Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Veel kleine porties voer voorkomen pensverzuring

Koeien die iedere 24 uur 10 tot 14 keer vreten, houden een goed en stabiel pH-niveau in de pens en benutten zo het ruwvoer zo efficiënt mogelijk. Dat stelt Lely.

Daarom adviseert de onderneming ook om het voer vaak aan te schuiven. Dat stimuleert het frequent vreten overdag en ’s nachts, waardoor de ruwvoeropname hoger is. Dit heeft een positief effect op diergezondheid, vruchtbaarheid, productie en uiteindelijk ook op de cijfers onder de streep.

Kleine porties

Een te lage zuurtegraad van de pens, ofwel het risico op pensverzuring, komt in beeld als koeien grotere porties snel fermenteerbaar voer opnemen. Dit strookt met de resultaten uit project Amazing Grazing, waarbij de mate van pensverzuring tijdens weidegang werd vastgelegd. Door het graasgedrag van koeien worden daar ook steeds kleine porties ruwvoer gevreten, wat juist zorgt voor een verhoging van de pens pH. In het onderzoek naar pensverzuring tijdens weidegang blijkt de pens-pH juist het laagst op een tijdstip dat enkele uren ligt na het vreten van de bijvoeding na het melken.

Laatste reacties

 • tinusje

  dus zorg dat voer nooit op is maar gewoon voldoende homogeen smakelijk voer 24/7...dat geeft rust en voorkomt slugfeeding....als koeien overeind komen bij voer aanduwen ben je te laat....dan hadden ze het op....in de weide duw je het voer ook niet aan en vreten koeien altijd onbeperkt....de vector moet vaak voeren omdat kuip te klein is helaas...............

 • f.p.zomer

  Laten zij nou net een aanschuiver verkopen.

 • tinusje

  of te weinig vreetplekken door vierkante stallen kan aanschuiver handig zijn.

 • kleine boer

  week later maaien scheelt ook al veel

Of registreer je om te kunnen reageren.