Rundveehouderij

Nieuws 20 reacties

Boeren in Overijssel moeten toch vergunning aanvragen

In de provincie Overijssel moeten 26 boeren alsnog een vergunning aanvragen voor het beweiden en bemesten van hun land op grond van de Wet Natuurbescherming.

Dit is het gevolg van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS), stelt Gedeputeerde Staten. De boeren hebben afgelopen week daarover een brief van de provincie ontvangen.

Deze boeren hebben in een eerder stadium van de provincie een vrijstelling van vergunningplicht op grond van het PAS gekregen, of ze konden volstaan met een melding. Tegen deze besluiten zijn destijds handhavingsverzoeken door de milieuactiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) ingediend. De provincie heeft deze handhavingsverzoeken vervolgens afgewezen, omdat het PAS op dat moment de geldende regelgeving was. Doordat de Raad van State het PAS onverbindend heeft verklaard valt deze grondslag weg, en moeten de boeren alsnog een vergunning aanvragen.

Opnieuw onzekerheid bij veehouders

Overijssel zegt zich ervan bewust te zijn dat deze stap opnieuw tot onzekerheid leidt bij veehouders. “Als Gedeputeerde Staten zijn wij ons bewust van die onzekerheid. Dat is ook de reden dat ik bij een aantal bedrijven op bezoek ben geweest om dit besluit uit te leggen,” zegt milieugedeputeerde Tijs de Bree. “We kunnen op dit moment niet anders dan uitvoeren wat de wet ons opdraagt. Tegelijkertijd volgen wij de landelijke lijn om pas daadwerkelijk te gaan handhaven als de boeren in kwestie in de gelegenheid zijn om een vergunning aan te vragen. Dat is nu niet mogelijk. Als Rijk en provincies stellen wij alles in het werk om zo snel mogelijk, een goed en houdbaar alternatief te realiseren voor het PAS. Doel hierbij is om een duurzame balans te vinden tussen bescherming en ontwikkeling van kwetsbare natuur en economische groei.”

Overijssel: eerst nieuwe regelgeving, dan pas handhaving

Op dit moment hoeven de betrokken boeren dan ook nog niets te doen. Ze kunnen blijven beweiden en bemesten zonder vergunning. De provincie zal hier niet op handhaven, zolang er geen nieuwe regelgeving is. Volgens Overijssel moet de brief die afgelopen week is verstuurd vooral gezien worden als een formele stap. Pas als er een nieuw vergunningstelsel is, kunnen vergunningen worden aangevraagd. Zodra het nieuwe stelsel er is, hebben de boeren 3 maanden de tijd om een vergunningaanvraag in te dienen.

Hoeveel boeren – naast de 26 waartegen een handhavingsverzoek was ingediend – op basis van een vrijstelling of melding beweiden en bemesten in Overijssel, kon een woordvoerder van de provincie niet zeggen. “We zijn dat nu aan het inventariseren.” Voor al die boeren geldt dat ze waarschijnlijk een vergunningen moeten aanvragen.

Wat doen andere provincies met vergunningplicht?

De actie van Overijssel is onderdeel van de afspraken die de gezamenlijke provincies (BIJ12) en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hebben gemaakt over hoe ze omgaan met de PAS-uitspraak van de Raad van State, aldus de woordvoerder. Overigens lijkt Overijssel op dit moment nog de enige provincie die actief veehouderijen benadert over de vergunningplicht voor het beweiden en bemesten. Geen enkele andere provincie laat weten daar ook mee bezig te zijn.

Lees ook: Voorzieningenrechter schorst PAS-vergunning

Laatste reacties

 • kanaal

  dat ga je toch gewoon niet doen.

 • ????

  Met zijn allen er tegen in gewoon niet doen laat de Oorlog maar uitbreken ze vragen erom !!!!!!!!!

 • info58

  Laat dat waarschijnlijk in de laatste zin maar weg. De woordvoerder van de provincie weet ook wel beter. Morgen om 10.15 uur gaan er weer een aantal PAS vergunningen een streep door.

