Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Greenpeace steunt fosfaatrechtenzaak bioboeren

Biologische melkveehouders van de stichting SOS Bioboeren hebben landbouwminister Carola Schouten opnieuw gevraagd om de biologische boeren ontheffing te geven voor het fosfaatrechtenstelsel.

Volgens de organisatie betekent het fosfaatrechtenstelsel voor tientallen biologische boeren het einde van hun bedrijf. De biologische boeren vinden dat ze ontheffing verdienen omdat ze geen gebruik maken van derogatie en juist volgens een kringloop werken, waardoor ze geen mestoverschot hebben.

Schouten heeft tot nu toe geen uitzondering willen maken voor de biologische boeren, omdat ook deze bedrijven fosfaat produceren dat onder het melkveefosfaatplafond valt.

Check ter waarde van € 7.750

Als de bioboeren geen ontheffing krijgen, start de groep een rechtszaak. Om dit te bekostigen hebben ze een crowdfund-actie gestart. Greenpeace Nederland gaf SOS-Bioboeren een check ter waarde van € 7.750. Dat is het bedrag dat het ministerie van Landbouw aan Greenpeace moest betalen vanwege een dwangsom, omdat het ministerie te laat was met het verstrekken van informatie over het fosfaatrechtenstelsel die Greenpeace via een WOB-verzoek had opgevraagd.

Laatste reacties

 • gvandenbelt1

  Ik ben niet biologisch maar heb wel veel latente ruimte krijgen wij dan ook ontheffing

 • ,

  Gevaarlijk om afhankelijk te worden van dat soort gasten.

 • ENDE902

  Greenpeace,
  Vergeet niet dat deze organisatie de heer Blok van Buitenlandse Zaken zover heeft gekregen 2.7 miljoen euro van Lavrov los te peuteren naar aanleiding van een rechterlijke uitspraak, waarbij ze gelijk kregen, na het zieken van de Russen in de Noordelijke Ijszee.

 • Als de bioboeren graag zonder de fosfaatrechten willen boeren dan moeten ze de nu verkregen rechten gelijk allemaal weer inleveren. Dan zou er ruimte vrij komen voor de andere boeren, zodat die niet meer hoeven te krimpen. Of wordt het dan weer zoals bij de vleesveehouders dat sommige ze al te gelde hebben gemaakt.

 • 344412

  8,3%

 • eja

  ach die bio boys.......

 • Gradje 1966

  De Bio boeren zijn net zo crimineel als de andere boeren want zo worden de normale boeren gezien . door deze organisatie s Kijk maar naar kopersulfaat bij de aardappelteelt en andere dingen die ze niet doen of wel doen wat niet mag volgens de bio norm

 • landboer

  Zou wel een oplossing zijn voor sommigen ,wanneer je als bio geen fosfaatrechten nodig bent gaan er heel veel de rechten verkopen en omschakelen, worden ze uiteindelijk waardeloos, dus ook geen knelgevallen meer...

 • koestal

  Er is ook veel fraude bij bioboeren,ze rommelen teveel,zegt het SKAL,dus geen extra fosfaatrechten.

 • koestal

  Aan Greenpeace heb je niks als boer.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.