Rundveehouderij

Nieuws 32 reacties

Van der Steege verkoopt melkveebedrijf aan Van Bakel

In de stallen is ruimte voor 750 koeien. Er is een vergister. Grond wordt in erfpacht uitgegeven.

Melkveehouders Henk en Erna van der Steege hebben hun melkveebedrijf en vergister verkocht aan de familie Van Bakel. Dit hebben beide partijen bevestigd.

Van der Steege molk op het moment van overname zo’n 500 koeien. De stallen zijn berekend op een totaal van zo’n 750 koeien. De vergister draait onder meer op mest van het melkveebedrijf. De digestaat en dikke fractie uit de vergister worden deels weer benut op het akkerbouwbedrijf van Van der Steege.

Lees verder onder het Facebookbericht.

Henk en Erna van der Steege voor hun stal in 2017.

Gezondheid en geen opvolger

De melkveehouder uit Marknesse (Fl.) zocht al een tijdje naar een partij die het bedrijf wilde overnemen. Dit vanwege gezondheidsproblemen bij zowel hemzelf als zijn vrouw. Een opvolger in het gezin is er niet. Er werd daarom gezocht naar een goede overdracht. Voor de meeste kopers bleek het bedrijf een maatje te groot. Toen ontstond er contact met René en Alex van Bakel en kwamen de zaken in een stroomversnelling.

Lees verder onder de foto.

Het bedrijf van Van der Steege in Marknesse (Fl.). - Afbeelding: Google Maps
Het bedrijf van Van der Steege in Marknesse (Fl.). - Afbeelding: Google Maps

Land in erfpacht uitgegeven

De familie Van Bakel neemt wel het melkveebedrijf met vee en rechten plus de vergister over, maar niet het land. Het land geeft van der Steege in erfpacht uit aan Van Bakel. Het akkerbouwbedrijf gaat over naar de bestaande pootgoedteler van familie Van der Steege. De melk blijft gaan naar DOC Kaas, de coöperatie waar beide ondernemingen bij zijn aangesloten.

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • deB.


  Aantal jaren verder, en dan al verkopen, zegt alles hoe het gaat op zulke grote bedrijven. (gezondheid is het belangrijkste) Zo'n bedrijf gaat ''in je lijf'' zitten!
  Daar is evt. de opvolging ook wel achter ....

 • pette

  deB
  de beste stuurlui staan aan wal .....

 • xw

  de b heeft gewoon gelijk, heeft niks met betere stuurlui aan de wal te maken.
  de b pretendeert nl. ook helemaal niet, dat hij het beter kan.
  Dit soort bedrijven zijn een paar maten te groot voor NL .

 • Gradje 1966

  Waar betalen ze het van

 • Vhouder

  ze betalen het van het geld dat ze niet hebben terug betaald aan boeren die ze een bedrijf in de usa hadden verkocht maar er nooit een hebben geleverd

 • deB.

  Kan het je sterker vertellen pette, ik kan het ook niet, ik durf het ook niet, bovendien wil ik het ook helemaal niet!
  Netjes boeren, tegen de 100 mk is de MAX... dat weet ik wel. En de beste stuurlui, misschien op 120.

 • 20:19/ waar betalen ze het van? Wat is de hele rambam op het erf nou waard dan?
  Fosfaatrechten ala dat kun je uitrekenen maar er staan meerdere stallen met 500 plaatsen te koop die maar niet verkocht worden! Dus wat is dan de waarde zeker als ze beiden kampen met gezondheidsproblemen!
  Grond in erfpacht uitgeven is voor fam van de steege wel verstandig, blijft ie daar tenminste eigenaar van!
  Overigens van Bakel koopt wel maar wie betaalt?!

 • Gat

  Zo gaat het met al die grote. Geeft een kik grote stal. Tot ze erachter komen dat je ze elke dag moet verzorgen. En als er met 75 koeien elke week gem 2 kalven bv. Zijn het er met 750 dan 20 minstens. En die kalven niet op afgesproken tijden.

 • Attie

  Een bedrijf met een Amerikaanse uitstraling..., daar houden de Van Bakels wel van!!

 • koestal

  Zo,n groot bedrijf is wel eventjes leuk ,maar na een paar jaar heb je het wel bekeken en ga je aan je gezondheid denken.

 • pasch

  DOC zal de zaak wel financieren, zij moeten tenslotte wel constante levering hebben.

 • Ik wou het voor niks nog niet hebben!

 • Tuig

  Wat een zeurzakken weer hier. Ik ken meerdere eigenaren van 500+ bedrijven. Het moet je liggen, manager zijn. Zelf melken doen de meeste niet bv.
  Er komen steeds meer van zulke bedrijven. Het wordt gewoon steeds groter, wen er maar aan.

 • info58

  Zo is het naar net Tuig. In Denemarken op dit moment nog 2800 melkveebedrijven. De laatste 6 jaar zijn er 1000 gestopt en geen liter minder geproduceerd.

