Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Melkaanvoer FrieslandCampina daalt verder

De melkaanvoer bij FrieslandCampina loopt steeds iets verder achter bij vorig jaar.

Dit blijkt uit de gegevens die de coöperatieve zuivelreus aan de leden verstrekt.

Voor dit jaar mag collectief 10,7 miljard kilo melk worden aangevoerd (inclusief een marktconforme groei van 1,5%) voor er risico ontstaat dat leden worden gekort op de melkprijs.

Rollend jaargemiddelde 10,1 miljard kilo

Bij het begin van dit jaar werd – op basis van het rollend jaargemiddelde – uitgegaan van een aanvoer van 10,3 miljard kilo, maar met het verloop van de tijd begon de aanvoer steeds iets verder achter te lopen bij vorig jaar. Het rollend jaargemiddelde waarmee werd gerekend begon te dalen naar eerst 10,2 miljard en ligt nu 10,1 miljard kilo.

Minder melkkoeien

Er zijn diverse redenen waarom de aanvoer daalt. Er zijn minder melkkoeien dan vorig jaar, zo blijkt onder meer uit cijfers van DLV. Daarnaast zijn er weer diverse bedrijven gestopt, goed voor ruim 150 miljoen kilo melk; en door het opnieuw droge jaar 2019 heeft mogelijk een deel van de deelnemers aan het Focus Planet-programma zich iets ingehouden met melken. Ook het vertrek van enkele honderden melkveehouders zal een rol spelen. FrieslandCampina kon maandag niet direct een toelichting geven op de ontwikkeling.

Gevaar van kortingen klein

Begin vorig jaar kondigde FrieslandCampina een pakket maatregelen aan om enerzijds de aanvoer van melk met een beperkte toegevoegde waarde zo nodig te ontmoedigen (met een korting van 10 cent per kilo melk), terwijl de aanvoer van melk met een hogere toegevoegde waarde wordt gestimuleerd.Toen leek korting nog een reël risico voor een aantal bedrijven; dit jaar constateerde FrieslandCampina al snel dat het gevaar van kortingen heel klein is.

Laatste reacties

 • bluemink

  Friesland Food helemaal blij

 • klumperink

  Minder melk - hogere melkprijs ! - ?

 • koestal

  Hoeven ze ook niet weer te bouwen.

 • deB.

  Minder melk, prijs van vorige eeuw. Alles in de zakken van mensen in de jaguars

  Het vuur bij de melkveehouders is wel uit, dat merk je overduidelijk

 • wmeulemanjr1

  Minder melk was toch kassa, waar blijft nu die hoge melkprijs ?

 • wmeulemanjr1

 • Gat

  Marktconforme groei van 1.5% pfff is toch zielig dat ze 600.000 miljoen minder krijgen dan verwachten. Dat is haast 3 weken totaal geen melk ontvangen. Man man daarom dat me rayonadviseur alweer langs komt. Heeft steeds minder adressen in brabant om te zeveren.

 • Rub

  Minder melk betekent minder melk verwerken tegen verlies, dan mag de melkprijs ook wel iets minder voorzichtig voorspeld worden lijkt mij! Een beter jaarresultaat aan het eind door goedkoop inkopen van ledenmelk en betere marge op de producten die verwerkt worden uitkeren in een beetje meer nabetaling loont voor de leden niet!
  De komende periode moet de fabriek kunnen laten zien wat hun slagkracht is, anders hebben ze leden leveranciers de laatste jaren behoorlijk voor de gek gehouden.

 • farmerbn

  Ga je straks lezen dat de resultaten lager zijn omdat er minder melk verwaard is.

 • Minder koeien minder melk minder melkgeld minder boeren. Het werkt perfect zo.
  Met elkaar al heel wat bereikt de laatste 5 jaar. Benieuwd hoe het over 5 jaar uitziet in de agrarische sector.

 • koestal

  De grote uittocht is voorbij.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.