Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Fonterra stelt melkprijsverwachting weer naar beneden bij

Fonterra heeft de prognose voor de uitbetaling van melkgeld en dividend aan haar leden verder verlaagd.

Volgens een bericht over het derde kwartaal komt het verwachte dividend over het per 30 juni eindigende jaar uit op 10-15 cent per kilo vet en eiwit en komt de melkprijs uit op $ 6,30 tot $ 6,40 per kilo vet en eiwit.

Tot 25 cent per kilo

Eerder was een dividend verwacht van mogelijk tot 25 cent per kilo en een melkprijs tot $ 6,80 per kilo vet en eiwit. Omgerekend komt dit neer op een dividend van 44 tot 66 cent per 100 kilo melk (eerst mogelijk tot € 1,10) en een melkprijs van € 27,80 tot € 28,33 per 100 kilo, terwijl eerst nog werd gerekend met een melkprijs tot € 30,11 per 100 kilo.

Tegenzittende opbrengsten voor veel zuivelproducten

Het pakt allemaal wat minder uit door tegenzittende opbrengsten voor veel zuivelproducten, aldus CEO Miles Hurrell. Daarbij is Fonterra druk bezig met een reorganisatie. Ondertussen moet via verkoop van bedrijven en activiteiten ook nog snel $ 800 miljoen (€ 466 miljoen) aan extra geld op tafel komen voor schuldvermindering. Daarvoor is ijsproducent TipTop al verkocht en staat Fonterra’s helft van DFE Pharma (samen met RFC) in de verkoop.

Meer verkopen

Hurrel wil nog meer verkopen. Onder meer 2 van de 4 mega-melkveebedrijven in China en een joint-venture in Brazilië. De mega-melkveebedrijven zijn structureel verliesgevend en slorpen te veel geld op. Hurrel redeneert dat Fonterra met 2 resterende megabedrijven (ruim 30.000 koeien per stuk) nog steeds een substantiële aanwezigheid in China heeft. Ook een ingrediëntenfabriek in Australië wordt gesloten, terwijl een belang in Venezuela is verkocht. Voor het per 1 juli beginnende nieuwe boekjaar is Fonterra getemperd optimistisch.

Laatste reacties

  • Ik hoorde dat Fonterra ook afziet van verdere investeringen in Nederland (Aware)??

  • Pt222

    Begrijpelijk

  • koestal

    het is een centenkwestie

Of registreer je om te kunnen reageren.