HSK400906_18

Fosfaatrechten en prijs fosfaatrechten

Lees in het dossier alles over de veelbesproken onderwerpen fosfaat, fosfaatreductie, derogatie en fosfaatrechten.

Terug naar dossier
Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Handel in fosfaatrechten niet echt spannend

Het is betrekkelijk rustig in de handel met fosfaatrechten. Handelaren zien dat er wel wat partijtjes worden verkocht, maar van vuurwerk is absoluut geen sprake.

Melkveehouders die vorig jaar het fosfaatrechtentekort opvulden middels lease, zijn dit jaar meer geïnteresseerd in kooprechten. Zij spreiden echter wel de aankoop in bijvoorbeeld 2 of 3 partijen. Mede hierdoor zijn de partijen die worden verkocht momenteel niet veel groter dan 150 tot 200 kilo fosfaat.

Prijs fosfaatrecht rond € 170

De prijzen liggen nog altijd rond de € 170 per netto kilo fosfaat. Soms iets erboven, soms iets eronder. Het aanbod is bij het huidige prijsniveau niet heel groot. Verkopers hebben hogere prijzen in gedachten en houden hun kaarten nog even tegen de borst. Zij willen pas verkopen als de prijs flink hoger staat.

Lees verder onder de grafiek.

Handel leaserechten

Ook in de handel met leaserechten zien bemiddelaars dat er relatief weinig gebeurt. De verwachting is dat de vraag naar leaserechten pas in het laatste kwartaal van het jaar duidelijk aan gaat trekken. Het aanbod is er momenteel wel en de vraagprijs van leaserechten hangt tussen de € 32 en € 35 per netto kilo fosfaat.

Gelet op de prijsontwikkeling vorig jaar, toen de kooprechten duidelijk duurder werden vanaf eind april, houden handelaren voorlopig rekening met een redelijk stabiele markt met dito prijzen.

Prognose: stabiele prijzen.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  De handelaren weten het?

 • diekmann

  Vorig jaar 12 miljoen kg fosfaat niet benut.

 • gjh

  dit is nog steeds veel te veel maar de handelaartjes doen er alles aan om de prijs hoog te houden hopen dat dit allemaal te vergeefs is. Niets doen en afwachten ze gaan vanzelf nog meer zakken.

 • prijs gaat zeker verder zakken omdat verhuur door afroming niet rendeerd dus kopen boeren alleen hoognodige...scheelt dat er veel goedkope vaarzen in overvloed zijn in NL........maar niet heus

 • janlookamp

  persoonlijk zou ik graag zien dat bijvoorbeeld een Farmers4all een forum op kan zetten waar kopers- verkopers rechtstreeks met elkaar in contact komen zonder handelaren/ makelaars. deze willen allemaal meedelen en houden prijzen kunstmatig hoog...

 • kraats

  Gjh,... handelaartjes hebben niks aan een hoge prijs (en bijna geen omloopsnelheid). Gewoon zaken doen voor marktwaarde. Je kunt als handelaar of bemiddelaar NOOIT de markt en/of de prijs bepalen. Gr. Kraats makelaar agr.og (en fosfaatrechten)

 • koestal

  als je de bank nodig bent,houdt die de prijs ook wel laag

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.