Rundveehouderij

Nieuws 35 reacties

Melkveehouderij voelt zich ‘geframed’ door kalversterfte-nieuws

De melkveehouderij en zuivelsector hebben gekozen om niet heftig en uitgebreid te reageren op weer een ‘beschuldigend frame’ dat over de sector heen wordt gegooid.

Zo wordt duidelijk na een uitgebreide rondvraag. De sector wist wat er aankwam.

De cijfers van RTL Nieuws over de kalversterfte hakten erin. Op 1.265 bedrijven met rundvee ligt de kalversterfte boven de 20%. “Die cijfers kloppen”, zegt bestuurder Dirk Bruins van de LTO vakgroep melkveehouderij. Hij heeft echter wel een stevige kanttekening. “Het plaatje en de context bij die cijfers kloppen niet. Het is onjuist om te constateren dat ruim 1.200 melkveehouders het dus verpesten voor de rest.”

Het grootste deel van hen doet volgens hem echt zijn beste om de dieren goed groot te brengen. De beelden van kalveren die diep in de mest staan en dood gaan door slechte verzorging gaan volgens LTO op voor een kleine categorie bedrijven die onder verscherpt toezicht staan.

Doodgeboren kalveren

Vanuit de NMV wordt aangevoerd dat de cijfers over hoge kalversterfte mede worden gekleurd, doordat ook de doodgeboren dieren erbij worden geteld. In het laatste kwartaal van 2018 was dat 7,7%, zo wordt gesteld met verwijzing naar monitoringsgegevens van de Gezondheidsdienst. De kalveren die later doodgaan, doen dat meestal door ziektes, niet door slechte verzorging of verwaarlozing.

Cijfers van RVO.nl

Vraag is: hoe komt RTL aan de cijfers over kalversterfte en wat klopt ervan? De omroep vroeg de sterftecijfers op bij RVO.nl van kalveren jonger dan 14 dagen. Dit was naar aanleiding van een WOB-verzoek over dierenwelzijn. Een van de overlegde documenten is Inspectieresultaten Welzijn Melkvee 2016-2017. RVO.nl verstrekte cijfers van 16.793 melk- en vleesveebedrijven met meer dan 20 geboortes per jaar. Op 5.547 bedrijven lag het sterftepercentage boven de 13%.

Afkalfstal

In het genoemde rapport wordt melding gemaakt van verhoogde kalversterfte op door de NVWA gecontroleerde bedrijven. In 2016 werd op 9 van de 89 gecontroleerde bedrijven en in 2017 op 14 van de 39 gecontroleerde bedrijven onregelmatigheden aangetroffen. Een van de aandachtspunten was de ontbrekende hygiëne in de afkalfstal en de kalverhuisvesting. Op basis hiervan concludeert RTL Nieuws dat slechte hygiëne en verzorging de oorzaken zijn van kalversterfte.

Aandacht voor kalveren

Kalversterfte is vaak een combinatie van factoren. Daarnaast schetst RTL het beeld dat melkveehouders met meer dan 80 koeien onvoldoende tijd hebben voor hun kalveren. Een groot aantal praktijkvoorbeelden schetsen een ander beeld. Veel grotere bedrijven werken met personeel en protocollen, waardoor juist meer aandacht voor kalveren is.

KalfOK-programma

Kalversterfte is wel een punt van aandacht. Vorig jaar is het KalfOK-programma van LTO en NZO van start gegaan. In dit programma worden bedrijven die een bovengemiddelde kalversterfte hebben gemonitord en aangespoord om verbeteringen door te voeren. Meerjarige gegevens hieruit zijn er nog niet. Omdat uit ervaringen van een korte periode gemakkelijk verkeerde conclusies kunnen worden getrokken (denk aan de I&R-zaak), staat de sector niet te trappelen om nu al veel gegevens vrij te geven.

Hieronder enkele tweets over het nieuws rondom kalversterfte

Laatste reacties

 • koestal

  Er moet een oplossing komen om goed vocht doorlatende roosters onder kalveriglo,s te krijgen of kopen,kalveren hebben de bodem gauw te nat,en worden dan ziek.

 • koestal

  Boeren hebben vaak wel een goede afkalfstal ,maar kijken meestal s,nachts niet of de koe nog hulp nodig heeft bij het afkalven.

 • DIVA

  laat die hoogleraar frank van eerdenburg maar even tekst en uitleg komen brengen bij mij .
  bij deze

 • koestal

  Ik denk dat de cijfers voor een belangrijk deel afkomstig zijn van Rendac.

