HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

ZuivelNL niet rond met afwikkeling fosfaatheffing

Brancheorganisatie ZuivelNL heeft over 2017 en 2018 voor ruim € 20 miljoen aan kosten vooruitbetaald voor het fosfaatreductieplan. De organisatie heeft daarvoor in totaal € 25 miljoen geheven.

Over de finale rekening van het fosfaatreductieplan moet nog afstemming worden bereikt met het ministerie van LNV, aldus ZuivelNL. Daarna pas wordt duidelijk hoeveel geld definitief overblijft van de heffing à 18 cent per 100 kilo melk die in 2017 werd ingehouden bij de melkveehouderij. Vervolgens is het aan het bestuur om te besluiten wat te doen met het overgebleven geld.

Door genoemde betalingen en door extra kosten op gebied van diergezondheid (onder andere voor programma’s op het gebied van kalveropfok en de landelijke aanpak van IBR en BVD) werden de reserves van ZuivelNL vorig jaar teruggebracht met zo’n € 10 miljoen. Dit blijkt uit de jaarrekening van de organisatie.

Uitgaven 2019 nagenoeg gelijk aan die over 2018

Na het bijzondere jaar 2017 is de begroting van ZuivelNL weer in rustiger vaarwater terechtgekomen. De organisatie ontvangt zo’n € 10 miljoen per jaar aan contributies en beschikt daarnaast nog over reserves van zo’n € 24 miljoen. Een deel hiervan bestaat nog uit ‘oud geld’, afkomstig van het opgeheven Productschap Zuivel, zoals het fonds voor onderzoek melkveehouderij en het fonds voor de financiering van de dierziektebestrijding .Tegenover een deel van de genoemde reserves staan nog betalingsverplichtingen (€ 7 miljoen nog uit te keren subsidies).

De geplande uitgaven voor 2019 zijn bijna gelijk aan die voor 2018. De opvallendste afwijking is een verhoging van de uitgaven voor onderzoek en innovatie met € 1 miljoen tot € 3,5 miljoen.

Laatste reacties

 • Boerke Toon

  Beetje onduidelijk. Die 25 miljoen is dat alleen van die heffing van 18 cent? Waar is de opbrengst van de boetes? Welke kosten zitten in de vooruitbetaling voor het fosfaatreductieplan? Ik krijg het gevoel dat er weer goed verdiend is aan het leed van de boeren.

 • koeien10

  gewoon terug betalen dacht ik het is ons geld en daar spelen er al zoveel mooi weer mee.

 • koestal

  Het is boerengeld,dit is diefstal op klaarlichte dag,zo worden de melkveehouders steeds genaaid !!!

 • koestal

  Ze zijn gek dat ze hiervoor 20 miljoen van te voren al uitbetaalden,dit is schofterig ,het is boerengeld,daar kunnen die bobo''s zich lekker vol van vreten.En maar zakken vullen door de ,,hoge heren''

 • koestal

  Weg gegooid geld. De boer is de dupe.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.