Rundveehouderij

Nieuws 22 reacties

Leden FrieslandCampina vrezen lagere garantieprijs

Leden van FrieslandCampina vrezen vanaf volgend jaar een structureel 1 cent lagere garantieprijs te krijgen.

Dit volgt volgens hen uit het eerste voorstel voor de driejaarlijkse aanpassing van het melkgeldreglement. Het voorstel is in de voorbije weken op hoofdlijnen gepresenteerd aan de leden.

Definitief voorstel eind dit jaar

FrieslandCampina is om een reactie gevraagd, maar een woordvoerder stelt dat het plan eigenlijk nog te pril is om een nadere toelichting op te geven. Er is slechts een “kijkrichting aangegeven”, waarbij niets vaststaat. Wel is geconstateerd dat de garantieprijs door het meerekenen van allerlei toeslagen “geen zuivere weergave van de markt” meer oplevert. Eind dit jaar zal er een definitief voorstel in stemming worden gebracht. Statutair is vastgelegd dat het melkgeldreglement elke 3 jaar kan worden gewijzigd.

Andere selectie van bedrijven

Bij de huidige ronde zou het volgens de eerste voorstellen gaan om een andere selectie van bedrijven waar FrieslandCampina haar melkprijs aan relateert, en mogelijk ook een verandering van het soortelijk gewicht van deze bedrijven in de vergelijking. Daarnaast zou FrieslandCampina de genoemde toeslagen bovenop de basisprijs voortaan niet meer willen betrekken in de vergelijking.

Managers FrieslandCampina: garantieprijs te hoog

Onder Schumachers voorganger Roelof Joosten was juist besloten om dat wel te doen. Volgens sommige geluiden was dat mede om de kopers van DMF-melk (toen nog een plas van bijna 1,2 miljard kilo, nu zo’n 700 miljoen kilo) iets meer te laten betalen voor de melk. Nu klagen RFC-managers dat de garantieprijs eigenlijk 1 tot 1,5 cent te hoog is, zo melden diverse bronnen. Het bedrijf zou te weinig vet op de botten houden. Niet meer meerekenen van de toeslagen zou dit probleem verhelpen. De garantieprijsystematiek op zich staat niet ter discussie.

Lees ook: Garantieprijs RFC voor mei met 75 cent omlaag

Op het Melkweb van FrieslandCampina is een intensieve uitwisseling van standpunten gaande, een uitwisseling die ook overslaat naar andere fora op internet.

Vet- en eiwitgehalten aanpassen

Volgens ledenraadsleden “moeten de regelingen worden aangepast aan de nieuwe realiteit, zodat ze weer actueel zijn. Daarbij moet ook de totale waardeoverdracht voor leden-melkveehouders over lange termijn leidend zijn.” Nog een voorstel is dat de vet- en eiwitgehalten van de melk worden aangepast aan de actuele situatie. Deze actie zou – puur op zichzelf genomen – zorgen voor een 0,4 cent hogere melkprijs.

DOC Kaas uit de vergelijkingslijst

Wat de precieze lijst van bedrijven wordt in de vergelijking staat nog niet vast, maar een van de wijzigingen is dat DOC Kaas eruit gaat (want de melkprijs hiervan is toch al gekoppeld aan die van moederbedrijf DMK, die ook in de vergelijking zit). Vreugdenhil Dairy Foods zou ervoor in de plaats komen. Cono Kaasmakers zou minder zwaar gaan meetellen. Volgens sommige bronnen wordt ook nog een Iers zuivelbedrijf opgenomen.

Laatste reacties

 • deB.


  Schandalige prijsverlaging van rfc.... reden te hoog ingeschatte prijzen referentiebedrijven....dat doen deze bedrijven evenzeer!!

  Wat een vies raar spelletje, en melkveehouders betalen het gelach!! Op deze manier gaat de melkveehouderij eraan in de toekomst! Zeg het hardop 35 centjes anno 2019

 • koestal

  Kunnen ze een jaar vooruit kijken ? De kaasprijs stijgt al.

 • haj146

  De melkprijs is structureel te laag stel imbecielen!! Gaat niet goed zo, als rfc nu ook al te weinig vet op de botten heeft. Rfc heb eerder een faillissement dan een toonaangevende melkprijs

 • deB.


  En de andere ondernemingen kijken naar dat verrotte RFC... en gaan er nog weer onder zitten.
  RFC is de doodsteek voor iedereen, onthoudt dat in de toekomst

 • Rub

  dus met de nieuwe systematiek blijft er een schrale
  melkprijs over als je geen extra toeslagen pakt..... en zijn de bonussen dus de standaard aan het worden!

 • farmerbn

  Tja, verliezen uit China en Pakistan gaan direct van het eigen vermogen af. Zag je ook bij de rabo toen die miljarden euro's boetes kregen.

 • JNJS

  Bij FC is de bruto omzet is ongeveer 1 euro per Kg melk waarvan 35 ct uitbetaald wordt als garantieprijs. Het lijkt mij verstandig dat de managers van FC die 1,5 ct uit efficiëntie van FC halen. Het maakt managers alleen maar lui wanneer ze slecht management op de boeren kunnen afwentelen.