 • Mtswie

  @ Koestal. Je kan ook gewoon wat extra stro in de hokken doen. Wij maken de lattenbodem juist met een plastic zak dicht omdat het stro er dan beter in blijft zitten.
  Misschien moet RTL ook eens weergeven hoeveel dieren er dood gaan door zwerfvuil. Vandaag weer enkele blikjes en flesjes uit de slootkant mee naar huis genomen.
  Hoeveel personen zullen er zijn die door het wegwerpen van afval de dood van onze koeien op hun geweten hebben?

 • Attie

  Tip!, een biestmeter, geef alleen dikke biest en ze kunnen tegen een stootje!

 • Alco

  KalfOK schiet zich in eigen voet.

 • rverheij

  Neospora of salmonella uitbraak en je hebt t zitten ,ondanks 200% inzet en zorg. Geen antibiotica tegen bv crypto veroorzaakt zomaar n paar % extra

 • Bennie Stevelink

  Hoe wordt dat percentage sterfte berekend? Ik heb bijna 30% dode kalveren (inclusief dood geboren). Dit absurde cijfer ontstaat doordat het aantal gestorven en doodgeboren kalveren wordt berekend als percentage van het gemiddeld aantal aanwezige kalveren. De kalveren zijn bij mij tot een leeftijd van 4 maand, daarna gaan ze naar een opfokbedrijf. Die 30% is dus van gemiddeld 12 aanwezige kalveren, dus ongeveer 4 per jaar.

  Als het aantal gestorven en doodgeboren kalveren berekend zou worden als percentage over het aantal geboren kalveren zou het uitkomen op ongeveer 6%.

 • eja

  Waarom noemt LTO niet gewoon man en paard?
  Volgens ligt de de oorzaak bij CRV en de commercie.
  CRV is bijna hoofd verantwoordelijke voor het te ver doorgeschoten fokbeleid van onze melk veestapel met oa bewust toegepaste inzet van inteelt lijnen.
  Hierdoor moeten we de staldeuren dicht houden om verkoudheid te voorkomen !!
  Voor wat betreft de commercie; zolang een eenvoudige diarree test 25 euro kost terwijl de kostprijs hiervan nog geen 2.5 euro is en dat vaarskalfjes die we willen afvoeren soms maar 10 euro opbrengen zijn de vragen beantwoord..

 • eja

  Waarom noemt LTO niet gewoon man en paard?
  Volgens ligt de de oorzaak bij CRV en de commercie.
  CRV is bijna hoofd verantwoordelijke voor het te ver doorgeschoten fokbeleid van onze melk veestapel met oa bewust toegepaste inzet van inteelt lijnen.
  Hierdoor moeten we de staldeuren dicht houden om verkoudheid te voorkomen !!
  Voor wat betreft de commercie; zolang een eenvoudige diarree test 25 euro kost terwijl de kostprijs hiervan nog geen 2.5 euro is en dat vaarskalfjes die we willen afvoeren soms maar 10 euro opbrengen zijn de vragen beantwoord..

 • deB.


  Het is een ratrace!!! meer dan honderd koeien melken kan gewoon niet!!! Er blijft zoveel werk liggen en zitten.
  Andere kant is dat er veel TE weinig verdiend wordt om het netjes voor elkaar te hebben.

 • eja

  Waarom noemt LTO niet gewoon man en paard?
  Volgens mij ligt de de oorzaak bij CRV en de commercie.
  CRV uit Arnhem is bijna voor 100% hoofd verantwoordelijke voor het te ver doorgeschoten fokbeleid van onze ned melk veestapel met oa bewust toegepaste inzet van inteelt lijnen.
  Hierdoor moeten we de staldeuren dicht houden om verkoudheid te voorkomen !!
  Voor wat betreft de commercie; zolang een eenvoudige diarree test 25 euro kost terwijl de kostprijs hiervan nog geen 2.5 euro is en dat vaarskalfjes die we willen afvoeren soms maar 10 euro opbrengen zijn de vragen welbeantwoord......

