Rundveehouderij

Nieuws laatste update:2 aug 2019

Campylobacter op meeste bedrijven met vleesvee

Op 86% van de vleesveehouderijen dragen de runderen de campylobacter-bacterie bij zich. Dat blijkt uit onderzoek van RIVM en NVWA op 196 bedrijven.

Campylobacter kan bij mensen maag- en darmklachten veroorzaken. De Stec-bacterie, een variant van E-coli die een gifstof produceert, is op een kwart van de bedrijven gevonden. Verder werd bij 15% de ESBL-bacterie aantroffen en bij 4% salmonella.

Bij 2% van de onderzochte veehouders, gezinsleden en medewerkers is campylobacter gevonden. Een persoon droeg de Stec-bacterie bij zich.

Reiniging en ontsmetting helpen campylobacterbesmettingen te voorkomen

Campylobacter is een normale darmbewoner van veel diersoorten. Volwassen dieren worden meestal niet ziek; jonge dieren kunnen diarree krijgen. Consumenten kunnen alleen ziek worden door bij de slachterij besmet vlees. Slachtprotocollen moeten dat voorkomen. Consumenten wordt aangeraden om vlees goed te verhitten en contact met rauw vlees te voorkomen.

Om op bedrijfsniveau besmetting met campylobacter tegen te gaan, adviseert GD een goede reiniging en ontsmetting, ook van drinkwater. Verder is het belangrijk knaagdieren en insecten te bestrijden en zoveel mogelijk te werken volgens het all-in-all-outprincipe.

Of registreer je om te kunnen reageren.