 • Zuperboer

  Keek op de week #Juinen. Wat een triest land met ultra links ad macht tegen rechtse salarissen.

 • Trot

  Met zn alle opstallen kijken of melkfabrieken dan wel een keer kant van ons kiest

 • deB.

  Gewoon stoppen met z'n allen, laat een ieder toch eens verrekken. Je eigen krom trekken voor goedkoop voedsel, tbv mensen die vakantie vieren en aan het strand liggen.
  We moeten ons eigen pad gaan bewandelen, en wel heel rap voor het te laat is

  Moet het wegverkeer ook vergunning aan gaan vragen, voordat men de auto naar buiten rijdt, en aftankt!!!!!!???? Hou toch op mensen

 • pinkeltje

  Dat niet anders kunnen dan de wet ons opdraagt blijkt in het geval van een burka verbod nogal mee te vallen. Maar om met Halsema te spreken, "geen koeien in de wei is zo niet Nederlands". Hoe gek zal het nog worden als je ook allemaal al braaf vergunning aan gaan vragen om een koe in de wei te zetten? Op enig moment is het toch ook wel een keer mooi geweest?

 • kleine boer

  Niet aanvragen gewoon met zijn alle compleet negeren!!

 • deB.

  Juist, dat is de enige methode! En-blok!!

  Maar dan heb je dat kleine lto cluppie nog, die denkt het woord te voeren namens ons allen, en er weer mee in gaat stemmen.... NO WAY. Lto zit tegenwoordig schijn, aan de verkeerde kant van de tafel

 • Henk.visscher

  Ik ben het met jullie eens jongens, de maat is vol

 • Koen Franken

  @ deB , snap gewoon niet dat u nog niet gestopt bent , het is altijd maar negatief wat u brengt

 • edke

  Beste Koen franken, deB heeft wel gelijk, LTO zit er niet meer voor de boeren en we moeten alles maar nemen, het houd een keer op

 • deB.

  Wat bent u verschrikkelijk naief!! Vele met mij denken er zo over, maar houden hun mond, neem dat van mij aan... Het gaat me aan het hart, dat komt beter bij de werkelijkheid, en mooier kan ik het niet maken. Vertelt u maar eens het andere verhaal dan...??? Niet over mij beginnen, maar geef eens een positieve draai dan ( we hebben een schitterend beroep- positief!!!- dat weet ik ook wel, maar het gaat wel ten gronde)
  Gelukkig zijn er nog collega's met een mooie roze bril

 • Maas1

  Als de koeien dag en nacht buiten lopen valt er niets te handhaven,ja dat ze niet buiten lopen!

 • de-boer-

  Het is ook nog een keer heel onnozel , we worden aangeklaagd dat we dan overal maar even een vergunning moeten aanvragen kosten ....... wil je een nette vergunning dan betaal je daarvoor heel wat euro s aan de gemeente en dan maakt een klein groepje milieu mensen bezwaar en dan is vergunning weg
  Even een vraag als je een paard hebt moet je daarvoor dan ook een vergunning voor hebben en als je je tuin bemest moet je dan ook maar een vergunning aanvragen
  Volgens mij is dit klimaat gekte

 • koestal

  WAT DOET LTO ? Helemaal niks. Betaal maar flink voor het lidmaatschap,kunnen de heren en dames het op het kantoor,wel volhouden.

 • gjh

  helemaal dwaas en koestal je heb gelijk LTO doet echt helemaal niets . Die Calon hoor en zie je nergens meer alleen af en toe een lintje door knippen

 • drikhend

  Minder regels meer dierwelzijn . Het kan niet zotter worden premie beuren voor weide melk . Maar omdat slecht voor milieu zou zijn vergunning aan moeten vragen om koeien buiten te mogen doen om te laten weiden . De een bevorderd en de anderen remt het weer af . Wie weet hoe het dan wel moet? De koe is de klos en de boer de Sjaak .

 • afm

  met LTO aan het roer die helpen de boeren nog veder naar de malle moer

 • wilhelmus01

  Krijgt Schiphol ook zo'n brief?? en handhavingsverzoeken door de milieuactiegroep??

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.