Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

PAS-vergunningen – voorlopig – ‘veilig’ voor MOB

Veehouderijen die een onherroepelijke milieuvergunning hebben op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) hoeven zich wat betreft milieuactiegroep Mobilisation of the Environment (MOB) voorlopig geen zorgen te maken.

MOB is niet van plan rechtszaken te starten tegen deze veehouderijen. Dat zegt MOB-voorman Johan Vollenbroek. “Voorlopig hebben we geen plannen tegen agrarische bedrijven. We vinden een ambitieus stikstofreductieplan op dit moment belangrijker. Overigens hebben wij ook niets tegen individuele agrarische bedrijven. Wel hadden wij grote bezwaren tegen het PAS omdat dit het stikstofprobleem verergerde in plaats van te verminderen.”

Lees ook: PAS weg, onzekerheid over vergunning terug

In de uitspraak van de Raad van State over de houdbaarheid van het PAS staat nadrukkelijk dat onherroepelijk verleende natuurvergunningen onder het PAS geldig blijven. Dat is echter maar ten dele het geval, de bestaande PAS-vergunningen kunnen wel degelijk voor de rechter aangevochten worden.

Juridische ruimte om vergunning PAS in te trekken

Als er een juridische procedure gestart wordt tegen een dergelijke onherroepelijke milieuvergunning, bestaat wel degelijk een kans dat deze sneuvelt voor de rechter. De Wet natuurbescherming biedt daarvoor namelijk aanknopingspunten. In artikel 5.4, lid 1, letter d: staat (vrij vertaald) dat als omstandigheden sinds de vergunningverlening zo zijn gewijzigd dat de verleende vergunning niet zou zijn verleend als deze omstandigheden bekend waren geweest ten tijde van de vergunningverlening. Kortom, dit geeft juridische ruimte alsnog zo’n vergunning ter discussie te stellen en (proberen) te laten intrekken.

MOB is niet tegen salderen, maar dan wel met substantieel afromen, anders gaat stikstofemissie nog niet omlaag

MOB-voorman wil juridische ruimte niet gebruiken

Volgens Vollenbroek is hij dus niet van plan dit artikel in te zetten tegen veehouderijen. “Wel zijn we een dergelijke procedure gestart tegen de kolencentrale RWE in de Eemshaven en tegen de biomassacentrale Veolia in Arnhem.”

Ook zegt de MOB-voorman niet principieel tegen agrarische bedrijfsuitbreiding en het systeem van extern salderen te zijn, maar dan wel onder voorwaarden. Het kan in zijn visie alleen als het algehele stikstofdepositieniveau fors lager komt te liggen. “Door de uitspraak van de Raad van State bestaat het PAS niet meer, dus ontwikkelruimte bestaat ook niet meer. Wij zijn niet tegen salderen op zich, maar dan wel met substantieel afromen, anders gaat de stikstofemissie nog niet omlaag.”

Laatste reacties

 • veldzicht

  Het maakt ook niet zoveel uit volgens mob hoe,als er maar een flink aantal boeren(bedrijven) de nek wordt omgedraaid.

 • Moet het nog zien of de mob wel bezwaar maakt tegen de formule 1 race in Zandvoort. Er is daar wel een natura 2000 gebied in de buurt.

 • Dat is het helemaal . Als er nu een nieuw circuit aangelegd zou worden zou een natura gebied de aanleg belemmeren !
  Althans dat zou je mogen verwachten Maar daar hoor je niemand over.

  Berend

 • ENDE902

  Ik ben niet van plan om op mijn knieën de heer Vollenbroek van het MOB te bedanken voor deze uitspraak. Dan krijgt deze heer een aanzien, dat niet in de huidige maatschappij thuishoort. Ik ga er vanuit, dat er meer mensen zo over denken, als ik zojuist aangeef.

 • info58

  @ende902
  Zou ik ook niet doen want ik geloof er helemaal niets van wat die man zegt. Integendeel zelfs. Het is niet zozeer de aangevraagde of vergunde PAS vergunning maar de legalisatie op 1 juli 2015 wat zeer zorgelijk is. In een setting worden de teveel ontvangen P rechten op 2 juli 2015 weer ingetrokken

 • .....

  Dankzij al de linkse beleidsmedewerkers en ambtenaren die deze regels bedacht hebben en politici die niet hebben opgelet heeft Vollenbroek de Nederlandse landbouw in een houdgreep

 • Hilhorst100

  Ik heb de broek al vol van die mop voorman met zijn linkse flauwekul. Geloven die mensen eigenlijk zelf wel wat een onzin ze uitkramen.

 • hollandagri

  In overijssel hebben ze waarschijnlijk wel een verzoek tot handhaving ingediend anders had de provincie niet in de pen hoeven te klimmen

 • boerderij1q8

  30 juli 14.22

  ja, bij het circuit licht in een natura 2000 gebied!!!!!
  kennemerland- zuid

 • boerderij1q8

  jammer!!!! geen F1!!

 • Mbmb

  In wat voor land leven we dat Johan M blijkbaar de dienst denkt uit te maken. Hij heeft ons al lang de oorlog verklaard met zijn procedures. Niet te vertrouwen deze gasten; ze maken je met liefde kapot als dat in hun straatje te pas komt. Moeten we soms blij zijn met dit soort uitlatingen? Hij zegt dit alleen vanuit zijn machtspositie, en manipuleert de hele zaak. Vreet alleen uit andermans ruif en het boeit hem niet dat er nu al enorme economische schade is toegeebracht. Zolang de o,0001 hectare veenmos maar behouden blijft.

 • veldzicht

  We hebben al een minister van landbouw en met Johan Vollenbroek hebben we niks te maken, is geen gesprekspartner ook al verbeeld hij zich dat wel..

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.