Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

RFC wil reserveringsbeleid 2020-’22 ongewijzigd houden

Het bestuur van FrieslandCampina stelt voor om het reserveringsbeleid voor 2020-‘22 niet aan te passen.

Dit zegt voorzitter Frans Keurentjes in zijn tweewekelijkse praatje voor de leden, de vlog van Frans. Sinds het begin van het boekjaar 2017 wordt 55% van de jaarwinst toegevoegd aan de algemene reserve van de onderneming. Voordien was dat 45%. Dit heeft tot gevolg dat er minder geld op naam van de ledenmelkveehouders komt. Dit percentage gaat terug van 20 naar 10%. De resterende 35% gaat op aan de prestatietoeslag voor de leden.

Vergelijkingsbedrijven

Dit jaar wordt ook gesproken over aanpassing van het mandje van bedrijven waarmee FrieslandCampina zich vergelijkt. Dat is onder meer nodig, omdat DOC Kaas en DMK nu afzonderlijk worden meegewogen. Ook bij de buitenlandse bedrijven zijn verhoudingen gewijzigd. Daarbij wordt intern geklaagd dat FrieslandCampina nu een te hoge garantieprijs betaalt, omdat sinds 2016 alle toeslagen van vergelijkingsbedrijven voor 100% worden meegenomen, ook als het gemiddelde van de toeslagen lager is, zo werd gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers in februari.

Biologische melk

Keurentjes vertelde ook dat opening van de biologische babyvoedingslijn in China nog 1 tot 2 jaar op zich laat wachten. Hiervoor was al eerder sprake van uitstel. Veehouders die op de wachtlijst staan voor omschakeling, moeten daardoor geduld blijven oefenen. FrieslandCampina kan op dit moment geen extra biologische melk op een rendabele wijze kwijt.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Hoe zit het met andere biologische afnemers hebben die nog wel ruimte voor nieuwe leveranciers ?

 • Gerd

  Ook in Duitsland is de markt verzadigd, er wordt geen gebruik meer gemaakt van de markt.

 • Bolder01

  Als men geduld heeft ,,, komt er vanzelf een eind aan

 • eja

  van uitstel komt afstel
  en biologisch is gewoon fake....

 • boerderij12

  wordt de garantieprijs ook nog naar beneden gezet ?

 • ricooo12

  al die nieuwe melkstromen komen met regels en eisen die in de buurt van biologisch komen. wat is er dan nog bijzonder aan voor de consument ?

 • schooteind1

  De kop van dit artikel suggereert dat alles bij het oude blijft. Dat is helaas niet het geval. Door een andere berekening (referentie bedrijven prijzen exl. enkele toeslagen) zal de garantieprijs berekening versoberd worden. Dit gaf Sandra Addink in Venray, na vragen, ook toe. Ik schat in dat dit zeker een halve tot 1 cent melkgeld gaat kosten. Gaat dus toch al gauw tussen de 5000 en 10.000 euro per gem. bedrijf. Toch geen klein bier dacht ik zo...........
  Dus ledenraad, dit voorstel toch nog even kritisch tegen het licht houden.

 • Zuperboer

  Juist schooteind1 daar moest ik vanmorgen onder t melken ook aan denken. t Leek me al te mooi om waar te zijn, maar t klopt natuurlijk wel dat de winstverdeling ongewijzigd blijft. Frans zit als een amateur Hans Kazan in de cameralens te kijken en tovert konijn na konijn uit zijn hoge hoed. De winstverdeling is onlangs nog verbouwd en door deze nu naar voren te schuiven lijkt het alsof er weinig gebeurt. En zolang er geen winst wordt gemaakt maakt het helaas ook niet veel uit hoe je die verdeling hanteert. Het is te hopen dat de volgende mededeling een ongewijzigde melkprijsberekening betreft. Verder mag er kritisch gekeken worden naar de inzet én de omvang van zowel het research- alsook het reclamebudget van FC. Gezien de beperkte successen op marketinggebied (Cash cows Riedel en Creamy Creation werden verkocht om liquiditeit te verkrijgen, dat doet mijn vrouw ook met kleding via Marktplaats om vervolgens de 'winst' weer aan een paar schoenen te spenderen) Nederland gaat u maar rustig slapen zei Colijn en woorden van gelijke strekking bezigt Frans ook. Vlogje op de website om moderniteit uit te stralen en de boeren die zijn veel te druk met de vele veranderingen zoals VLOG, PP en de fosfaat- en stikstofsoap van Carola en de EU-bestuurderen om kritisch te kijken. Daarvoor is gelukkig de LEDENRAAD ingesteld, dus dan komt 't vast goed.....

 • Gerd

  In Duitsland geeft DMK de garantieprijs inclusief de Milkmaster-bonus aan.
  Dit maakt het 1 cent hoger!

 • Bennie Stevelink

  @Schooteind en @Zuperboer, je kunt ook stellen dat het de bedoeling is om de melkprijsberekening weer naar het oude te laten terugkeren. De referentiebedrijven hebben in de loop der jaren steeds meer toeslagen in de de prijs verwerkt die meegenomen worden in de garantieprijs van RFC.
  Ik heb net als jullie ook graag een zo hoog mogelijke garantieprijs, maar op een gegeven ogenblik moet je je toch ook afvragen wat reëel is.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.