Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Meer Amerikaans rundvlees naar EU

De komende jaren komt meer Amerikaans hormoonvrij rundvlees naar de Europese Unie (EU).

De Amerikaanse president Trump en een handelsvertegenwoordiger zetten afgelopen vrijdag hun handtekening onder de deal. Daarin staat dat de VS tot 35.000 ton heffingsvrij mag exporteren naar de EU. De Verenigde Staten krijgen zo het overgrote deel van het totale heffingsvrije quotum van 45.000 ton hormoonvrij rundvlees. Over een periode van 7 jaar wordt het quotum geldend voor de VS opgebouwd naar die 35.000 ton. Voorheen waren andere landen, waaronder Australië, Argentinië en Uruguay, ook vrij om gebruik te maken van het quotum, tot onvrede van de VS.

Nederland belangrijkste exportbestemming binnen EU

De Europese Commissie benadrukt dat de deal de totale rundvleesimport niet vergroot, en dat het vlees hormoonvrij is. Het akkoord moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Er zijn 17 slachthuizen in de VS die rundvlees mogen exporteren naar de EU, waaronder de grote slachterij Tyson Foods.

“Deelnemen aan de handel met de EU is de afgelopen jaren uitdagend geweest door verschillende beperkingen. Dit akkoord geeft ons de kans op een meer regelmatige stroom van kwaliteitsrundvlees om aan de wensen van de consument te voldoen”, zo liet Tyson in een verklaring weten.

Volgens cijfers van de Amerikaanse Vleesexport Federatie exporteerde de VS in 2018 in totaal zo’n 1,4 miljoen ton rundvlees. Japan was het belangrijkste exportland met zo’n 300.000 ton. Iets meer dan 20.000 ton is naar de EU geëxporteerd; Nederland was met bijna 11.000 ton de belangrijkste exportbestemming binnen de unie.

De deal werd gesloten tegen de achtergrond van wereldwijde handelsspanningen. Na het tekenen van de overeenkomst liet Trump aan de aanwezige pers weten dat het instellen van invoerheffingen op Europese auto’s nog niet van de tafel is.

Eén reactie

  • .....

    die kringlooplandbouw is gewoon krimplandbouw en dan voedsel importeren van duizenden kilometers verderop

Of registreer je om te kunnen reageren.