Rundveehouderij

Nieuws 5 reactieslaatste update:9 aug 2019

Resultaten humuszuur bij bestrijding onkruid hoopvol

Humuszuren hebben mogelijk een positieve invloed op de werking van onkruidbestrijdingsmiddelen.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van DLV-onderzoek. Verder zijn bij het bestrijden van overblijvende grassen na voorgewas (Italiaans raaigras) hoopgevende resultaten behaald met behulp van humuszuren.

Beter bestand tegen stress of droogte

Een biostimulant helpt de plant om voedingsstoffen efficiënt te gebruiken of beter bestand te zijn tegen stress of droogte. Ook kan het middel de kwaliteit van de oogst verbeteren. Nadeel is dat claims vaak niet wetenschappelijk zijn onderbouwd. In deze toepassing is het idee dat bepaalde bestanddelen uit de humuszuren zorgen voor een betere werking van werkzame stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen.

Initiatiefnemer

Initiatiefnemer is het Bestjoerlik Oerlis Feangreidefisy (BOF) dat maïsteelt op veen zonder ploegen wil stimuleren. Het BOF bestaat onder andere uit provincie Friesland, de Friese Milieu Federatie en 7 Friese landbouworganisaties. Mais op veen heeft voordelen ten opzichte van gras omdat het efficiënter met grondwater omgaat dan gras. Ook draagt het in het rantsoen bij aan minder uitstoot van methaan en ammoniak. Een bekend nadeel is de hoge onkruiddruk.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  Het gebruik van glyfosaat is niet duurzaam, in tegendeel. En het is ook helemaal niet verantwoord. Vreemd ook om humuszuren in te zetten om de werking van glyfosaat te verbeteren. Mensen, we moeten juist van dat spul (Roundup) af. Zie ook: <>
  .

 • pinkeltje

  Na 40 jaar van gebruik van Glyfosaat nog maar weinig (niks) dat er op wijst dat het gevaarlijk zou zijn. Hooguit wat onderzoeken die elkaar tegen spreken en in het ergste geval menen dat er achter de komma ergens een mogelijk verband is met.... Als dat allemaal zo duidelijk was dan zouden de onderzoeksresultaten toch ook veel duidelijker zijn? Zolang mensen met de zogenaamde sterren en trendsetters voorop zich nog massaal laten tatoeëren (laat ze eens uitzoeken welke kansen op welke aandoeningen dan ook je daarmee oploopt) durf ik nog wel melk te drinken van een koe die mais heeft gegeten van een perceel waar een keer glyfosaat is gespoten.

 • Herman Bolte

  @Bertus. waar baseer je jouw gegevens op, zeer vreemd, want; EFSA heeft samen met experts van de lidstaten en experts van het IARC, WHO, USEPA en ECHA de IARC-monografie en meer in het algemeen de eventuele kankerverwekkende eigenschappen van glyfosaat in detail besproken. De conclusie van de EU-vertegenwoordigers was: 'Based on a weight of evidence approach, the evidence does not support classification with regard to carcinogenicity.

 • Bertus Buizer

  @Herman Bolte, EFSA baseert haar standpunt mede op experts die een band hebben met de industrie (belangenverstrengeling). En IARC (WHO) zegt juist dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Volgens onderzoek zijn de hulpstoffen in Roundup nog vele malen giftiger, maar die zijn in de toelatingsbeoordeling niet meegenomen. Misleidend dus en te gek om waar te zijn.
  Zie ook: <>

  O ja, die 18.400 aanklachten die inmiddels tegen Bayer/Monsanto zijn ingediend vanwege de gezondheidsschade die Roundup bij de betreffende gebruikers en/of overleden familieleden zou hebben aangericht, liegen er niet om. De eerste daarvan heeft deze agrochemiereus al verloren. Nederlandse boeren en ook het CTGB lijken nog steeds liever de kop in het zand te steken.
  .

 • koestal

  Waar kun je dan geen kanker van krijgen? Een eerste vereiste om gezond te zijn is gezond voedsel eten .

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.