 • kleine boer

  De top klein beetje loon inlevert hebben ze die ct ook te pakken....

 • Mfb

  Stelletje zeurpieten hier. Er wordt bijna nergens ter wereld een hogere melkprijs betaalt dan hier in NL en wanneer je dan bij één van de hoogst betalende fabrieken zit dan lijkt mij dat je een prijs krijgt die marktconform is.
  Als je eeuwig vindt dat je te weinig verdient moet je snel wat anders gaan doen...

 • kleine boer

  mfb de eisen zijn ook nergens ter wereld zo als hier....

 • Mfb

  De eisen voor voedselveiligheid worden overal ter wereld steeds strenger. Wen er maar aan, het worden alleen maar meer regeltjes.
  Zoals gezegd: als je er niet tegen kunt dan moet je wat anders gaan doen....

 • kleine boer

  Mfb ik kan er wel tegen hoor klaag niet zo snel de melk prijs is niet alleen de oorzaak als er weinig verdiend word je moet dan vaak aan de kosten kant kijken en die zijn hier laag en de melk is dik zo maak ik zelf betere melkprijs 😜

 • eja

  voorbereiden beursgang jongens.
  wordt steevast ontkent!!

 • Firma Vellenga

  Ik kan MFB zijn opmerking ook niet plaatsen. Op den duur zijn de kosten toch hoger dan de inkomsten. Daar kun je aan wennen maar daarmee heb je de kosten nog niet betaald. Ik ben er echt van overtuigd dat de hele organisatie rondom de top eens goed doorgelicht moet worden. Ergens moet toch duidelijk worden wie er het meest profiteert van het harde werken van de boer. Diegene zal moeten inleveren. Als de boer niet meer kan inleveren en er mee op moet houden heeft niemand meer iets...

 • Gradje 1966

  De top en Hoofdbestuur moeten zich schamen om van die boeren haters in de Directie te plaatsen dan schijnt ons geld wel goed te zijn .
  Het hoofdbestuur heeft geen respect voor de leden anders maakte men wel andere keuze s Ik kan mij zo voorstellen dat het hoofdbestuur beter kan vertrekken of heel snel beter naar de leden luisteren

 • wmeulemanjr1

 • boerderij12

  mfb zal wel in ledenraad zitten

 • Mfb

  @Vellinga: als de kosten hoger zijn dan de inkomsten dan moet je of je kostenstructuur aanpassen of zo snel mogelijk stoppen. Zeker met de huidige melkprijs moet je goed geld kunnen verdienen. Is dat niet het geval dan gaat er iets niet goed om het maar netjes te zeggen.
  De schuld dan bij bij de melkfabriek te leggen en niet bij je zelf zegt genoeg over de ondernemerskwaliteiten..... Direct stoppen is mijn advies.
  Als er dan genoeg stoppers komen kan de grondprijs ook wat dalen en kunnen de blijvers weer gezond groeien.

 • Gerd

  als bij 31 cent melkprijs 20% van de kosten niet worden gedekt, dus een vertegenwoordiger van de boerenvereniging gisteren. Als de wereldmarktprijs al 35 cent is, wie verkoopt dan slecht? De boer of de zuivelfabriek?

 • 306lsa

  Mfb@. Je moet het verhaal ook om kunnen draaien stel de medewerkers en directie die worden nu op een andere manier/andere voorwaarden betaald die hun ....gaat kosten waarom altijd de rekening bij veehouder? Of kun je dat niet uitleggen ? (Gewoon een oprechte vraag )

  Misschien is Friesland Campina een goede fabriek hoor maar kritiek hoort bij blogs waarom zou dat niet goed zijn?

 • WGeverink

  Hier in Canada heeft de klant heel weinig keuze in melk. Het komt er bijna op neer dat de klant het kan kopen of kan laten staan. In Nederland zijn er talloze merken, soorten en prijsklassen die vaak uit de zelfde fabriek komen en zelfs uit de zelfde voorraad tank worden afgevuld. Nu kan de klant in in een consumenten programma zien dat de merkloze melk van 59 cent presies hetzelfde is dan de topmerk melk van 1.05 Euro per liter. welke denk je dat ze voortaan gaan kopen?<>

 • Mfb

  @de-boer- Heb een tijdje niet gekeken maar misschien lees je het nog :-)
  Medewerkers en directie zijn voor hun beloning niet rechtstreeks afhankelijk van de markt en wij als ondernemers wel.
  Als je een beloning voor arbeid wilt ontvangen en geen risico wilt lopen moet je in loondienst gaan.
  Wij als ondernemers lopen risico het risico van de markt en daardoor fluctueert ons inkomen heel erg. Kunst is dan om een zo laag mogelijke kostprijs te hebben zodat je in piekperiodes maximaal verdient en in prijsdalen de broek nog op kunt houden..

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.