 • Gradje 1966

  De B wat een flauwekul de ene boer kan er met gemak 120 verzorgen en een andere die zijn werk niet kwijt kan of niet ingericht is heeft er aan 50 al te veel .
  Het is maar net wat je wil . en RTL heeft als taak op zich genomen om de landbouw hoe dan ook kapot te maken des noots met leugens en aannames

 • kleine boer

  Waarom schrijven ze niet over die landen waar ze achter de koe dood geschoten worden omdat niemand ze wil ? En dat ze hier de lichtere kalveren ook niet kwijt worden en antibiotica terug moest? Hier gaat het gelukkig goed maar met een ziekte eronder kan het zomaar mis zijn en dan word je zomaar even aan de schandpaal gehangen.... In dierentuinen met alle zorg gaan ook dieren dood. Zullen we ook even per ziekenhuis de baby sterfte erbij halen? Daar schrik je ook van.

 • deB.


  Daar ben ik het met je eens, het is puur framing!

  Maar als ik zie hoeveel bedrijven boven die 120 mk zitten, als gezinsbedrijf....complete waanzin, en daar zijn er veel hard achter gekomen
  Compleet bedrijfsblind, en geen prive leven, daar begint de ellende

  Natuurlijk zijn er uitzonderingen, die alles zooo goed doen....

 • Alco

  @Bennie. Wordt dat zo berekend? Interessant.

 • xw

  de B heeft wel terdege een punt. Ik zie boeren 100+ melkkoeien niet in hun eentje verzorgen. Ja, de hele familie werkt mee zodra ze weer thuis van hun werk (in loondienst = is niks mee hoor). Anders blijft er inderdaad zat werk liggen. Als je 't wil zien tenminste.
  En waarom zou RTL boeren kapot willen maken. Die willen alleen maar hoge kijkcijfers. En misschien zoeken ze o.a. nieuws waar ze dat doel mee kunnen bereiken.
  Over 2 weken begint iedereen het weer te vergeten en dan heeft rtl weer een ander onderwerp op de korrel waarmee weer een andere bevolkingsgroep op de kast wordt gejaagd. Maak je niet druk, jij verzorgt jouw kalfjes toch goed?

 • Zuperboer

  Weet iemand wat de reden is dat deze cijfers nu zijn samengetrokken en gepresenteerd? Is er weer een zitting in de tweede kamer op komst waar het e.e.a. ter sprake is. Meestal is het een opzetje (meertrapsraket). Misschien interessant voor de redactie van Boerderij om uit te zoeken met wie deze van Eerdenburg samenwerkt?

 • egbert

  Alles van ons ligt gewoon op straat machtiching zus en machtiching zo enz niks privé . Bij problemenkon je eerder op coliastine poeder terugvallen met 1 kg kon je heel lang doen en hielp geweldig maar is verboden .
  Kalveren dood geboren tellen ook mee in totaal je kunt ze niet terugstoppen .
  Dit kan tal van oorzaken hebben wij hebben problemen bij de pinken gehad en dan gaat het hard

 • Zuperboer

  Hoe zit het eigenlijk met tweeling-verwerpers. Als je ze invoert in Comru moet je ze met minimaal 15kg levensgewicht aanmelden, anders accepteert het progamma de verzending niet. Ieder weet dat meerlingdrachten gevoeliger zijn voor verwerpen, maar hoe gaat Kalfok hier bv. mee om?

 • kleine boer

  Zuperboer dat komt nu omdat de koeien de wei in gaan en dat is positief al die leuke beelden en dat mag natuurlijk niet te lang blijven hangen dat goede nieuws ....

 • Firma Vellenga

  Ook al doe je alles volgends de regeltjes op 20 procent zit je zomaar. Hier een paar keer achter elkaar een koe op het pasgeboren kalf gehad. Heeft niets met een vuile stal of te weinig tijd of te weinig inkomen te maken. Alleen maar gedacht diervriendelijk bezig te zijn...

 • deB.


  Het is heel simpel.... Het verdienmodel in de melkveesector is compleet ontspoord!! Het is toch van de zotte om meer dan 100 mk te houden voor maar een schamel inkomen! TRIEST.
  Dat is de diepe wortel!!

  Precies wat egbert zegt, we geven alles weg cq op straat! Dat moet niet mogelijk zijn...!
  Boven alles vind ik dat de '' probleemgevallen'''hard aangepakt moeten worden.
  Want als de beelden op waarheid berusten, rijzen ook mijn haren ten berge

 • vwv

  @bennie klopt wat jij zegt. Zie ik bij ons ook sterftecijfer wordt berekend door t te delen door het gem. Aantal jongvee en niet door het aantal geboortes. Hierdoor valt het fors hoger uit. Ze proberen ons wederom gewoon weer slecht in beeld te krijgen

 • farmerbn

  Door die rare berekening worden de boeren vuil weggezet.

