Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Garantieprijs FrieslandCampina onverwacht omlaag

De garantieprijs van FrieslandCampina voor de maand april daalt met 50 cent naar € 36,00 per 100 kilo.

In deze prijs zit ook een neerwaartse correctie verwerkt van 23 cent per 100 kilo vanwege eerder te veel uitbetaald melkgeld.

De verlaging is enigszins verrassend, omdat CEO Hein Schumacher bij de presentatie van de jaarcijfers eind februari nog de verwachting uitsprak dat de melkprijs de komende maanden iets zou kunnen stijgen.

Melkprijs Arla ook lager

Nu is de melkprijs bij concurrent Arla ook enigszins gedaald (-6 cent naar € 33,70), maar dit is toe te schrijven aan kleine wisselkoersverschillen tussen de euro en de Deense kroon. Van andere grote zuivelbedrijven zijn nog geen april-prijzen bekend.

Biologische melkprijs

De biologische garantieprijs van FrieslandCampina blijft voor april gelijk ten opzichte van maart en staat op € 48,50 euro per 100 kilo. In deze prijs zit wel een positieve correctie 26 cent verwerkt vanwege eerder te weinig uitbetaald melkgeld. Ook Arla houdt de biologische melkprijs voor april gelijk. maar dat op het lagere niveau van € 45,60 per 100 kilo.

Discussie berekening melkprijs

Bij FrieslandCampina wordt de garantieprijs maandelijks ingeschat aan de hand van de ontwikkeling van de gepubliceerde melkprijzen van de referentiebedrijven, inclusief de toeslagen. Dit jaar is FrieslandCampina bezig met een consultatieronde onder de leden over dit systeem. De berekening van de garantieprijs, de inhouding van bedrijfswinst en de toedeling van het winstpercentage aan de leden wordt elke 3 jaar opnieuw bediscussieerd.

Laatste reacties

 • Trot

  Uitspraken frc top is alleen waar mits het niet veranderd dus weer geen nieuws

 • als de vergaderingen voor de coöperatie beginnen gaat de melkprijs omhoog, en als ze afgelopen zijn dan kunnen ze omlaag, volg het al jaren en uit de statistieken blijkt dit ook, stuk sentiment, en politiek zit er achter kijk maar na! dus volgens mij moet fcm iedere maand gewoon verantwoording gaan afleggen dan blijft de melkprijs stabiel en hoeven ze niet meer met ons melkgeld te spelen!

 • Firma Vellenga

  Tja, er komt een nieuwe fabriek...

 • gerben5

  €2,70 meer als Aware

 • maar weer Wachten op de uitbetaling van de toeslagrechten!

 • ptheunis501

  Dan ben je niet de enigste die aan het wachten is op de uitbetaling van de toeslagrechten . Als je belt is het antwoord: daar mogen we tot 30 juni over doen. Bel daarna maar weer terug

 • J.W. de Kloet

  de planet proof melk moet ergens van betaald worden. dus gewoon stelen van de rest

 • .....

 • Gradje 1966

  Ze willen het uitbetaling systeem aan passen zodat er meer nabetaling is basis
  prijs naar beneden dus meer winst dus meer nabetaling dus meer Winstuitkering voor de stropdassen en meer belasting betalen kortom we moeten allemaal tegen aanpassingen zijn van het uitbetaling systeem en de leden een slechtere melk prijs

 • boerderij12

  gerben 5 volgens mij heeft aware de melkprijs over april nog helemaal niet bekend
  gemaakt dus waar jij die 2.7 weghaald is mij een raadsel

 • winden

  15.57 de voorjaars bijeenkomsten komen nog we hebben alleen de jaarcijfers gehad van vorigjaar. Dus er is volgens jou nu een trendbreuk?

 • Zuperboer

  @Gradje 1966; Plan wat ze binnenkort presenteren drukken ze dr gewoon door.

 • gerben5

  @Boerderij12 excuus was de Aware prijs van maart 33.30 . Verschil zelfs 3 cent op de kale melkprijs van fc

 • xw

  En het is niet waarschijnlijk, dat in de huidige markt Aware voor april er 3 centen bij doet om op gelijke hoogte te komen met RFC.
  Dus Gerben 5 heeft gelijk met wat hij zegt.
  En verder denk ik dat Aware nog een gouden prijs betaald in vergelijking met Vreugdenhil (ja, ja die hebben het ook nog niet bekend gemaakt).
  Tenminste als ik de melkprijsvergelijking van Boerenbusiness mag geloven. En die geloof ik.

 • magele

  De enige die het goed hebben
  zijn de heren zelf miljoenen pakken ze en vervuilen de atmosfeer met hun vliegreizen

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.