Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Schouten: melkveehouderij haalt doelen weidegang

Landbouwminister Carola Schouten zegt dat de melkveehouderij de doelstelling voor weidegang haalt. Daarmee lijkt weidegang niet wettelijk verplicht te worden.

In het regeerakkoord is vastgelegd dat het kabinet geen wettelijke verplichting tot weidegang wil, maar dat de sector er dan wel voor moet zorgen dat de eigen doelstelling voor weidegang wordt gehaald. Dit is 81,2% weidegang in 2020.

‘Sector moet eigen doelen halen’

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vroeg de minister tijdens een debat over de toename van grootschalige veehouderijen naar de weidegang in de melkveehouderij. “De sector heeft zichzelf een doel gesteld ten aanzien van het percentage weidegang dat zal moeten worden gerealiseerd in de melkveehouderij. Dat hebben ze gehaald. In het regeerakkoord hebben we daar ook afspraken over gemaakt: de sector moet de eigen doelen halen. Ik zie gelukkig dat er positieve ontwikkelingen zijn”, aldus Schouten.

Het percentage weidegang ligt volgens de Duurzame Zuivelketen in 2018 op 82% van de melkveehouders.- Foto: Henk Riswick
Het percentage weidegang ligt volgens de Duurzame Zuivelketen in 2018 op 82% van de melkveehouders.- Foto: Henk Riswick

Minimaal 81,2% weidegang

Ze volgt daarmee de cijfers van de Duurzame Zuivelketen, die als doel heeft minimaal 81,2% weidegang te realiseren. Het percentage weidegang ligt volgens de Duurzame Zuivelketen in 2018 op 82% van de melkveehouders. 73,2% weidt volledig,7,3% doet aan deelweidegang.

CBS-cijfers anders

CBS publiceerde vorige week andere cijfers over weidegang. Volgens CBS ligt het percentage bedrijven met weidegang in 2017 op 78%, waarvan op 75% van de bedrijven alle koeien weiden. De verschillen tussen de percentages van beide instellingen komen doordat ze verschillende bronnen gebruiken. De Duurzame Zuivelketen gebruikt gegevens van 14 individuele zuivelondernemingen, CBS baseert zich op de verplichte landbouwtelling.

Laatste reacties

 • frl

  82 % van de boeren die aan weidegang doet , gaat toch om % weidende koeien, de boer vreet toch geen gras.

 • deB.


  Doorgeslagen discussie!!

 • cornelis 22

  Zelf naar buiten communiceren dat 80 procent boeren geen 80 procent koeien is anders hebben we binnenkort weer het volgende incident.

 • Gradje 1966

  Robot bedrijven voldoen nooit aan volledige weidegang alle melkgevende koeien komen geen 6 uur buiten want dat kan de robot niet verwerken of je moet maar 40 melkgevende melkkoeien op een robot hebben . Al die zeggen dat dat wel is moeten dat maar eens bewijzen . De niet weiders moeten er wel aan mee betalen en dat vind ik schandalig

 • deB.


  Nu hebben de robotmelkers het weer gedaan?wat een zielig niveau!
  Begin april tot en met september buiten, ga je dik over 720 uur
  En dan hoeft het geen 6 uur per dag te zijn!!
  De niet weiders moeten maar zorgen dat ze buiten kunnen ipv naar andere wijzen!!!

 • Gradje 1966

  deB de koeien komen niet allemaal 6 uur per dag buiten en ook geen 720 uur
  Bij ons gaan de melkkoeien allemaal naar buiten en komen allemaal tegelijk binnen bij robotboeren zijn er maar een paar koeien buiten dus voldoen die niet aan volledige weidegang

 • @ gradje.. hier halen ze momenteel meer dan 10 kg ds weidegras op. Dat redden ze niet in 6 uur... ze zijn niet allemaal tegelijk buiten, maar stuk voor stuk halen ze de 6 uur gemakkelijk.

 • deB.

  Wat een bekrompen onzin mening man! wij wij dit goed....en zij niet dat....!
  Werkelijk, het boerengedrag in hart en nieren.. Succes man, met verwijten

 • Sook

  @Gradje wat ben jij bekrompen, hier een robot melker die de koeien vanaf begin april tot eind september 24 uur per dag de koeien de vrije in en uitloop geeft
  , met dagelijks een nieuw stuk grasland. Dagelijks 5 kg ds uit kuilgras bijvoeding, dus de rest aan ds uit vers gras en GEEN snijmais . 64 mk op 1 VMS en 2,7 bezoeken met gemiddeld 36 kg per dag bij gemiddeld 190 dagen in lactatie.
  Dus hou eens op met oordelen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.