Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

FrieslandCampina wint plek op zuivelranglijst

FrieslandCampina staat vijfde op de ranglijst van de 20 grootste zuivelbedrijven ter wereld.

FrieslandCampina heeft een plek gewonnen op de ranglijst van de 20 grootste zuivelbedrijven ter wereld. Daarmee staat het zuivelconcern dit jaar op de vijfde plek. Dat blijkt uit de publicatie van de jaarlijkse ranglijst van de grootste zuivelbedrijven ter wereld van Rabobank International. De cijfers zijn gebaseerd op de omzet van 2018, inclusief fusie- en overname transacties tussen 1 januari en 30 juni 2019.

FrieslandCampina behaalde de vijfde plek met een notering van € 11,6 miljard. Volgens Rabobank steeg RFC vooral door investeringen in de kaassector in Nederland, de VS en Spanje. Ook de nieuwe samenwerking in productie van mozzarella met DMK uit Duitsland werpt zijn vruchten af, meldt Rabobank.

Unilever is het tweede Nederlandse concern die in de top 20 staat. Net als vorig jaar staat Unilever op plek 12 met een omzet van € 5,7 miljard uit zuivelproducten.

Fusies en overnames

Volgens Rabobank hebben prijsdalingen, nadelige weersomstandigheden in belangrijke productiegebieden en een sterke Amerikaanse dollar een grote invloed gehad op de omzet. Ook waren er veel fusies en overnames afgelopen jaar. Ondanks dat is de top 3 gelijk gebleven. Nestlé gaat aan kop met € 20,6 miljard. Het gat met nummer 2, Lactalis (€ 17,6 miljard), en nummer 3, Danone (€ 15,2 miljard) is afgelopen jaar wel wat kleiner geworden. Vooral Lactalis is snel ingelopen. Het concern deed veel investeringen afgelopen jaar. Met 15 deals breiden zij hun voetprint verder uit naar het Midden-Oosten, Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Afgelopen maand heeft Lactalis bijvoorbeeld de overname van het Braziliaanse zuivelverwerkingsbedrijf Itambé en de Canadese kaasbusiness van Kraft Heinz overgenomen.

Beweging op de markt

Het Scandinavische zuivelconcern Arla Foods eindigde op de 7e plaats, net als vorig jaar. Arla deed onder andere zaken met voedselconcern Mondeléz en sloot een langdurig contract af met Starbucks en Kraft Heinz. Ook werkt Arla samen met MilkVita om de zuivelmarkt in Bangladesh te ontwikkelen.

Ook opvallend zijn de 2 Chinese zuivelconcerns op de lijst. Yili (rang 8) is een plaats hoger geëindigd dan vorig jaar, terwijl Mengniu constant op plek 10 staat. Volgens Rabobank zijn zij vanwege sterke concurrentie in eigen land hard opzoek naar afzetmogelijkheden over zee. In vergelijking met 2017 heeft dat z’n vruchten afgeworpen: de gecombineerde omzet steeg met maar liefst 15%.

Geen nieuwkomers

Voor het derde jaar op rij zijn er geen nieuwkomers in de lijst. Om op de ranglijst te komen, moet de jaarlijkse omzet minimaal $ 5 miljard (€ 4,5 miljard) zijn. Voor volgend jaar verwacht Rabobank meer groei door overnames en daarmee een langverwachte verandering in de top 3 van de zuiveltop.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.