Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

LTO wil meer inzicht in knelpunten grondgebondenheid

LTO-vakgroep Melkveehouderij wil meer inzicht in de knelpunten die melkveehouders ervaren om te voldoen aan de nieuwe definitie grondgebondenheid.

Daartoe is de belangenorganisatie een pilot gestart in de Achterhoek. De uitkomsten worden eind deze maand verwacht.

Een van de bindende adviezen in de definitie is dat melkveebedrijven in 2025 minimaal 65% van de eiwitbehoefte van eigen land of uit de buurt halen. Ook geldt een veebezetting van maximaal 10 melkkoeien per hectare huiskavel beweidbaar gras. Voor een deel van de bedrijven valt het niet mee om aan deze eisen te voldoen.

25.000 hectare grond in kaart

Samen met het Kadaster is tijdens de pilot de verkaveling van 25.000 hectare grond in kaart gebracht. Wageningen Economic Research heeft vervolgens een plan gemaakt om de verkaveling te optimaliseren.

Vakgroeplid Dirk Bruins wil niet te veel vooruitlopen op de uitkomsten van de pilot, maar geeft wel aan dat er nog veel mogelijkheden zijn om de positie van bedrijven te verbeteren. “Er is veel mobiele grond.” Tegelijk weet hij dat kavelruil een langdurig proces is, al zijn er ook voorbeelden waarin een dergelijk proces binnen 1 jaar is afgerond.

Buurtcontracten kunnen ook een oplossing bieden, maar een deel van de grondeigenaren is huiverig voor het aangaan van dergelijke contracten met een looptijd van 3 jaar. Wat als een huurder na 3 jaar naar de pachtkamer stapt om een pachtcontract op te eisen? Doel is om dit soort knelpunten in beeld te brengen.

Uitkomsten pilot eind mei beschikbaar

De uitkomsten van de pilot worden later deze maand gedeeld. Vervolgens is het zaak om tot oplossingen te komen. Daarbij is volgens Bruins de inzet van alle betrokken partijen, zoals overheden en belangenorganisaties, hard nodig. Er gebeurt al veel, maar daar kan volgens hem nog wel een schepje bovenop. “Het gaat om een gemeenschappelijk doel en het kan niet zo zijn dat alleen de melkveehouders maar moeten uitzoeken hoe zij aan de wensen van de samenleving gaan voldoen.”

Of je aan alle eisen van grondgebondenheid wilt voldoen, blijft een vrije ondernemerskeuze

Dirk Bruins, vakgroeplid LTO Melkveehouderij

Bruins geeft aan dat nu al zeker is dat een aantal verder goed functionerende bedrijven niet voor 2025 aan de eisen kan voldoen. Het gaat er volgens de bestuurder om dat deze bedrijven weten welke kant het opgaat. Eisen van de zuivelverwerkers en het omgevingsbeleid zullen steeds meer op de nieuwe invulling van grondgebondenheid worden afgestemd. “Maar als deze bedrijven een goed verdienmodel hebben zonder aan alle eisen van grondgebondenheid te voldoen, blijft dat natuurlijk een vrije ondernemerskeuze.”

Lees ook: Dit moet je weten over grondgebonden melkvee

Alle onroerendgoedtransacties in het buitengebied staan in één database op boerderij.nl. Boerderij publiceert ook elke maand nieuwe gemiddelde grondprijzen per regio. Bekijk het hier.

Laatste reacties

 • schooteind1

  Als je er eenvoudig weg niet aan kunt voldoen is dat natuurlijk geen vrije ondernemerskeuze.
  Ook nog goed om even op te merken dat de norm van 65% eiwit op geen enkel wijze meewerkt aan een beter milieu/klimaat. Integendeel uit alle berekeningen blijkt keer op keer dat een uitgebalanceerd rantsoen met wat meer snijmais tot een lager footprint leidt. En ja...in die footprint zit aangevoerd eiwit in mee gerekend. Maar ja...het schijnt al lang niet meer om een duurzame melkveehouderij te gaan.

 • ENDE902

  Ze zijn verdwaald in het duurzaamheidsbos.

 • husky

  Dan de zaag erin:-)

 • koestal

  maximaal 10 melkkoeien per ha ,dan moet ik nog koeien bij kopen.

 • gjh

  door wie is de grondgebondenheid doorgedrukt. Inderdaad door die randdebielen en sukkels van het LTO. En dan nu zielig doen. Deze organisatie moet zo snel mogelijk ophouden met bestaan voor ze nog meer kapot maken.

 • Attie

  Ja Schooteind, dan is Wiegersma toch verstandiger.., maar die 65% past zo mooi bij de klw

 • Gradje 1966

  Wat doet men dan met die vee industrie in de Vredepeel sluiten ??? voldoet nooit aan 65% eiwit norm niet aan 10 melkkoeien per ha huiskavel en wel een hoop subsidie er in pompen en Wageningen universiteit steekt er ook veel tijd en geld in
  om CO2 neutraal melk te produceren wat op deze schaal niet geaccepteerd word door de Maatschappij

 • massan

  Weidegang wordt al gestimuleerd door extra premie op de melkprijs van Campina. Het meeste voer wordt door melkveehouders al uit de omgeving gehaald. Vele melkveebedrijven komen in de knel door uitgebreide dorpen/steden waardoor huiskavels zijn verkleind en grond meer versnipperd komt te liggen. Daarom is 10 koeien per ha op de huiskavel niet altijd haalbaar.
  Laat LTO deze boeren nu ook weer in de stront zakken, zoals gedaan is bij de fosfaatrechten. Ik hoor Meulenbroeks al zeggen: Tja, we kunnen het niet voor iedereen goed doen.
  LTO spoort niet; grootste meeloper van minister Schouten. Waarom nog meer regels???

 • kanaal

  lto heeft alvast de latente fosfaat ruimte van extensieve bedrijven afgepikt en uitgedeeld aan bedrijven die gewoon teveel koeien per ha melken.

 • Alco

  Werkverschaffing.
  Hoe moeten de andere sectoren daar dan in vredesnaam aan voldoen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.