Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Check ureumgehalte wegens laag ruweiwitgehalte gras

De grasgroei van de afgelopen week ligt door de kou ruim onder normaal. De grasmonitor van Agrifirm meldt slechts een groei van 42 kilo droge stof per dag. Dat is 25 kilo lager in vergelijking met vorig jaar.

Daarbij is het ruweiwitgehalte in het verse gras ook ook laag. Nog altijd 190 gram per kilo droge stof, maar met flinke bijvoeding met snijmais kan de hoeveelheid opgenomen eiwit op pensniveau te krap worden. Daarom adviseert Agrifirm goed op het melkureumgehalte te letten en eiwit bij te voeren indien nodig. In het algemeen wordt bij een ureumgehalte lager dan 20 actie ondernomen. Het aandeel eiwit verhogen kan via bijvoeding met aanvullende (enkelvoudige) voeders of de verhouding graskuil/maiskuil aan het voerhek aan te passen.

Weidegang

Agrifirm meldt tevens dat het management met betrekking op de weidegang ook aanpassing vraagt. Door de lage grasgroei moeten de koeien een grotere oppervlakte weideperceel aangeboden krijgen of moet er meer bijgevoerd worden. Dat laatste heeft volgens de voerfabrikant de voorkeur. Want bij aanbieden van een grotere oppervlakte vallen de groeitrappen langzaam weg door te snel kaal grazen van de beweidbare oppervlakte en kan vervolgens het aanbod van voldoende oppervlakte met een weidesnede in de komende weken een probleem worden.

Hoog suikergehalte vers gras

Het suikergehalte van het verse gras is met 162 gram per kilo vrij hoog. Samen met een goede verteerbaarheid en meer dan 1.000 VEM per kilo droge stof is het gras dan ook zeer smakelijk en zal het goed gevreten worden door de koeien.

Laatste reacties

 • djschoonman1

  Wijnand, waarom zet je dit slechte verkooppraatje van a.. firm zomaar klakkeloos op de site?

 • koestal

  Het gras wil bijna niet meer groeien door de kou.

 • dieks

  @djschoonman1 volgens mij is dit realiteit, geen verkooppraatje

 • tinusje

  nee ik kom niet

 • gvanlaar

  Kou of droogte?
  Of beide?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.