HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Biologisch melkveehouders willen ontheffing rechten

Vandaag dient stichting SOS-bioboeren een verzoek in bij minister Schouten om hen te ontheffen van het fosfaatrechtenstelsel. De fosfaatwet zou voor tientallen biologische boeren het einde van hun bedrijf betekenen.

De biologische sector vindt het onterecht dat hij mee moet betalen aan het mest- en fosfaatoverschot. Volgens de sector heeft hij geen schuld aan dit probleem, omdat hij al volgens de principes van kringlooplandbouw werkt. De sector heeft voldoende land om alle eigen mest op uit te rijden.

Nyncke Oostra van SOS-bioboeren zegt de bio-sector vandaag in handen te leggen van minister Schouten. “Wij hopen dat de minister bereid is om ons verzoek te honoreren”, aldus Oostra.

Voorlopers kringlooplandbouw staan door wetgeving op de tocht

Greenpeace heeft in 2018 een WOB-verzoek ingediend over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel. Hieruit blijkt dat de biologische sector geen rol heeft gespeeld in de vormgeving van het stelsel. Campagneleider Hilde Anna de Vries zegt: “Minister Schouten wil inzetten op kringlooplandbouw. Biologische boeren lopen hierin voorop, maar staan door de fosfaatwet op de tocht. Hun belangen zouden mee moeten tellen in de politiek en de vormgeving van ons huidige landbouwbeleid.”

Als het verzoek niet wordt ingewilligd, stapt SOS-bioboeren naar de rechter. Om de rechtsgang te bekostigen, is afgelopen december een crowdfund-actie gestart.

Laatste reacties

 • frl

  Ik ben niet biologisch, maar ook maar 60 fosfaat rechten per HA, is ook te weinig voor goede kringloop.

 • kleine boer

  laat bio eerst even uitleggen wat hun beter doen in de kringloop dan de gangbare....

 • landboer

  Grondgebonden is al bevoorrecht, willen ze ook intensiveren?

 • farmerbn

  Iedereen schopt tegen het fosfaatrechtensysteem maar ze willen de derogatie o zo graag houden en daar horen fosfaatrechten bij.

 • john***

  plafond is plafond en bio is zeker zo hard gegroeid na het wegvallen van het melkquotum dan de overige bedrijven..

 • Attie

  Gewoon kopen net als iedereen, en 20% voor het 'goede doel'!

 • Bennie Stevelink

  Voor afschaffing van het melkquotum was 10% van de bioboeren niet grondgebonden. De bioboeren zijn na afschaffing van quotum zo hard gegroeid dat op dit moment naar schatting 30% tot 40% niet meer grondgebonden is.
  Daarnaast zijn ook een behoorlijk percentage gangbare boeren grondgebonden. Waarom zou voor deze boeren dan niet dezelfde regel gelden?

  Verder is er helemaal geen markt voor meer bio-melk. FrieslandCampina heeft nog een groot aantal boeren voor omschakeling naar biologische melk op een wachtlijst staan die voorlopig niet toegelaten worden.

 • Timmermanshuus

  Beste Bennie,
  Concludeer niet voor je je beeld compleet hebt. En zeker niet concluderen op alléén op separate nieuws items...
  Alle gecertificeerde biologische melkvee houders waren en zijn grondgebonden. Anders geen bio certficaat!

  Dat RFC haar bio melk niet kan vermarkten ligt aan RFC..
  De andere verwerkers en coöperaties lijven de RFCbioboeren met liefde in.. Dat zegt genoeg.

 • Bennie Stevelink

  In samenwerking met een biologische akkerbouwer? Dan zijn veel gangbare boeren ook grondgebonden.

 • Buitenkamp

  Biologische boeren hebben de wettelijke plicht om een samenwerking te hebben met een akkerbouwer als zij niet genoeg grond hebben voor hun mest. Dat is maar in een klein deel van de gevallen. De biologische melkveehouderij mag niet meer dan 170 kg N per ha dierlijke mest gebruiken en heeft een enorme latente ruimte voor fosfaat. Een groot deel van de latente ruimte voor P in de melkveehouderij ligt op biologische gronden. Omschakelaars krimpen vrijwel altijd hun aantallen dieren in om aan alle bio eisen te kunnen voldoen.

 • farmerbn

  Elke melkveehouder is grondgebonden. Sommigen hebben vaste afspraken en sommigen losse. Bij beiden eten de koeien ruwvoer dat geproduceerd is op grond.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.