Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Vertrouwen melkveehouder fors gestegen

Melkveehouders hebben flink meer vertrouwen gekregen in hun bedrijf en hun toekomst.

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van Wageningen Economic Research (WER) voor het vierde kwartaal van 2018. Ten opzichte van het derde kwartaal nam de melkvee-index met ruim 6 punten toe tot 18 punten. Voor de gehele land- en tuinbouw steeg het vertrouwen voor het eerst in 2 jaar weer eens tot ruim 13 punten.

Lees verder onder de tweet

Rust keert terug na commotie om fosfaatrechten

“De rust is weer wat wedergekeerd na alle commotie om de fosfaatrechten”, aldus Esther de Snoo van LTO. Zij ziet dit als mogelijke oorzaak voor de positiviteit onder melkveehouders. Daarnaast is de melkprijs al langere tijd stabiel en zijn de kosten gelijk gebleven of zelfs licht gedaald.

Pluimveehouders zijn bezorgd

Daarentegen nam in dezelfde periode het vertrouwen onder pluimveehouders sterk af. Ten opzichte van het kwartaal ervoor daalde de index met ruim 9 punten tot 6 punten: alleen in het tweede kwartaal van 2013 was het vertrouwen zo laag.

“Pluimveehouders voelen onzekerheid op de markt en onzekerheid over de afzet. Er worden steeds meer eisen gesteld op gebied van wet- en regelgeving, waardoor ook de concurrentie met het buitenland groter wordt”, aldus de Snoo.

Varkenshouders licht pessimistisch

Het vertrouwen in de varkenshouderij nam licht toe met 3 punten tot een totaal van 10, maar in vergelijking met de melkveehouderij (18 punten) is het vertrouwen altijd nog relatief laag. Vertrouwen onder de akkerbouwers is licht gedaald: van 13 naar 11 punten.

De Agro Vertrouwensindex geeft een combinatie van de stemming op dit moment en de verwachting voor over 2 á 3 jaar. In het vierde kwartaal van 2018 deden 535 ondernemers mee. Stemmingen worden beïnvloed door onder andere de marktwerking, het weer, ziekten/plagen en overheidsbeleid.

Laatste reacties

 • Alco

  Ik ga voor de wedstrijd ook altijd een leuk gesprek aan met de scheidsrechter.

 • ENDE902

  Gezien de dalende autoriteit van voorheen betrouwbare instanties, neem ik deze berichtgeving voorlopig maar met een korrel zout.

 • gjh

  grappig maar 1 april moet toch nog komen ?

 • Koeienboer

  Dit onderzoek vond vast plaats voor de dreiging van een nieuwe generieke korting ivm de 'vermoedelijke overschrijding vd stikstofexecretienorm' aldus onze minister uhmmm correctie onze linkse ambtenaren op ministerie van landbouw

 • Snufilse

  Vertrouwen !!!
  Hoe kan dat met Schouten aan het roer

 • glaasje

  Zolang het BPL nog met cijfers mag googelen heb ik totaal GEEN VERTROUWEN meer in de hele overheid. Zij luisteren naar het BPL wat bestaat uit natuur en milieu organisaties. Het moet niet gekker worden in dit land. Ben totaal verbijsterd!!!!!!!!!!!!!!!!

 • mtseshuis

  Enkel vertrouwen in ons eigen kunnen en redelijk vertrouwen in de melkprijs. In de rest heb ik totaal géén vertrouwen. Welke oren ons de komende jaren nog aangenaaid gaan worden, hou m'n hart vast!

 • wmeulemanjr1

 • koestal

  geen vertrouwen in zgn. wetenschappers.

 • eja

  complete onzin
  meeste veehouders zijn somber werd afgelopen week bevestigd door monsternemer van eurofins.
  deze bezoekt het gehele jaar veehouders en zal het echt beter weten als zon mee eter!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.