Rundveehouderij

Nieuws

Denkavit biedt veehouders heldere ‘bikaprijs’ en hulp

Denkavit en Dairy Academy starten een proefproject om samen met melkveehouders te werken aan een betere opfok van kalveren. Onder andere door een transparante uitbetaalprijs te geven voor de ‘bika’s’ (biestgevoerde nuchtere kalveren) die ze afleveren. Een prijs gebaseerd op het gewicht van het kalf en de groeipotentie.

De melkveehouder die meedoet, krijgt een terugkoppeling van gegevens over de kalveren, zoals totaal eiwitwaarde, wat een maat is voor het biestmanagement, vitaliteit, gewicht bij opzet, groeipotentie en uitval tot 6 weken. Met de melkveehouder worden de gegevens, indien gewenst, verder doorgesproken, zodat hij er zijn voordeel mee kan doen op het bedrijf. Dit advies kan ook helpen om de conditie van de eigen opfokkalveren op een hoger niveau te brengen. Denkavit stelt dat melkveehouders die meedoen aan het project, een echt concurrerende prijs ontvangen voor hun kalveren, aldus projectmanager Peter Mölder.

Denkavit neemt onder voorwaarden alle kalveren mee

In eerste instantie richt de proef zich op leveranciers van A-ware. Voor hen is deelname ook aantrekkelijk omdat ze duurzaamheidspunten kunnen verdienen met de aflevering van kalveren in een zo goed mogelijke conditie. In die zin past het ook bij het streven om de kalversterfte zo laag mogelijk te houden.

De uitstootkalveren worden op het moment van afleveren beoordeeld op gewicht en bevleesdheid. Deze gegevens, gekoppeld aan het geslacht en het soort kalf (kruisling of anders), leveren bij elkaar een bepaalde uitbetaalprijs op. Denkavit werkt met een maandprijs voor een ‘standaardkalf’. Elke kilo aan extra of juist lager gewicht levert meer of minder op qua uitbetaling.

Van deelnemende melkveehouders wordt verwacht dat zij alle uitstootkalveren verkopen aan Denkavit. Die zegt in ruil daarvoor toe alle kalveren mee te nemen, mits ze minimaal 36 kilo wegen, 14 dagen oud zijn en ziektevrij. Het project is gestart met enkele tientallen deelnemers. Het doel is om zoveel mogelijk leveranciers van A-ware te laten deelnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.