Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Fosfaat in Achterhoekse bodem daalt 6 procent

Gemiddeld is afvoer van fosfaat via gewas groter dan aanvoer via bemesting.

De gemiddelde fosfaattoestand in de Achterhoekse bodem is in 4 jaar tijd gedaald met 6%. Dat blijkt uit onderzoek van Groeikracht, een onafhankelijke adviesorganisatie voor de ruwvoerteelt. De cijfers hebben betrekking op onderzoek op 334 hectare verdeeld over 10 melkveebedrijven.

Derogatiebedrijven op zandgrond

Het gaat om derogatiebedrijven op zandgrond die sinds 2014 nog maar maximaal 230 kilo stikstof uit dierlijke mest mogen gebruiken per hectare. Door de beperking op stikstof, is ook de bemesting met fosfaat uit dierlijke mest onder druk komen te staan. Gemiddeld hebben de bedrijven een (negatief) fosfaatoverschot van -4,3 kilo. Dat betekent dat de afvoer van fosfaat via gewas groter is dan de aanvoer via bemesting. De verandering in de fosfaattoestand van de bodem varieert tussen bedrijven en ligt tussen +1% en -16%. De bedrijven met de hoogste fosforbeschikbaarheid in de bodem zien de sterkste daling.

Zuurgraad van de bodem

Bij inzoomen op perceelsniveau blijkt dat de zuurgraad van de bodem invloed heeft. Hoe hoger de zuurgraad is, hoe sterker de daling. Groeikracht verwacht dat dit samenhangt met de hogere fosfaatopbrengsten. Ook laten grotere percelen meer daling zien dan kleine percelen. Ook hier geldt dat de verwachting is dat de grotere percelen meer opbrengst geven en daardoor ook meer fosfaatafvoer per hectare hebben.

Kunstmest

Het onderzoek meldt in de aanbevelingen dat toestaan van meer dierlijke mest bij inleveren van kunstmest een van de mogelijkheden kan zijn om de daling van fosfaat tot stilstand te brengen en dichter bij evenwichtsbemesting te komen. Omdat de gewasonttrekking van fosfaat nu nog hoger is dan de aanvoer, hoeft toestaan van een grotere hoeveelheid dierlijke mest volgens Groeikracht geen milieukundige nadelen te hebben.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Goh en dit is nieuws... roofbouw!!

 • jhp

  Kwestie van tijd dat men zich afvraagt waarom de uitval zo toeneemt.
  Gezonde bemesting/voeding is nog altijd de basis, iets met goede landbouwpraktijk of zo iets.

 • gjh

  mestbeleid wordt bepaald door een stel nutteloze dwazen die denken dat ze deskundig zijn

 • RonaldB

  Beste gjh. Het beleid wordt bepaald door mensen die niet deskundig zijn maar advies vragen aan mensen die denken dat ze deskundig zijn. Deze wur mensen doen regelmatig verslag van een theoretisch (reken)model wat voor hen een soort van waarheid is. Politici nemen advies van zgn deskundigen vaak over.

 • Rub

  met een gemiddeld pal getal van 10 en fosfaat van 0.9 in de mest holt het al jaren achteruit. En ondertussen met fosfaatbolussen strooien om het vee gezond te houden.

 • bluemink

  Dat is allang bekend maar daar moesten eerst nog mensen op afstuderen.
  Boerenverstand geld niet meer .

 • Dre van Helmond

  Je kan niet straffeloos roofbouw plegen.Je kan al goed zien dat er minder bemest word .Het grondwater onder landbouw grond is in bijna heel Nederland onder de normen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.