Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Droogte drukt percentage eiwit eigen land

De droogte van 2018 heeft het percentage eiwit van eigen land met meer dan 10% gedrukt. Dat blijkt uit resultaten van de deelnemers aan het netwerk ‘Eiwit van eigen land’.

De deelnemers kwamen gemiddeld uit op 52%, terwijl dat in 2017 66% was en in 2016 64%. De forse daling heeft alles te maken met de lagere ruwvoeropbrengsten in 2018. De cijfers tonen dat het belangrijk is dat de waarde eiwit van eigen land gemiddeld mag worden over 3 jaar. In dat geval zouden de deelnemers op 61% uitkomen.

Aankoop voeders heeft grote invloed op percentage eigen eiwit

De onderlinge verschillen in percentage eigen eiwit maken duidelijk dat de aankoop van voeders grote invloed heeft. Zo is het percentage bij een van de deelnemers niet gedaald ten opzichte van 2017. De belangrijkste verklaring hiervoor ligt in de aanvoer van krachtvoer en bijproducten, zo legt Barend Meerkerk van PPP Agro Advies uit. Deze was in 2018 op dit bedrijf een stuk kleiner dan in 2017. Aankoop van voer van buitenaf gaat ten koste van het benutten van het eigen voer. Op dit bedrijf is dat goed te zien. Door minder krachtvoer en bijproducten te voeren, is dit bedrijf er ondanks de droogte in geslaagd om het aandeel eiwit van eigen land op peil te houden en dit terwijl de productie per koe zelfs toenam.

Houd aankoop van voeders beperkt tot het noodzakelijke

De berekening gaat over het benutte ruwvoer van eigen bedrijf. Als er dan minder krachtvoer en bijproducten worden aangekocht, neemt de benutting van eigen ruwvoer toe. Het oogsten van goed kwaliteit ruwvoer is dan essentieel. De belangrijkste les lijkt dan ook dat het belangrijk blijft om scherp en kritisch te zijn op aankoop van voer van buiten het bedrijf. Koop niet meer dan noodzakelijk is en leg zeker geen voorraad aan.

Laatste reacties

 • .....

  Goede raad is voorraad

 • Trot

  Regeling die nergens rekening mee houd van buiten af gaat dus nooit werken!

 • Jaap39

  Op dit soort regelingen kan je toch geen beleid uit gaan stippelen.... ene jaar droog, andere nat. Voer duur voer goedkoop. Stoppen hiermee!

 • a van Gerwen

  Het is een draak van een kengetal, veel te afhankelijk van het weer en zo is mij al lang duidelijk, niet goed over nagedacht. Als grondgebrondenheid moet los staan van het weer. Terug naar de tekentafel zou ik zeggen of gewoon gve/ha, of is dat te simpel.

 • deB.

  Het is een drog reden!!! Alleen voor mensen die hele dag achter zo'n dom computertje zitten..
  Totaal geen affiniteit met de praktijk, dat maakt hun niets uit!
  Ziekelijk dat de zuivel zich uberhaupt daarmee bezig houdt!
  En dat meneertje van ppp moet zich ook eens afvragen waar hun mee bezig zijn....puur zakken vullen dmv zelf uitgedachte verdien modelletjes!

 • Pieter5775

  Waardeloos idee, komt nota bene van LTO en NZO af!

 • cornelis 22

  Wat een advies van mijnheer Hogenkamp : leg zeker geen voorraad aan ga liever bijkopen als iedereen tekort heeft en het of peperduur is of niet verkrijgbaar. Drinkt deze man teveel als hij aan het schrijven is ?

 • Wijnand Hogenkamp1

  Beste Cornelis 22
  de 'les' het advies komt van vanuit het Netwerk, niet van mij.
  Groeten, Wijnand Hogenkamp

 • deB.


  Zorg dat je netwerk, boeren vanuit de PRAKTIJK zijn, en niet zo iemand uit de lindelaan, van PPP.... want dan boer je hard achteruit!!

 • RonaldB

  Beste meneer Hogenkamp,

  waarom schenkt u geen aandacht aan de inbreng die ik aangereikt heb over de foute berekening van het percentage eiwit in de visie van de lto en nzo??
  Door lekker mee te hobbelen met de periferie komt u niet voor de boeren op. Uw werkgever is er toch ook bij gebaat dat er boeren over blijven die uw salaris bij elkaar werken? WAnneer gaan we van u het echte verhaal over het percentage eiwit horen? Tot verdere inbreng bereid,

  Ronald Beulink ( mijn nummer heeft u )

 • deB.


  Daar zijn we wel achter, dat het netwerk van tegenwoordig, niet meer vanuit de praktijk komt , maar vanuit de clubjes die achter de pc zitten, en af en toe de wijsneuzen uithangen in het veld.
  Klaar met deze mannetjes uit ervaring, eigen koers varen kom je verder mee.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.