Rundveehouderij

Nieuws 19 reacties

Lat PlanetProof-melk omlaag door extreem weer 2018

Minder deelnemers dan eerst gevreesd hoeven uit de PlanetProof-keten te vallen. Dit komt doordat de prestaties waaraan de veehouders moeten voldoen, zijn aangepast, meldt SMK.

Deelnemers aan On the way to PlanetProof-zuivel hoeven minder angst te hebben om uit de keten te vallen. Vanwege het extreme weer in 2018 worden ze op 3 essentiële milieucriteria minder zwaar afgerekend dan werd gevreesd. Het leek er eerst op dat zonder aanpassing misschien wel de helft van de deelnemers zou afvallen, zo viel uit verschillende bronnen te horen.

Stichting Milieukeur (SMK) heeft de aanpassing 11 juli bekendgemaakt. Het gaat om een correctie van 3 prestatiecriteria: voor eiwit van eigen land krijgen de deelnemers een ‘compensatie’ van 10 procentpunt extra, het stikstofbodemoverschot mag 35 kilo hoger zijn en de CO2-emissie per kilo melk mag 25 gram hoger zijn. Hierdoor kan nog steeds 10% van de melkveehouders blijven voldoen aan de PlanetProof-eisen.

Criteria aangepast om weer en voortgang te garanderen

Het College van Deskundigen AgroFood Dierlijk van SMK heeft hiertoe besloten om 2 redenen. In 2018 was inderdaad sprake van een jaar met extreme weersomstandigheden. Dit wordt onderbouwd met een rapportage van Wageningen UR. In deze rapportage is eveneens gekeken wat de effecten van deze extreme weersomstandigheden zijn geweest op droogtegevoelige criteria. Daar wil SMK rekening mee houden. Veehouders kunnen de omstandigheden immers niet dwingen.

Uiterlijk over een maand moeten degenen die niet kunnen blijven deelnemen bericht hebben gehad van hun zuivelbedrijf

De andere reden is dat SMK het On-the-way-karakter van PlanetProof wil benadrukken, aldus een woordvoerder van schemabeheerder SMK. Het traject met extra duurzame zuivel is pas eind vorig jaar gestart en (potentiële) deelnemers moeten vertrouwen hebben dat ze instappen bij een systeem dat een zekere mate van voorspelbaarheid garandeert voor wat betreft de uitkomsten. Het zou niet goed zijn als nog geen jaar na de opstart een groot deel van de deelnemers uit zou vallen.

Ondanks aanpassing kunnen deelnemers aan PlanetProof uitvallen

Het oordeel dat ook dit jaar 10% van de melkveehouders moet kunnen voldoen aan de criteria voor On the way to PlanetProof houdt niet in dat nu alle melkveehouders die al in het systeem zitten (ruim 600 bij RFC, enkele tientallen bij Farmel), ongestoord verder kunnen. Er is immers niet gesteld dat dezelfde 10% van de melkveehouders aan de eisen kan blijven voldoen. Aan de hand van de aangepaste prestatiecriteria (meetgegevens 2018) moet blijken wie erin kunnen blijven en wie niet.

FrieslandCampina en Farmel, de huidige 2 certificaathouders, laten zich niet uit over de aantallen veehouders die afvallen. Uiterlijk over een maand moeten degenen die niet kunnen blijven deelnemen (voor dit jaar) bericht hebben gehad van hun zuivelbedrijf.

Laatste reacties

 • frl

  Tjong, is theorie en praktijk niet het zelfde, wat sneu nou voor al die geleerde betweters.

 • Flirt

  Vorig jaar net niet voldaan aan de weidedagen. Ik neem aan dat daar ook een aanpassing voor komt!!!

 • Kun je nu met terugwerkende kracht ook mee doen? Oh nee, ze zitten vol.

 • info36

  Het is de grootste flauwekul die er bestaat.

 • Trot

  Erg da ge op flauwekul denken niet me kon doen en nu het misloopt is er wel een oplossing of het bekende frc credo als het bandbreed maar klop

 • wmeulemanjr1

 • koestal

  nu elk jaar extreem weer

 • jaanen1

  het weer hebben we gelukkig nog steeds niet zelf in de hand. Daarnaast is het een omstreden systeem, want veel wordt gebasseerd op de kringloopwijzer die niet goed geborgd is. En acht achteraf de spelregels aanpassen, daar kunnen we echt beleid op voeren.

 • deB.


  EEN grote poppenkast....we hebben met de natuur te maken, en niet met regeltjes vanaf een papiertje!!!
  Daar komen ze wel achter, laat ons gewoon ons werk doen...stel meevretende guppen uit een dorp cq stad. Daar draait het om, hele volkstammen moeten over onze rug mee vreten

 • Kleine huiskavel

  Dat is raar.
  Kan ik eerst niet mee doen ..... maar achteraf toch wel , maar niet het extra melkgeld gehad.

 • f.terlinde@live.nl

  Snap er niets meer van, gaan er anders teveel afvallen, slecht voor het imago? Nee dit komt goed over richting de consument!

 • Gat

  Co2 emissie, eiwit van eigen land, stikstofbodemoverschot. Heb je toch als boer geen 100% invloed op. De natuur zekers zoveel als die boer, totaal nutteloos die getallen.

 • deB.


  Juist, maar houdt hele volksstammen bezig tegenwoordig, want normaal aan het werk wil men niet meer!! Onhoudbare situatie, net als de media, kijk hoeveel mensen en instantie's hetzelfde opschrijven. Het is gewoon knap idioot allemaal, de hoeveelheid oud papier die je in de brievenbus krijgt.

 • mts_kuijpers

  Dit is marktwerking....door invloed van de natuur is er een tekort aan melk onder een bepaald keurmerk. Dit tekort zou dan moeten leiden tot hogere prijsafspraken. Immers de consument wil toch wel heel graag dit type (keurmerk) melk?!?! Door de standaard te verlagen gooit men het hele keurmerk te grabbel en het daarbij horende verdienmodel. Gemiste kans voor de planet proof zuivel.

 • farmerbn

  Kuijpers ziet het goed. Er mag geen schaarste ontstaan dus gaat de lat naar beneden. Schaarste betekent meer marge en dat mag niet. Boeren die wel voldoen aan de oude normen moeten in verweer komen en eisen dat de lat blijft liggen.

 • kleine boer

  En met het vriespunt verhaal doet rfc niks....

 • brutus71

  Dit geeft aan dat dit hele PP een papieren tijger is, we boeren in de natuur, oa. het weer is bepalend

 • bluemink

  Door RFC en Milieukeur overeengekomen voorwaarden is niet na gedacht, dat het een droge of natte zomer kan worden op de kantoren is het altijd het zelfde klimaat .Dan maar schaarste aan pp melk voor de meerprijs die nu uitbetaald wordt .Door de voorwaarden aan te passen is de geloofwaardigheid zoek.Als de supermachten meer pp melk wil moet er betaald worden .

 • koekip

  De heren weten het toch beter. Als je iets invoert sta je daar voor en niet de eerste de beste tegenslag de normer aanpassen

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.