Rundveehouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:6 mrt 2019

VVD: veiligheid mens en dier meewegen bij stalsysteem

VVD en PVV stellen Kamervragen over stalsystemen naar aanleiding van het ongeluk in Enterbroek.

De VVD in de Tweede Kamer zegt dat de veiligheid van mens en dier meetelt bij de beoordeling van nieuwe stalsystemen. Aanleiding voor de vragen is het ongeval op een bedrijf in het Twentse Enterbroek, waar 13 koeien omkwamen in de mestput na een explosie die mogelijk kon ontstaan door mestgassen.

De Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders stellen schriftelijke vragen aan minister Carola Schouten (LNV) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W).

Kanttekeningen bij beoordeling nieuwe stalsystemen

Lodders zegt in een toelichting: “Het is niet de eerste keer dat we op dit onderwerp in de pen klimmen. Eind vorig jaar hebben wij al kanttekeningen geplaatst bij de beoordeling van nieuwe stalsystemen. We krijgen teveel signalen dat nieuwe innovatieve ideeën geen voet aan de grond krijgen.”

In de vragen wijzen de Kamerleden op uitlatingen van Jetty Middelkoop van de brandweer Amsterdam, die zich specialiseert in ongevallen met mest en mestgassen. Volgens Middelkoop is er nooit onderzoek gedaan naar de oorzaak van explosies met mestgassen.

PVV: risico’s emissieloze stalvloeren onderzoeken

Ook de PVV stelt vragen aan minister Schouten naar aanleiding van het ongeluk in Enterbroek. Landbouwwoordvoerder Barry Madlener vindt dat er onderzoek moet komen naar de mogelijke risico’s van emissieloze stalvloeren. Madlener vraagt de minister een landelijke inventarisatie te maken naar incidenten met dit type vloer. Hij wil bovendien weten of er onderzoek is of wordt gedaan naar de risico’s van het type vloer en de constructie.

LTO overweeg onderzoek naar risico’s emissiearme vloer

LTO overweegt een onderzoek te laten uitvoeren naar de veiligheidsrisico’s van emissie-arme stalvloeren. Dat laat een woordvoerder weten. Melkveehouders worden volgens LTO verplicht om in emissie-arme vloeren te investeren. Het mag volgens de belangenorganisatie niet zo zijn dat dit grote risico’s met zich meebrengt die de veiligheid van mens en dier in gevaar brengen. LTO kijkt naar de mogelijkheden voor onderzoek en inventariseert welke onderzoeken al zijn gedaan. Pas daarna volgt een besluit over eventueel nieuw onderzoek.

Laatste reacties

 • koestal

  Het gas blijft niet in de mestput ,het moet ergens naar toe.Maar niemand weet waar naar toe.

 • Bennie Stevelink

  Als geconcludeerd wordt dat emissiearme vloeren onveilig zijn en besloten wordt dat ze niet meer mogen heeft dit twee consequenties: uitbreiding van de veestapel kan niet meer of alle mest moet buiten in een silo worden opgeslagen.

 • mtseshuis

  De oplossing is al tientallen jaren bekend in VK en ook al vanaf 2014 in Nederland: Het Aeromix systeem van Bos (Vogelzang). Proef door WUR mee gedaan en ammoniak, lachgas en methaanreductie 65-80% bewezen. Echter, (onder druk betonindustrie?) ondanks aanbevelingen en proefstallen nooit op de RAV lijst gekomen en dus niet toegestaan als emissiearm bouwen. Luchtmixen van mest zorgt voor minder N-verlies en onschadelijke mest voor bodemleven en tijdens uitrijden amper geurwaarneming! Nederland op z'n smalst!

 • jvdleeuw

  De bestaande proefstal met kelderafzuiging neemt de grootste risico's wel weg.
  De kelder wordt continu geventileerd met verse buitenlucht en de gevaarlijke mestgassen worden afgezogen en uitgeblazen via de luchtwasser.

 • Gat

  Bennie klets niet. Beluchting werkt harstikke effectief. Op me werk is het ook. Is gemeten zelfs. De bedenker van systeem heeft het gehad met de het gezeur van geen erkenning krijgen.
  Het is een heel goedkope manier en effectief. Iets wat ze juist niet willen bij de overheid.
  Ze willen dat je stal half afbreekt voor misselijk veel geld. En dan een lapmiddel aan roosters erop leggen. Het gaat ze niet om het milieu het gaat het ze erom, hoeveel extra boeren kunnen we opruimen.

 • hollandagri

  de maatregelen moeten geld kosten anders is de werking niet 'geborgd'

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.