 • kweenie31

  Lijkt me dat in 2018 (eerste jaar fosfaatrechten) dat er bewust geeuthaniseerd is op kalveren. Daar de markt ingestort was vanwege de paniek die toen ontstaan is. Leuk om dat dan maar mee te nemen in de normale kalversterfte.... Wat moet je anders met kalveren die niet interessant zijn voor de opfok.. Het is jammer maar helaas. Ik vraag me af wat het percentage hiervan is.

 • landboer

  Berekening klopt dus ook niet echt... lijkt wel over klimaat te gaan!

 • Bennie Stevelink

  Als je in Comru klikt op het tabblad “diergezondheid” en dan op de keuze “kengetallen diergezondheidsplan” krijg je het percentage dode kalveren (inclusief doodgeboorte) in beeld. Dit kengetal wordt berekend door het aantal dode en doodgeboren kalveren te delen door het gemiddeld aantal aanwezig jongvee. Hoe minder jongvee je op het bedrijf hebt hoe hoger je uitkomt.

  Omdat het een kengetal is voor het officiële diergezondheidsplan zal deze berekeningswijze niet door Agrovision zelf bedacht zijn. Het zal gebaseerd zijn op officiële richtlijnen en zal bij andere managementsysteem hetzelfde zijn.

  Een boer die een hoge levensduur bij de koeien heeft en daarom weinig jongvee aanhoudt komt dus hoger uit terwijl bij hem de diergezondheid juist bovengemiddeld is.
  Door het fosfaatreductieplan en de fosfaatrechten hebben veel boeren het aantal stuks jongvee ingekrompen. Ook dit zal leiden tot een hoger percentage.

  Het aantal doodgeboren kalveren en gestorven in de eerste twee weken heeft niets te maken met het gemiddeld aantal aanwezig jongvee. Het moet berekend worden als percentage van het aantal geboortes.

 • Zuperboer

  Klopt Bennie

 • Bennie Stevelink

  @Zuperboer, ik heb inmiddels van Jos Verstraten begrepen dat dit kengetal NIET gebruikt is voor de gisteren gepubliceerde cijfers. Het getal uit Comru wordt gebruikt voor het diergezondheidsplan van de GD.
  In de gisteren gepubliceerde cijfers gaat het om dode en doodgeboren kalveren als percentage van het aantal geboortes.

 • 0064376

  Als ze eenmaal gezoogd hebben willen ze minder goed aan de speen, dus zodra ze droog zijn scheiden.

 • melkveehouder .

  Nederland heeft ook bijna het hoogste sterftecijfer van baby’s in Europa. Daarbovenop hebben de weidevogels het moeilijk en gaat het slecht met de insecten en de bijen. De kalversterfte doet de deur dicht.

  Om in de strategie van de PvdD te treden werp ik de stelling op dat dit veroorzaakt wordt door de containerschepen die in Rotterdam aanmeren. De schade door milieuvervuiling die hierdoor veroorzaakt wordt is gigantisch. Immers, we hebben de op één na grootste zeehaven van Europa en de grootste sterftecijfers binnen Europa. De correlatie is overduidelijk. Voorts door het ‘wetenschappelijk bureau’ onderschreven, zou Thieme en Ouwehand roeptoeteren. LTO snapt dit spelletje nog altijd niet en zwijgt in plaats van zich af te bijten.
 • Zuperboer

  Vanmorgen las ik dat PvDD de meertrapsraket verder uitvoert. 70 Kamervragen komen er blijkbaar over dit opzichtige opzetje met RTL. Dacht bij mezelf, het lijkt Wilders wel met zijn Fitna. Ook zo'n matige produktie (net als het artikel van RTL met de bij elkaar gezochte foto's). Ultra rechts en -links lijkt redelijk hetzelfde strijdplan te hanteren.

 • De cijfers die zij hebben gebruikt, komen uit het Identificatie en Registratiesysteem voor runderen (I&R).

  Op 5.547 rundveebedrijven (33%) is de sterfte onder kalveren hoger dan 13%. Op 1.265 bedrijven (van de 5.547; 8% van het totaal) is de sterfte onder kalveren hoger dan 20%.

  Veehouders rapporteren zelf deze cijfers aan het RVO, dus zouden nog hoger kunnen zijn door onderrapportage.

  Stel je eens voor dat er zulke sterfte cijfers zijn bij mensenkinderen. Dit is ongehoord en geeft aan dat er niet goed wordt omgegaan met deze dieren.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.