 • farmerbn

  Nog 18 jaar dan en ze zijn allemaal foetsie

 • info58

  De grootste is in Bramming 3600 koeien. Voorspelling DLV in 2030 nog 8000 melkveebedrijven in Nederland

 • farmerbn

  Ik denk dat DLV veel te hoog zit met die 8.000

 • Attie

  Wel verstandig om de grond zelf aan te houden, kun je na de periode altijd nog zeggen 'dag Bakeltjes' we houden het zelf weer..!!

 • Vhouder

  van bakels kopen wel maar betalen niet

 • farmerbn

  Het geeft gewoon de werkelijkheid aan dat bedrijven boven 200 mk niet makkelijk te verkopen zijn. Boven 500 mk bijna onmogelijk om een kapitaalkrachtige koper te vinden. Het is dus onverstandig om een boerderij te creeeren die niet of zeer moeilijk te verkopen is. Het is verstandiger om meerdere kleinere vestigingen te hebben dan één grote.

 • koestal

  Ze kopen nog wel wat fosfaatrechten bij om de stal vol te krijgen,net als eerder met het melkquotum.

 • Maas1

  @farmerbn jij gaat zeker uit van gezinsbedrijven dat zal hem wel niet helemaal meer worden ben ik bang voor.Gronden en bedrijven zullen uiteindelijk wel in handen komen van het investerings krachtenveld,dat is nu al gaande. Men had dit nog enigsinds kunnen vertragen door het voornemen van Bleker te steunen des tijds door een maximaal aantal dieren aan een bedrijf te koppelen.
  Als de DLV zegt dat er in 2030 dus over 11 jaar nog 8000 melkvee bedrijven zijn nou dan weten we het wel.

 • cornelis 22

  Misschien wel leuk voor Willie , die krijgt nu toch een soort bijstandsuitkering van het bedrijf, heeft hij hier weer een leuk baantje aan.

 • farmerbn

  @maas1/ Als jij en hoop geld had om te investeren in grond en boerderijen, zou je dat dan doen in het dure Nederland waar boeren al geen rendement draaien? Ken jij investeerders die dat al doen en risico lopen op zero winst. Nee, investeerders die kopen verhuren het land en laten het verlies aan de huurder/diegene die dag en nacht werken.

 • Attie

  farmerbn, als je die vraag 20jaar geleden gedaan had, was dit nu het NL boerke 😀 en dit de Franse 😥

 • Maas1

  @farmerbn wel of geen rendement draaien is van vele factoren afhankelijk.Mensen die investeren in roerend en onroerend goed zijn ook tot zekere hoogte afhankelijk van factoren en het land of de regio waar je je in begeeft enz.

 • huisvader

  A2 melk locatie ,gokje ?

 • magele

  Van der Steege is de sigaar

 • Mfb

  Wanneer je jezelf niet over de kop investeert (en financiert) kan je nog steeds rendement draaien in NL.
  Een bedrijf wat al wat groter is kan ook grotere stappen nemen en zolang je maar geen te grote stappen doet geldt het eerste nog steeds.
  Eens dat de grotere bedrijven moeilijker over te nemen zijn op de vrije markt. Maar hier komen vast en zeker oplossingen voor.

 • Sjaak

  Bedrijven van dergelijke omvang hebben twee problemen...
  Ten eerste, dat ze er zijn.
  Ze zijn bijna niet over te nemen, maar saneren is vaak ook geen optie.
  Ten tweede, ze hebben niks te bieden.
  Ze produceren alleen bulk en kunnen dat vanwege schaalgrootte vaak goedkoop. Toegevoegde waarde is meestal niet aan de orde, een uitzondering daar gelaten....
  De arbeid, die daar ingehuurd wordt, is moeilijk te verkrijgen en moet goedkoop zijn. Meestal komen ze vanuit het buitenland. En ook hiervoor geldt, dat ze die mensen vaak niks te bieden hebben.... het verloop is dan ook groot.
  Ondernemers, die een dergelijk bedrijf willen exploiteren, zouden zich moeten afvragen of zij zelf bereid zijn het werk te doen, waarvoor zij buitenlanders inhuren...
  Als we dit dan in een breder perspectief zetten en de hele klimaatdiscussie erbij betrekken, krijgen we een interessant issue.
  Is er nl. wel plaats voor een dergelijke economie in Nederland?
  Immers, voor de grondstoffen zijn we afhankelijk van het buitenland, voor de arbeid zijn we afhankelijk van het buitenland én als we dan uiteindelijk de produkten hebben, zijn we weer afhankelijk van het buitenland.....
  De stap, om dergelijke produktie dan ook maar naar het buitenland te verplaatsen is niet meer zo groot en zeker, maatschappelijk gezien, te verdedigen!

 • Maas1

  @Sjaak zoals je zegt....

  Immers, voor de grondstoffen zijn we afhankelijk van het buitenland, voor de arbeid zijn we afhankelijk van het buitenland én als we dan uiteindelijk de produkten hebben, zijn we weer afhankelijk van het buitenland.....

  Dat noemen wij hier de melkkoe een ding met vier wielen en een stuur...

 • pinkeltje

  Import - Export. Kun je de kost mee verdienen, en heeft de BV NL ook al jarenlang veel mee verdiend. En bulkt productie creëert ook weer mogelijkheden voor toegevoegde waarde. The economy of scale….

Laad alle reacties (28)

Of registreer je om te kunnen reageren.