Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

FrieslandCampina wil steviger Europees klimaatbeleid

CEO Hein Schumacher heeft samen met 49 andere CEO’s van grote bedrijven en investeerders een oproep gedaan aan de Europese regeringsleiders om werk te maken van klimaatbeleid waarbij Europa in 2050 klimaatneutraal zal zijn.

De brief is verstuurd aan de vooravond van de Europese Top die vanaf 9 mei in het Roemeense Sibiu plaatsvindt. “Het is ons doel om leidend te zijn met duurzaamheid”, aldus Hein Schumacher.

Enige zuivelbedrijf

Opvallend is dat FrieslandCampina het enige zuivelbedrijf is dat heeft getekend en samen met Unilever een van de weinige voedingsbedrijven. Voor de leden van FrieslandCampina brengt de ondertekening geen nieuwe verplichtingen mee, zo meldt een woordvoerder. FrieslandCampina heeft al zijn eigen klimaatstrategie.

Gebruik fossiele brandstoffen

De briefschrijvers vragen om een strategie waarbij het gebruik van fossiele brandstoffen zoveel mogelijk wordt teruggedrongen. Duurzaam ondernemen is de enige weg voor de toekomst, zo pleiten ze. Ze vragen de Europese regeringsleiders om snel stappen op deze weg te nemen. Door het klimaat bovenaan de agenda te plaatsen, kunnen regeringsleiders duidelijkheid creëren en vertrouwen scheppen in de Europese economie. De door hen gevraagde ‘decarbonisation strategy’, waarbij geen gebruik meer wordt gemaakt van fossiele brandstoffen, heeft betrekking op de handel, transport, landbouw, innovatie en industrie. “Een klimaatneutraal Europa in 2050 zal innovaties aanjagen en de Europese concurrentiepositie wereldwijd beschermen.”

Nieuwe technologieën

De CEO’s vertrouwen erop dat nieuwe technologieën miljoenen goede banen zullen scheppen in nieuwe dynamische takken van industrie. “Een duidelijke en samenhangende visie vanuit Europese regeringen en instituten voor een klimaatneutraal Europa – uiterlijk in 2050 – zal onze ondernemingen een langetermijnrichting geven voor hun investeringen”, zo staat in de brief die naar de EU regeringsleiders is uitgegaan.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  “decarbonisation strategy” en dus geen “veganisatie strategy”. Ze geven hiermee duidelijk aan dat er maar één oorzaak is van klimaatverandering en dat is het gebruik van fossiele brandstof.
  Een standpunt waar ik mij volledig in kan vinden.
  Misbruik van het klimaatprobleem door veganisten moet worden beëindigd om tot de werkelijke oorzaak én aanpak van het probleem te komen.

 • farmerbn

  Meneer Schumacher rijdt natuurlijk als goed voorbeeld in een klein benzine-autootje ipv een tesla die op kolen rijdt.

 • brutus71

  FrieslandCampina is het enige zuivel bedrijf in de EU die hieraan mee doet, dit geeft te denken

 • boerderij12

  schumacher kan beter opo zijn fiets aan het werk gaan of mischien maar beter thuis blijven ik zie weinig preastaties

 • WGeverink

  Als ik het voor het zeggen had werd er met onmiddelijke ingang helemaal gestopt met deze sectarische klimaat hysterie. Als je als onderzoeker al pro global warming moet zijn om onderzoeks geld te bemachtigen. Kinderen lopen bij de psychiater omdat ze de rot verhalen horen dat de aarde binnenkort ophoudt met bestaan. In de tussentijd wordt de aarde groener door wat extra CO2 en is het leven op aarde nog nooit beter geweest! Ophouden dus met de CO2 verkettering!<>

 • bosmajh1

  Laat RFC eens bij Fair Oaks in Amerika kijken. <>
  Daar rijden de melkwagens op gas uit de vergister. Zo hebben ze de missing link met Jumpstart te pakken!

 • Vhouder

  gezeik over die opwarming het is veel te koud

 • joep46

  Corebusiness van RFC is welzijn van zijn boeren en medewerkers en consumenten maar geen klimaathysterie ( ingegeven door geldverslindende marketiers )

 • joep46

  U mag raden welke belangen worden gediend door de ondernemingen .die hebben getekend. Juist....EIGEN BELANG.

