Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Vragen over emissie-arme roosters en elektra na mestgasexplosie

Bij melkveebedrijf Ter Weele in Enterbroek, gemeente Markelo, zijn zo’n 25 koeien in de mestput beland na een explosie van mestgas. De precieze oorzaak van de explosie moet nog worden achterhaald.

13 koeien kwamen direct om, een aantal andere dieren moet waarschijnlijk nog worden afgevoerd, omdat ze mest hebben binnengekregen of anderszins schade hebben opgelopen.

De precieze oorzaak van de explosie moet nog worden achterhaald. Zowel de brandweer als verzekeraar Univé kijken er naar. Maandag 25 februari was de brandweer nog met de familie in overleg.

Mestrobot en emissie-arme roosters

Het lijkt er op dat bij het mixen van de mest, mestgas vrijkwam en dat die door de (emissie-arme) roosters omhoog kwam, waar vervolgens een vonk zorgde voor de explosie. Mogelijk is die vonk veroorzaakt door een over de roosters rijdende mestrobot. Fabrikant Lely van de mestrobot is op de hoogte gesteld van het incident en kijkt naar de mogelijke rol van het apparaat, zo meldt een woordvoerder.

Problemen met emissie-arme vloeren bekend

De schade-expert die bij melkveebedrijf Ter Weele kwam om de schade in beeld te brengen, heeft gesteld dat hij eerder problemen met methaangaslekkage bij emissie-arme vloeren heeft vastgesteld, zo bevestigt de familie. Ook bij DLV Advies zijn problemen met de emissie-arme vloeren bekend. Of deze vloeren de hoofdschuldige zijn, of dat vonken van een mestrobot of andere elektriciteitsbronnen ook een rol spelen, en in welke mate, dat moet nog worden vastgesteld, zo meldt Univé.

Vloerenexpert: bizarre situatie

Vloerenexpert Gert-Jan Monteny spreekt van een bizarre situatie. Volgens hem kan methaangas alleen niet de oorzaak van de explosie zijn. ‘Het hoogste wat ik ooit heb gemeten aan methaan, was 14% van de explosiegrens. Er moeten andere katalysatoren mee hebben gespeeld.” Ook kunnen volgens hem de rubberen flapjes op de emissie-arme roosters niet de schuldige zijn van de gasopbouw. Daarvoor zijn er nog altijd te veel ontsnappingsroutes voor het gas.

De omvang van de schade bij de familie Ter Weele is nog onduidelijk. Er is schade aan zowel de veestapel als aan de stal. De explosie ging gepaard met een enorme steekvlam, maar die veroorzaakte verder geen brand.

Laatste reacties

 • Ossen

  Als er geen lekkage zou zijn van gas, dan knalt de hele boel sowieso uit elkaar

 • Vhouder

  lekker nuttig een emmisie arme vloer je weet dat het gas er toch uit ontsnapt

 • farmerbn

  Als het brandbare gas zwaarder is dan de gewone lucht dan blijft dat gas in de mestkelder. Bij een vonk gaat dat gas branden tot wel een paar meter hoog. Je ziet dat gas vaak bij schuim op de mest. Volgens mij komt dat gas uit onverteerd zetmeel. Het vuur gaat vanzelf uit als het gas opgebrand is tenzij de vlammen iets anders aangestoken hebben. Het is heel angstig en hoop het nooit meer mee te maken.

 • sjoerddehoop1

  Een emissiearme vloer is duur en geen echte oplossing. Jammer dat er in alle innovatiedrang vanuit Wageningen nooit aandacht is geweest om dit probleem bij de bron aan te pakken door de schadelijke gassen te voorkomen met mestbehandeling door bacteriën of met actieve beluchting. In een afgesloten put met een emissiearme vloer komen de schadelijke gassen nog steeds tot ontwikkeling in de mest. Dat is altijd gevaarlijk. Bij lekkages naar boven hebben we ieder jaar schade van licht tot zeer zwaar: van boeren met alleen hoofdpijn tot dode dieren en soms zelfs een dode boer.
  Wat de aanleiding van de explosie ook is, als de mest stabiel was geweest dat hoefde dit niet te gebeuren. Dan was ook zo'n dure voer niet nodig geweest . Jammer.

 • Bennie Stevelink

  Als je emissiearm moet bouwen, dus met een dichte vloer, kun je beter een stal bouwen zonder kelder. De mest opslaan in een mestsilo die in de regel ook nog goedkoper is dan een kelder onder de stal.

 • mtseshuis

  Hoop dat dit het einde van de emissiearme vloeren inluidt... Verzekeraars zeggen dat het regelmatig voorkomt dat een kelder beschadigd raakt na mestgassen ongelukken.. Dure grap, zeker nu ook koeien het slachtoffer geworden zijn en de eigenaar bijna ook...

 • koestal

  Schade door overmatige milieueisen van de overheid,ze drammen te veel door.!!! Wie betaalt de rekening ?

 • hollandagri

  De oplossing is volgens rapport over stallenbrand het afzuigen van lucht uit de kelder. Je kunt je afvragen wat dan het rendement voor het milieu is. Een ding is zeker de betonindustrie vaart wel bij dit soort gedwongen bedrijfsinrichting. En dat terwijl de vloer zelf weinig doet met ammoniak maar dat de schuif het echte werk verricht. Een schuif die ook op een gewone vloer voor behoorlijk wat ammoniak reductie zorgt.

 • alphons1

  er zijn tal van manieren om mest te rijpen. dan heb je veel minder tot weinig gassen. alleen rijpings proces dan moet er wel zuurstof bij kunnen. gewoon roosters dus. alleen dit wil de overheid niet.

 • deB.


  Hetzelfde als bij branden in de varkenshouderij.
  Complete onzinnige maatregelen, en zie wat er van komt!

 • Gat

  Op me werk rose stal met beluchting erop. Totaal geen schuim erop. Kost geen drol. Alleen nou zeggen ze niet kunnen controleren of beluchting altijd aan staat. Onzin dus, gaat puur om de kosten in aanschaf. Echt een zielig landje is dit geworden. Innovatie is alleen goed als het een bult geld kost.

 • koestal

  Emissiearme vloeren is vragen om problemen,het gas moet toch ergens heen. Je houd je zelf voor de gek met zo,n vloer.

 • Maikel123

  PVV Noord-Brabant wil onderzoek naar emissievrije vloeren na dood dertien koeien, het kan niet zo zijn dat doorgeslagen milieuwetgeving, mensen en dieren in gevaar brengt.
  Lees meer op:
  <>

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.