Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Greenpeace steunt fosfaatrechtenzaak bioboeren

Biologische melkveehouders van de stichting SOS Bioboeren hebben landbouwminister Carola Schouten opnieuw gevraagd om de biologische boeren ontheffing te geven voor het fosfaatrechtenstelsel.

Volgens de organisatie betekent het fosfaatrechtenstelsel voor tientallen biologische boeren het einde van hun bedrijf. De biologische boeren vinden dat ze ontheffing verdienen omdat ze geen gebruik maken van derogatie en juist volgens een kringloop werken, waardoor ze geen mestoverschot hebben.

Schouten heeft tot nu toe geen uitzondering willen maken voor de biologische boeren, omdat ook deze bedrijven fosfaat produceren dat onder het melkveefosfaatplafond valt.

Check ter waarde van € 7.750

Als de bioboeren geen ontheffing krijgen, start de groep een rechtszaak. Om dit te bekostigen hebben ze een crowdfund-actie gestart. Greenpeace Nederland gaf SOS-Bioboeren een check ter waarde van € 7.750. Dat is het bedrag dat het ministerie van Landbouw aan Greenpeace moest betalen vanwege een dwangsom, omdat het ministerie te laat was met het verstrekken van informatie over het fosfaatrechtenstelsel die Greenpeace via een WOB-verzoek had opgevraagd.

Beheer
WP Admin