HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Alfa ziet eerste halfjaar hogere kritieke melkprijs

Snel aflossen op investeringen in fosfaatrechten en leasecontracten en een oplopende belastingdruk hebben de kritieke melkopbrengst in de eerste helft van 2019 met 1 cent per kilo melk verhoogd.

Dat concludeert Alfa accountants en adviseurs op basis van de bedrijfsresultaten over het eerste halfjaar.

Als gevolg van fosfaatregels en een lagere productie hebben de melkveebedrijven over het eerste halfjaar 17.000 kilo melk minder geproduceerd; een daling van 3%. De eerdere productiestijging per koe lijkt vooral het gevolg van snelle selectie in de veestapel.

Voer- en veekosten in de hand houden

Er is nagenoeg niet bespaard op de kosten. Wel nam de hoeveelheid krachtvoer met 87 kilo per koe af. Echter, de totale kosten voor aankoop van voer bleven nagenoeg gelijk. Met de hitte van deze maand en de muizenplaag ligt er een grote uitdaging om de voer- en veekosten in de hand te houden, waarschuwt Alfa.

Meer geld beschikbaar voor vaste lasten

Ondanks de lagere melkopbrengsten hebben bedrijven circa € 1.000 meer beschikbaar voor de vaste lasten. Dat is vooral te danken aan de iets hogere melkprijs van 1,1 cent per kilo.

Liquiditeit onder druk

Alfa ziet verder dat de liquiditeit bij melkveehouders onder druk staat; het gemiddelde bedrijf kwam in de eerste 6 maanden € 20.000 tekort. Dat is deels verklaarbaar doordat in deze periode de meeste uitgaven zijn. Verder lopen de aflossingen met 0,75 cent per kilo op en de uitgaven voor privé met 0,25 cent. Volgens Alfa ontstaat het beeld dat de investering in uitbreiding niet meer gezond gefinancierd kan worden bij de huidige prijzen van grond en fosfaat.

Laatste reacties

 • .....

  Komt omdat al die boeren voor een 6 je gaan volgens Alfa

 • Nee hoor kan gewoon geen kant meer op.

 • deB.

  Nogmaals, en niet negatief maar feitelijk, het is een diep trieste bedoeling, heel dat gekoeienhouderij. Dik geld erop toeleggen! En maar de schijn hoog houden totdat alles kapot klapt

 • ottenschot001

  J
  Helemaal mee eens de B want met de huidige regelgeving en wat er allemaal nog in het vat zit en een melkprijs die maar niet vooruit te branden is klapt alles kapot.
  Alleen hebben de hoge heren dit nog niet in de gaten want het grote gros van de melkboeren ploeteren nog voort. Maar het moment komt snel dichter bij, let op mijn woorden

 • farmerbn

  Dat je inkomen laag is is niet erg (dat komt vaak door hoge afschrijvingen) maar dat je liquiditeit negatief is is een heel slecht teken. Boeren moeten veel gaan snijden in de kosten; ook als de dan productie daalt. De laatste koeien en de laatste liters per koe kosten teveel geld. Nogmaals, melkveehouders houden aan het eind van het jaar amper de euro-omzet van 12 koeien over voor zichzelf, de overige koeien zijn er voor de kosten. Ga je meer koeien houden (ratrace), blijf je toch amper die 12 koeien-omzet voor jezelf over houden. Je kunt beter 72 koeien melken met 60 voor de kosten dan 212 koeien melken met 200 voor de kosten.

 • deB.

  Hoge heren niet, maar de meest naieve collega's zijn druk aan het werk voor andere, ook niet. En over zichzelf, ach men heeft niet veel nodig zeggen ze...hou toch op

  Dat moment is heel dichtbij, dat klopt, de schijnbubbel knapt echt wel!
  Niets is wat het lijkt, je ziet bv de stallen van 10 jaar verwaarloosd worden, dat zegt al genoeg

 • Alleen bij een melkprijs van 50ct is het leuk om veel koeien te melken .
  Dat zou een eerlijke vergoeding voor de arbeid het kapitaal het risico en het gezeik zijn. Zoals het nu is lijkt het er niet op en wie van wel beweerd snapt het niet of wil het niet zien.

 • Attie

  Hoog tijd voor een lage kosten proefbedrijf!
  Helaas niemand wil er euro's in steken, komt nooit weer terug, misschien Alfa??

 • deB.


  Dan zul je het buiten dit misselijkmakende land moeten starten, ergens in the middle of nowhere!

 • farmerbn

  Helemaal eens met Attie. En dan geen nieuwbouw in de polder maar gewoon een oudere ligboxenstal (visgraat 2x6 of 2x8) met 70-80 koeien en 35 ha. Met de vraag: welke kosten kun/moet je schrappen om 40.000 euro over te houden voor de boer?

 • Attie

  Precies farmerbn net buiten de polder daar kost grond de helft, dat is nodig voor grondgebonden groei. Bij voorkeur een goed verkaveld grasbedrijf. Gaan we voor 500winst per koe of het dubbele? Of nee, de helft voor grondgebonden groei anders blijf je geen boer..!

 • koestal

  Hier kopen polderboeren de grond ook al op,ze vinden het nog goedkoop.

 • koestal

  Alfa accountants en adviseurs hebben in het verleden vaak geadviseert om de stal zo groot mogelijk te bouwen,nu er problemen zijn .Nu kunnen ze zeggen dat dat de investering het bedrijf niet meer rendabel maakt en de boer nog 40.000 Euro tekort komt.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.