Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

SMK neemt meer tijd voor PlanetProof-oordeel

Het kost meer tijd om vast te stellen of en in hoeverre PlanetProof-melkveehouders een beroep kunnen doen op de clausule voor extreme weersomstandigheden.

Dit meldt de Stichting Milieukeur (SMK). Het college van deskundigen velt begin juli een besluit, een maand later dan voorzien.

Veel deelnemers bij FrieslandCampina en andere partijen kunnen door de droogte van 2018 niet voldoen aan aan de criteria voor eiwit van eigen land, stikstofbodemoverschot en CO2-uitstoot. Dit zou kunnen betekenen dat ze tijdelijk geen PlanetProof-gecertificeerde melk meer kunnen leveren. FrieslandCampina zou eventueel zelf een eenmalige vrijstelling kunnen inzetten, maar dat wil ze niet in het eerste jaar al doen, zo heeft het eerder laten weten. Momenteel zijn ruim 600 bedrijven voorlopig gecertificeerd. Zij ontvangen dit jaar 1 cent extra per kilo melk, volgend jaar 2 cent.

KringloopWijzer

SMK wil de uitkomsten van de KringloopWijzer-gegevens over 2018, die op 20 mei bekend zijn geworden, vergelijken met de referentie die geldt voor PlanetProof. Wageningen UR is gevraagd deze gegevens te vergelijken met die van 2017 en vervolgens een analyse te maken. De analyse gaat primair om het vaststellen welke effecten het weer in 2018 heeft gehad op de behaalde resultaten en wat er gedaan moet worden om dat effect in de normen te corrigeren. Een en ander heeft een relatie met het aantal/percentage bestaande en nieuwe bedrijven dat kan (blijven) deelnemen. Het zal echter wel zo zijn, dat als je het weereffect op groepsniveau corrigeert, er alsnog bedrijven zijn die uitvallen, omdat ze in 2018 niet goed hebben gepresteerd in relatie met de On the way to PlanetProof-criteria, aldus SMK.

Review

De organisatie zal de uitkomsten van de analyse door een eigen expertcommissie met onderzoekers en praktijkdeskundigen laten reviewen. Op basis van deze analyse en de review zal het College een besluit nemen over een tijdelijke correctie en of opschorting van bepaalde eisen.

Een breed segment nieuwe topzuivel – met nu al 4 concurrerende concepten – brengt de veehouderij centen meer melkgeld. Lees alles hierover in Boerderij Magazine van deze week.

Afbeelding: Boerderij
Afbeelding: Boerderij
Lees meer de belangrijkste informatie over de droogte in dit dossier en bekijk het overzicht van beregeningsverboden per waterschap.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Dus FrieslandCampina heeft PlanetProof gecertificeerde zuivel verkocht zonder dat er gecertificeerde melk in zat. Dat zullen de afnemers niet leuk vinden.
  Of is PlanetProof toch weer het zoveelste logootje op een product zonder dat het product zich qua ingrediënten onderscheidt?

 • Zuperboer

  Of de premie omhoog voor diegenen die wel gewoon aan de voorwaarden voldoen in 2018. Er zijn zat bedrijven die goed hebben geanticipeerd, dus kunstmestschuif dicht en rantsoenen aangepast. Dan maar een jaartje wat minder melken. Deze zijn gewoon PP. Maar nu er blijkbaar een aantal braafste jongetjes van de klas niet een 10 met een griffel kunnen scoren wordt er gebeld door hun ouders...........

 • farmerbn

  Blijkt dus weer dat je beter het lekkerste toetje kunt maken die elke consument wil kopen ipv een minder lekker toetje met een PP sticker.

 • 11

  Als je dergelijke ingewikkelde, oncontroleerbare en beïnvloedbare criteria opstelt krijg je dit soort lachwekkende taferelen. En binnen een jaar zitten ze al met de handen in hun haar, worden al weer allerlei nieuwe commissies en deskundigen benoemd. Ze hebben PP-deelnemers die niet aan de eisen voldoen, er zijn leden die afgewezen zijn die veel beter scoren dan al bestaande deelnemers waar escapes voor worden bedacht omdat de producten al verkocht zijn. En toch schijnt het een succes te zijn, maar bij mijn weten wordt dat alleen door RFC mensen die zelf verantwoordelijk waren voor de invoering van de daken geschreeuwd.
  Het is vreemd dat een onderneming waarvan de directie steeds zegt dat men dichter op de klant moet staan vervolgens iets in de markt zet dat door de klant totaal niet te begrijpen is. En die klant moet dan overtuigd worden door een onafhankelijke commissie die er bij de eerste de beste exercitie op vast loopt.

 • ardlegters

  Regels zijn regels. Als je niet voldoet, moet je er uit tot je wel weer voldoet. De droogte heeft maar beperkt invloed op het eiwit van eigen land, zolang je een voorraad kuilvoer van eigen land hebt zitten, is het geen probleem om eiwit van eigen land te voeren.

 • koestal

  Koeien kunnen met droogte ook wel in de wei,maar zullen op stal bij gevoerd moeten worden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.