Rundveehouderij

Nieuws 16 reacties

PlanetProof lastig haalbaar voor Koeien & Kansen

Van de 17 bedrijven die deelnemen in het project Koeien & Kansen zijn er maar 3 die voldoen aan alle basiscriteria van PlanetProof, het keurmerk van Stichting Milieukeur.

Om voor het keurmerk PlanetProof in aanmerking te komen moet een veehouder voldoen aan algemene eisen op het gebied van melkkwaliteit, weidegang en veiligheid van mens en dier. Daarnaast zijn er normen voor 3 thema’s: biodiversiteit, klimaat en dierenwelzijn. Daar moet de melkveehouder voldoen aan het basisniveau en op tenminste 1 van deze thema’s aan alle criteria op het hoogste niveau. Het hoogste niveau stelt moeilijker haalbare doelen dan het basisniveau.

Ammoniakemissie

Slechts 3 bedrijven voldoen aan alle minimale eisen voor de genoemde kenmerken en 5 bedrijven bijna. Eén bedrijf voldoet slechts aan 1 minimale eis. De meeste Koeien & Kansen-bedrijven voldoen aan de minimale norm om niet meer dan 80 kilo ammoniak per hectare uit te stoten. Slechts 2 bedrijven halen deze norm niet. Dit zijn bedrijven die de mest wel verdunnen, maar daar houdt de KringloopWijzer (nog) geen rekening mee. Gemiddeld is de ammoniakemissie op de Koeien & Kansen-bedrijven 67 kilo NH3/ha. Vanwege de lage gewasopbrengsten in 2018 was het lastig voor een aantal bedrijven om aan een maximaal stikstofbodemoverschot van 150 kilo N/ha te voldoen. Tien bedrijven voldeden aan de basiseis en 7 niet.

Laatste reacties

 • deB.


  Ach het een bijt het ander...verstikkende regelgeving en eisen.
  Het is niet te doen in de praktijk....laat alle verzinnende niksnutten, is achter de computer vandaan komen, en echt aan het werk gaan, dan stoppen ze er met een week mee.

 • Roeleke

  Papier en praktijk zijn 2 verschillende werelden. Op de kantoren zweert men bij het papier. Ga eens een poos meelopen en bedenk dan eens iets wat in de praktijk werkt.

 • Hilhorst100

  Boeren die meedoen aan deze planet proof flauwekul helpen de hele eigen sector om zeep. Hoe dom kun je wezen, om linkse politiek in de kaart te spelen. Nog meer niksnutten die uit de boerenruif vreten.

 • john***

  op zich zijn het wel mooie kengetallen. Mij lijkt er beter mee te werken dan met een kengetalen als % eigen eiwit.Ook goed dat er over meerdere jaren gemiddeld wordt.

 • deB.


  En dan rijzen de albert heijn borden de grond uit in de boeren voortuinen!!
  Op de plek waar eerst een bord van ddb stond. Meerdere gezien.

  Dat je uberhaupt al AH in je voortuin zet, zegt alles

 • info36

  Het volgzame Nederland.

 • nita

  Onzin om de ammoniak uitstoot per hectare te berekenen, alsof nabij gelegen natuur er wat mee opschiet als ik er grond bij koop die nu van mijn buurman is waar een gedeelte van mijn mest nu ook al heen gaat. Wat ook jammer is dat fc de regels laat opstellen door smk.

 • rverheij

  Benieuwd of er consumenten zijn die nu bewust ppzuivel kopen om de planeet te redden.
  Dat zou dan wel dom zijn !!

 • hylkema.l

  De AH borden zijn van A-Ware.

 • ricooo12

  AH borden Allemaal Hopeloos !

 • koestal

  Iedereen een bord in de tuin van Coop , Lidle,Aldi of Jumbo.

 • deB.

  Maakt even niet uit van wie of wat ze zijn.....dat je uberhaupt al die rommel voor je huis zet als loopjochie van de grootgrutters!Het is toch te zielig allemaal

 • Attie

  Voordeel van de 3AH centjes is dat het niet ten koste gaat van de rest, dat is bij PP nog maar de vraag.

 • Cvdo

  Tijdens het hoogtepunt van het 'mercosur' nieuws gaven de Nederlandse supermarkketens ten gehore geen ongecontroleerd rommelvlees in hun schappen te willen...... Niet dus...

  Stichting milieukeur is niet eens een stichting maar een commercieel verdienmodel.. de enige die überhaupt verdienen aan deze kolder, de tarieven die ze hanteren zijn zichtbaar op hun site.

 • .....

  En je bent "on the way to Planet proof", dit zijn nog maar de instap eisen

 • Je eigen graf graven ik snap die voorop lopers niet.
  Let maar op over een paar jaar kan iedereen voor aalmoes aan die flauwekul voldoen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.