 • 306lsa

  Wat mij heel erg dwars zit is het argument !
  als je zegt bijv. het voeden van de wereld met gezonde producten en op nummer 1 zet en wilt zeggen dat geen hongersnood of een krapte van voeding voor mensen mag komen. stel dit maak je een doelstelling wat word er dan gezegd?? daar hoeft nl geen verantwoording of.............. voor te maken (geen melkboer van wereld te zijn ofzo enz enz)
  maar nu gaat het over klimaat ja maar nl moet wel voorop lopen met klimaat als je nu bla bla bla doet
  dat is puur eigen belang van de klimaat goeroes wat nou als ze eerst even naar die mensen toe gaan die honger hebben en zeggen wat is nou prioriteit?
  en helpt het klimaat nou echt als je doet wat .......... willen
  het voorbeeld met de kleine benzine auto of de dikke tesla op kolen is een perfect voorbeeld in mijn ogen

 • Laat de CEO Schumacher eerst maar eens zorgen voor voor een fatsoenlijke prestatietoeslag en zich zo in de picture werpen Dan lekker mee krijsen met de klimaathysterie en zo de popi jopi uithangen !

 • Zuperboer

  . “Een klimaatneutraal Europa in 2050 zal innovaties aanjagen en de Europese concurrentiepositie wereldwijd beschermen.”

  Waarom? We leven toch in een economie waar de kostprijs de consumentenprijs volgt en niet andersom. Of snap ik er weer helemaal niets van? Is deze brief namens de Groene Linkse Kerk ook mede ondertekend door de supermarkt grootmachten?

 • WGeverink

  Het zou vakblad Boerderij sieren onderzoek te doen naar hoeveel van de global warming hysterie op feiten is gebaseerd in plaats van blind met de hysterische meute mee te schreeuwen. We weten al jaren dat onderzoekers die kritisch zijn en niet zeggen wat de overheden willen horen geen onderzoeks geld meer krijgen. Als je een hypotheek hebt, kinderen hebt die naar school gaan en omdat er boodschappen ergens mee betaald moeten worden staan de onderzoekers behoorlijk onder druk. Het gaat als je de linkse media beluisterd vooral om de publieke opinie en de meeste stemmen gelden. Zelf ben ik altijd sceptisch geweest en ben al jaren op zoek naar mensen die wat nuchterder zijn net als ik. Mensen die mij op een manier die ik kan begrijpen kunnen uitleggen wat er presies gaande is met het klimaat. Dan kom je er achter dat er modellen achter zitten die niet kloppen, cijvers worden bedacht in plaats van meten en met harde cijvers uit het verleden wordt gesjoemeld en gemanipuleerd om het heden heter te laten lijken...<>

 • Laat de heer Schumacher zich eerst even verdiepen in de Maunder minimum en het Dalton minimum een periode waarin er weinig zonnevlekken waren en de temperatuur omlaag ging .Een periode met veel zonnevlekken geeft een hogere temperatuur en weinig zonnevlekken geeft een lagere temperatuur. Het Co2 heeft hier geen invloed op.

 • rverheij

  19:17 aan de prestatie toeslag word gesleuteld, ten koste van de garantieprijs. Sigaar uit eigen doos.

 • WGeverink

  Klopt @20.06. Warme periodes geven een overvloed aan voedsel, een hogere welvaard/levensstandaard en een hogere levens verwachting. Koude periodes brachten honger armoede ziektes en andere ellende. Bedenk dat de druiven in het verleden groeiden tot in Scandinavie aan toe. Graan werd verbouwd op Groenland! Het leven was goed en de wereld is absoluut niet vergaan! Voor de biodiversiteit is opwarming ook positief en niet negatief.

 • afm

  wanneer komen die boeren bij frieslandcampina in keer uit de winter. slaap fc is van de boer. maar personeel maakt de dienst uit. niet te geloven dat het gewoon door blijft gaan.

 • Realiteitszin is een begrip wat nog niet is geïntroduceerd bij het clubje daar bovenaan, of het is met het naar boven stijgen naar beneden gevallen en terecht gekomen bij de basis van de piramide

 • farmerbn

  Het is de vraag of de CEO of de voorzitter van FC zo'n brief mag ondertekenen. Schumacher is de hoogste werknemer van een cooperatie en de baas van het personeel , niet de baas van de cooperatie.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, hij is wel de baas van de NV. Hij staat NIET op de loonlijst van de coöperatie.

 • farmerbn

  Blijft de vraag of hij mag ondertekenen en of het bestuur met de voorzitter dat goed vinden. Hij mag dan baas zijn maar hij is geen géén eigenaar. Dat zijn de leden.

 • Dre van Helmond

  Hij heeft een ding goed begrepen .Het verhaal verkoopt !
  De werkelijkheid is niet hetzelfde.Maar het gaat om de verkoop

 • Bolder01

  Brutus ,,,dat vind ik ook laat fc zich druk maken voor een betere melk prijs , inplaats zich met zaken en regels bemoeien mijn mening is hoe kan het dat er weinig verschil in de melk prijzen zitten?? Toen de chinezen hier de melk poeder uit de winkels jatte ging de melkprijs nog beneden pijl, Het riekt naar kartel vorming n.v.w.a. of zembla er maar eens heen sturen🤔

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.