Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Kalverimport Nederland groeit sterk

Nederland heeft in het eerste halfjaar van 2019 ruim 448.000 kalveren geïmporteerd.

Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het betreft een groei van 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen werden iets meer dan 409.000 kalveren ingevoerd.

Vooral kalveren uit Duitsland en Ierland

De groei van de import is vooral te danken aan de invoer uit Duitsland en Ierland. Die landen exporteerden fors meer kalveren naar Nederland dan vorig jaar. Duitsland, dat verreweg de meeste kalveren aan Nederland levert, zag de uitvoer met bijna 22.000 dieren groeien naar een totaal van 278.732 dieren. Daarmee hebben de Duitsers een marktaandeel van meer dan 60%.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Ook de import van Ierse kalveren groeide in het eerste halfjaar sterk. De Ieren brachten bijna 77.500 kalveren naar Nederland. Dat is een stijging van 75% ten opzichte van de eerste 26 weken vorig jaar. Toen kwamen iets meer dan 44.000 Ierse kalveren naar Nederland. De Ieren zagen vanwege de fosfaatregelgeving kansen om meer dieren te exporteren naar Nederland.

Minder kalveren uit België

Waar vooral Duitsland en Ierland hun aandeel dus fors zagen groeien, doet België juist een stap terug. Tot en met week 26 werden 33.870 kalveren van België naar Nederland geëxporteerd. Dat zijn er behoorlijk wat minder dan in het eerste halfjaar van 2018, want toen kwamen 56.995 de Belgisch-Nederlandse grens over.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Hoewel de import vanuit België aanzienlijk daalt, blijven de Belgen, na Duitsland en Ierland, een belangrijke leverancier. Denemarken (16.175 kalveren) en Letland (14.762 kalveren) completeren de top-5. Daaronder komen Estland en Tsjechië met allebei iets minder dan 9.000 kalveren in het eerste halfjaar van 2019.

Laatste reacties

 • .....

  Kringlooplandbouw geldt niet voor van Drie en handlangers

 • deB.

  Ze hebben het voor elkaar hoor, wij kunnen de kalveren ver!! onder kostprijs kwijt... kosten gewoon geld
  Koeien inleveren,en hun invoeren?!
  Hou dat spul maar in het buitenland

 • hwolters91

  Je hoeft ze niet te verkopen hoor, mest ze zelf maar af!!!

 • Gat

  Laat dit het nederlandse publiek zien. Niet altijd wat we exporteren.

 • Mbmb

  Wat een bekrompen reacties; Nederland is het speldeprikje op de kaart, er komt voor ons allemaal van alles over de grens, zullen we daar dan ook maar mee stoppen? En inderdaad, je kan er altijd nog voor kiezen om zelf te mesten, succes ermee, want ik weet dat dit een heel moeilijk vak is met enorme risico's en smalle marges.

 • kanaal

  ze betalen in het buitenland meer , dus straks ook maar via duitsland leveren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.