Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

90% veehouders houdt geplande weidesysteem niet consequent vol

Veel veehouders laten steken vallen als het gaat om het uitvoeren van de weidegang.

“Van alle planningen die ik samen met de melkveehouders opstel, gaat 10% goed en kan 90% het beter doen”, zegt Ton Derks, weidecoach en adviseur bij DLV Advies.

Tussentijds afwijken

Boeren wijken tussentijds van hun beweidingssysteem af, met als gevolg dat de grasopname niet meer optimaal is. Daardoor laten ze besparingen op krachtvoer en loonwerk liggen en daalt de melkproductie. Derks denkt dat de combinatie van beide kan oplopen tot € 10.000 aan kosten dan wel gederfde inkomsten.

Perceel opdelen

Derks constateert dat koeien soms meerdere dagen in hetzelfde perceel blijven lopen, bijvoorbeeld omdat het perceel 2 keer zo groot is als de andere percelen waarmee wordt gerouleerd. Het is een veel gemaakte fout die zorgt dat het aanbod en de smakelijkheid van het gras afnemen en daarmee ook de grasopname. “Je kan vrij eenvoudig het perceel met een draad in tweeën delen, zodat je zeker iedere dag vers gras aanbiedt.”

Geen afscheid van systeem

Derks erkent dat planningen soms bijgesteld moeten worden, maar dat betekent nog geen afscheid van het systeem. Veehouders kunnen schuiven met bijvoeding, het aantal uren weidegang en de oppervlakte die ze aanbieden.

Beheer
WP Admin