Rundveehouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:19 mrt 2019

KI Samen weer naar rechter om CRV

KI Samen stapt wederom naar de rechter, om RVO.nl te dwingen de erkenning van concurrent CRV in te trekken.

De nieuwe stap volgt nadat duidelijk is geworden dat uitvoeringsorganisatie RVO.nl geen gevolg wenst te geven aan een eerdere uitspraak van het CBB in 2017 om die erkenning in te trekken. Waarom RVO.nl niets heeft gedaan, is onduidelijk. In de tussentijd heeft KI Samen aanvullende munitie verzameld tegen de uitvoeringsorganisatie en CRV aan de hand nieuwe informatie uit opgevraagde overheidsdocumenten. Dit gebeurde via een zogenoemde WOB-procedure.

Machtspositie CRV

KI Samen en een aantal andere veeverbeteringsorganisaties maken bezwaar tegen de overheersende positie van branchegenoot CRV in de markt alsook tegen de verwevenheid van CRV met stamboekorganisaties, en tegen de machtspositie van CRV bij de fokwaardeschatting en het beheer van databases. Een verder bezwaar van KI Samen is de grote mate van inteelt die CRV toelaat in haar veeverbeteringssystematiek.

Macht CRV begrenzen

KI Samen voert, gesteund door andere organisaties, al vele jaren strijd tegen de overheersende positie van CRV op de veeverbeteringsmarkt. Dit dateert al van voor de eeuwwisseling. In de loop der jaren heeft de overheid wel een aantal maatregelen genomen om de overmacht van CRV te begrenzen, maar volgens KI Samen onvoldoende en niet op wezenlijke punten.

CRV heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat het niets doet buiten de wettelijke kaders. Het bedrijf wist zich tot nog toe gesteund in deze opstelling door vroeger het Productschap Vee en Vlees en nu rijksdienst RVO.nl.

Lees ook: CRV pakt stamboekwerk op, bezwaar KI Samen

Laatste reacties

 • CRV, die club zit toch ook bij die JoinData-club waar ze geheel en al 'belangeloos' al onze data willen 'beheren'?

 • farmerbn

  Ja, en als je straks een stier gebruikt die (te) grote kalveren geeft, krijg je een boete van FC en renteverhoging van de rabo.

 • 26041997

  Wat een gedoe van KI Samen, laat ze de tijd en geld uitgeven aan een betere stierenkaart.

 • deB.


  Dat was ook mijn gedachten....behoudens malki, is het niet al te veel!

 • klumperink

  K.I. Samen heeft veel te weinig kwaliteit wat betreft de stierenkaart , dus wil je aandacht, schop dan tegen organisaties die wel succes behalen.

 • .....

  Juist, KI Samen heeft de boot gemist qua genomics, zelf ben ik zeer tevreden over de CRV stieren vd laatste jaren

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.