Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Schouten past norm grondgebondenheid niet aan

Landbouwminister Carola Schouten wil geen extra wettelijke eisen opnemen voor grondgebonden melkveehouderij.

Dat zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over de 2 definities van Netwerk Grondig en de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO over grondgebonden melkveehouderij. SP, PvdA, GroenLinks en PvdD willen dat de minister meer maatregelen neemt om grondgebondenheid vast te leggen, bijvoorbeeld door de voorstellen van de sector over te nemen in de regelgeving. VVD en CDA willen dit nadrukkelijk niet. Ze willen de melkveehouderij niet nog meer extra regels opleggen.

65% eiwitproductie van eigen grond

Schouten wil de visie van 65% eiwitproductie van eigen grond in 2025, zoals de Commissie Grondgebondenheid stelt, niet overnemen. “De sector heeft dit zichzelf tot doel gesteld. “Als de sector tegen zichzelf zegt dat dit de norm is, wie ben ik dan om te zeggen dat ze dat niet mag hanteren? Als de sector zelf werkt om daar naartoe te werken, dan ga ik daar niet dwars voor liggen”, zegt Schouten.

Schouten wil geen standpunt innemen

Ondanks de verzoeken van SP, GroenLinks, PvdA en PvdD aan Schouten om een standpunt in te nemen over wat ze onder grondgebondenheid verstaat, wil Schouten dit niet doen. Ze benadrukt dat er wordt gewerkt aan de herziening van het mestbeleid en de transitie naar kringlooplandbouw. In de visie over grondgebondenheid van zowel de Commissie Grondgebondenheid als van Netwerk Grondig ziet Schouten bruikbare bouwstenen om tot een nieuw mestbeleid te komen, maar dat dit niet de enige wensen zijn voor het nieuwe beleid. Schouten verwijst naar de wens van de Kamer om een weidevolgel- en bodembestendig mestbeleid te ontwikkelen dat bovendien binnen de Euroepse kaders moet passen en uitvoerbaar en controleerbaar moet zijn. Schouten vindt grondgebondenheid daarbij een belangrijk uitgangspunt. “Maar wat grondgebondenheid precies inhoudt, is de discussie die we aan het voeren zijn”, zegt ze.

Als de sector tegen zichzelf zegt dat dit de norm is, wie ben ik dan om te zeggen dat ze dat niet mag hanteren?

‘Norm slecht voor weidevogels en biodiversiteit’

GroenLinks en PvdD zijn bezorgd dat de norm van 65% eiwit van eigen grond slecht is voor weidevogels en biodiversiteit, omdat het hoge grasproductie stimuleert. Schouten wil dat er uiteindelijk balans in het geheel komt. Het gaat volgens haar niet alleen over de mate van eiwitrijkheid van het grasland, maar ook waar het voer vandaan komt, en wat dat weer betekent voor de mest die wordt gebruikt.

Voermestcontracten

Schouten sluit tijdens het debat de invoering van voermestcontracten in de nieuwe mestwetgeving niet uit. “Ik heb eerder aangegeven dat er nog wel wat uitdagingen zitten in de handhaving en de uitvoering van de voermestcontracten. Daar zijn we ons van bewust en het is ook nog wel een kwestie die we moeten betrekken bij de vereenvoudiging van het mestbeleid”, zegt Schouten. Ze staat wel sympathiek tegenover de contracten. Ze wil dat kringlopen steeds meer gesloten kunnen worden. “Dat hoeft niet per se in te houden dat je dat op je eigen bedrijf doet. Je kunt dat ook doen door afspraken te maken met bijvoorbeeld anderen in je omgeving”, zegt ze. Eerdere pogingen om voermestcontracten toe te staan in de Wet verantwoorde groei melkveehouderij strandden, omdat dit onvoldoende handhaafbaar en controleerbaar was en bovendien tot grondloze groei zou kunnen leiden.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  "Overheid is als dikke stroop op maandagmorgen"

 • Attie

  Goed zo LTO NZO, een schouderklopje van Schouten!

 • ENDE902

  Bij het lezen van bovenstaand artikel ga ik onwillekeurig denken, dat mevrouw Schouten een wel/niet gewenste leegloop van de melkveehouderij voorziet. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen, dat ze dit ziet, dus ben ik wel wat verrast.

 • cornelis 22

  Kan deze extra regelgeving dus gelijk uit de kringloopwijzer ge gooid worden. Al die extra lasten en plichten vaak groots mogelijke apekool.

 • Gradje 1966

  De commissie Grondgebondenheid is een club van Linkse rijke stinkers die de grond van thuis gekregen hebben en zo voldoende grond onder het bedrijf hebben liggen Er zijn ook boeren die niet zo rijk bedeeld zijn en toch melkvee hebben en die voer in de regio kopen en mest afzetten in de regio wat is daar mis mee deze commissie is een commissie van asociale mensen die alleen maar naar zich zelf kijken dat doen alle linkse akkers want anders begon men ook wel eens een keer bij zich zelf om de wereld te verbeteren auto , vliegtuig , veel consumptie in luxe wat niet nodig en nog vanalles meer

 • hylkema.l

  Wat zijn dit weer negatieve reacties. Het is een solide bodem voor je bedrijf als je voldoende grond kunt gebruiken, en om dan stinkerts te noemen dat is onbeschaamd tegen collega's.
  Het is goed dat Schouten grondgebondenheid wil stimuleren, maar ook dat er geen ekstra regelgeving bijkomt.

 • Firma Vellenga

  We zijn zo te lezen al helemaal murw geslagen. We kunnen al blij zijn dat er niet nog meer regels bij komen. Ik kan me nog steeds druk maken om al die regels die er al wel zijn gekomen.

 • Attie

  Grondgebonden zou juist beloond moeten worden met minder regelgeving!

 • Broer

  Definitie grondgebondenheid door Lto is onnodig ingewikkeld en ben blij dat de minister dit ook zo ziet.

 • kiepel

  Eerst grond en dan pas stront.
  Voor de minder bedeelden, voer-mest contracten.
  Prima!
  Zo verdelen we de mest in de nabijheid en blijven er in heel Nederland koeien.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.