op onwetendheid.

 • farmerbn

  Stel dat Vogelaar wint, heeft het RIVM dan gefraudeerd? Moet de top van het RIVM dan in de gevangenis en kunnen alle boeren dan claimen?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.