Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Aanvoer FrieslandCampina blijft licht afzwakken

De melkaanvoer van FrieslandCampina blijft onder de limiet die de onderneming heeft vastgesteld op grond van de plannen voor marktconforme groei.

Ook blijft de aanvoer licht achter ten opzichte van de totale Nederlandse melkproductie. Dat blijkt uit een vergelijking tussen de aanvoercijfers van RVO.nl en de aanvoercijfers die FrieslandCampina met haar leden deelt.

Vorig jaar was FrieslandCampina goed voor ongeveer 75% van de Nederlandse melkaanvoer, dit jaar schommelt het aandeel van FrieslandCampina rond de 73%. Een van de oorzaken is dat de Amersfoortse zuivelreus in het laatste jaar een fors aantal leden kwijtraakte. Ook stopt een aantal ledenbedrijven. Daardoor ontstaat binnen de coöperatie latente productieruimte, die kan worden opgevuld door andere ledenbedrijven. Tot en met eind augustus bedroeg de latente ruimte van gestopte bedrijven ruim 16 miljoen kilo.

Bedrijfsaanvoerplafond 10,7 miljard kilo melk

Daarnaast moedigt FrieslandCampina de ledenbedrijven aan om onder het bedrijfsaanvoerplafond voor 2019 te blijven. Dit plafond bedraagt 10,7 miljard kilo melk. Deze hoeveelheid wordt vastgesteld aan de hand van de productie in het vorige jaar, vermeerderd met het percentage marktconforme groei dat directie en bestuur hebben vastgesteld. Per eind augustus was de aanvoer over de eerste 8 maanden 300 miljoen kilo lager dan het marktconforme groeiplan toestaat. De lagere aanvoer moet volgens FrieslandCampina gunstig uitwerken op het rendement van de onderneming.

Laatste reacties

 • jhp

  Volgens mij staat er op melkweb een latente ruimte van 163 miljoen.

 • Jaap Schuijtemaker

  Klein kommafoutje niet moeilijk over doen.

 • Alco

  Cumulatief mag de individuele melkveehouder dus iets boven zijn eigen cumulatieve plafond komen, zonder in de tien cent boete regeling te komen.

 • Gat

  Dus we mogen als lid niet meer melken het liefste? Ik sprak 14 dagen geleden rmo chauffeur die zei dat hij op andere plekken melk moest laden, want kwamen tekort in de fabriek. Proberen maar goedkoop die fabriek vol te rijden.

 • Bennie Stevelink

  De individuele melkveehouder mag er veel meer overheen gaan @alco. Zolang het collectieve plafond van 10,7 miljard niet overschreden wordt mag je er individueel zover overheen gaan als je wilt zonder de boete van 10 cent te krijgen.

 • Alco

  He He. Geletterde!

 • kleine boer

  Wat zou nou het meeste kosten op termijn te veel of te weinig aanvoer....

 • farmerbn

  FC gaat nog spijt krijgen van het weg jagen van leden. De aanvoer van melk gaat alleen maar kleiner worden. Krijg je straks op vergadering te horen dat de fabrieken niet vol genoeg zijn en dat dat de reden is voor lagere melkprijs.

 • ricooo12

  Ze kunnen ook een fabriek sluiten en personeel eruit doen is kosten besparend met behoud van betere melkprijs.

 • farmerbn

  Als een fabriek voor de helft gebruikt wordt kun je hem niet geheel sluiten. Personeel eruit doen is heel erg duur.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.