Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Toename melkrobot gaat snel

Aan het eind van juli zijn er al bijna net zoveel automatische melksystemen (boxen) geplaatst als in heel 2018.

Dat blijkt uit cijfers van stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties). Stichting KOM telt de toename van melkboxen bij opleveringen en of uitbreidingen. Eind juli waren er al 377 nieuwe melkrobotboxen bijgekomen. Dat is nog maar 9 stuks minder dan de 386 die in heel 2018 geplaatst zijn.

Meer melkveebedrijven

Het aantal bedrijven dat met een automatisch melksysteem werkt, blijft ook altijd nog door stijgen. Dat zijn er nu 4.269, ofwel 120 bedrijven meer dan aan het einde van 2018. En dat terwijl het aantal melkveebedrijven sinds eind 2018 is gedaald met 323 bedrijven tot een aantal van 16.905 stuks. Daardoor neemt de bezettingsgraad van de automatische melksystemen in de melkveehouderij procentueel snel toe. Dat percentage ligt nu op 25,2.

Bij de conventionele melkstallen liggen de aantallen iets onder het tempo dat vorig jaar zichtbaar was. Zo zijn er inmiddels negen nieuwe draaimelkstallen bijgekomen dit jaar tegen 22 over heel 2018. Van de swingovers zijn er dit jaar tot nog toe 6 geplaatst tegen 15 vorig jaar.

Laatste reacties

 • koestal

  Melkers zijn schaars en duur.

 • euvelgoor

  robot melkt ook niet voor niets

 • JNJS

  Vroeger, toen ik nog met melkstal molk, was het hard werken en niks verdienen.
  Nu, met robots, verdien ik nog steeds niks, maar hoef daar veel minder hard voor te werken.

 • JNJS

  Het valt mij op dat robot boeren zich bijna schamen dat ze het minder druk hebben dan voorheen. "Ja ik heb er ander werk voor terug gekregen" of iets in deze strekking.

 • gjh

  ja we kunnen lullen wat je maar wilt . Ik heb er twee staan en wil ze absoluut niet meer kwijt. Je heb een veel beter leven.

 • Pietje L

  Welke boer heeft het nou niet ‘druk’?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.