Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

CBS: aantal runderen blijft krimpen

De Nederlandse rundveestapel is dit jaar met 3% gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers over mei van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland telde op 1 april 2019 bijna 3,8 miljoen runderen. Dit zijn er 121.000 minder dan een jaar eerder. De krimp wordt vooral veroorzaakt door (opnieuw) een forse verkleining van de jongveestapel. Ook vorig jaar bleek dat melkveehouders hun jongveestapel flink verkleinden.

Melkveehouders zijn druk in de weer met een optimalisatieslag en houden maximaal melkvee bij een zo klein mogelijke jongveestapel. Dit om zo goed mogelijk gebruik te maken van de fosfaatruimte bij een zo hoog mogelijke melkproductie. Het aantal jonge dieren daalde met ruim 100.000 stuks, ofwel bijna 10 %.

Schaalvergroting stagneert

De schaalvergroting lijkt te stagneren. Het gemiddeld aantal runderen op de bedrijven met rundvee is in 2019 voor het derde jaar op rij iets gedaald. In 2016 waren er per bedrijf nog 160 runderen, dit jaar zijn het er 153. Ook dit is een gevolg van vooral de fosfaatregels. Het aantal melkkoeien per bedrijf schommelt de laatste 4 jaar tussen 94 en 97, terwijl het aantal kalfjes en pinken voor het derde jaar op rij daalde van 65 in 2016 tot 51 in 2019.

Het aantal vleeskalveren is met bijna 2% gestegen en doorbrak hiermee de grens van 1 miljoen dieren. Vooral de productie van jong rosé zit nog steeds in de lift. Overig rundvee (vleesvee, zoogkoeien) daalde met een kleine 2% naar 244.000 dieren.

Laatste reacties

 • deB.


  Kan de vrijgekomen ruimte weer mooi naar de andere sectoren, want dat is het doel

 • deB.

  Kan de vrijgekomen ruimte weer mooi naar de andere sectoren, want dat is het doel

 • Zuperboer

  Het N probleem van de melkveehouderij zal nu wel van de agenda gaan denk ik logisch redenerend......nu mag Schiphol krimpcijfers gaan realiseren. Samen doen we het zegt Papa Rutte.....

 • gjh

  Jammer dit is toch wat het linkse zooitje wil. De melkprijs laat het nog niet zien dus de fabrieken zitten hun zakken nog steeds te vullen

 • wmeulemanjr1

  (Te)weinig jongvee straks, steeds meer stokoude koeien, lekker duurzaam zo

 • wruiten

  dit is de wens van velen

 • Gat

  Zo kun je ook redeneren om fosfaatruimte. Ik ken boeren in brabant die geen jongvee meer opfokken, omdat ze geen dure roosters meer gaan leggen. Dan is logische gevolg straks nog minder vee en stoppers. Niks efficienty.

 • jan1953

  Minder koeien meer asielzoekers oftewel gelukzoekers net wat dat linkse zootje wil

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.