Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Ultravroege mais kan helpen tegen dassenschade

Dassen maken onderscheid tussen maisrassen.

Het lijkt erop dat het inzaaien van kleine delen van een maisveld met ultra-vroege mais, bijvoorbeeld op de kopakkers, de rest van het veld kan vrijwaren van schade door dassen, mits daar een later afrijpend maisras staat. Dat blijkt uit onderzoek door de Zoogdiervereniging, Wageningen UR en Van Bommel Faunawerk in opdracht van BIJ12.

Dassenpopulatie flink hersteld

De dassenpopulatie heeft zich sinds 1980 flink hersteld en is inmiddels in grote delen van het land goed vertegenwoordigd. Het dier is echter een grote liefhebben van mais met alle nadelige gevolgen voor maistelers van dien. Mais blijkt voor dassen het meest aantrekkelijk in het melkrijpe stadium. Daarom worden de vroegbloeiende rassen als eerste gegeten.

Studie op 2 hoofdpercelen

De studie is uitgevoerd op 2 hoofdpercelen: een in Drenthe en een in Limburg. Beide percelen hadden in de afgelopen jaren regelmatig te maken met schade door dassen. De proef werd aangevuld met 9 kleinere percelen op proefvelden van Wageningen UR verspreid over Nederland. Er zijn 5 maisrassen gezaaid met verschillende afrijpingstijdstippen. Vanaf half juli zijn de percelen wekelijks gecontroleerd op de aanwezigheid van schade.

Schade het grootst in delen met ultra-vroege mais

Op percelen met dassenschade bleek de schade verreweg het grootst in de delen met ultra-vroege mais. Dit lijkt mogelijkheden te bieden om schade op een perceel te concentreren, bijvoorbeeld op een kwalitatief minder stuk land. In de praktijk zou dit kunnen werken door in een dassenterritorium op korte afstand van de hoofdburcht minimaal 1.000 m2 ultra vroege mais te zaaien. Wel moet er dan op de rest van de percelen voor een later afrijpend maisras worden gekozen.

Laatste reacties

 • Vhouder

  da is hetzelvde als wat geld buiten voor de deur leggen en hopen dat de dieven dan buiten blijven

 • mts_kuijpers

  2 verschillende tijdstippen van melkrijpe gewassen geeft ook 2 verschillende tijden voor de das om te foerageren....of ben ik nu gek? Denk je werkelijk dat de das daarover nadenkt en niet zijn instinct gebruikt.

 • Gradje 1966

  Het word tijd dat de overheid de schade die dassen aanrichten zonder poespas uitkeert of dat de dassen afgeschoten mogen worden . in Noord Limburg is het een grote plaag het stikt er van de graspercelen worden omgewroet net als dat wilde varkens doen het is een grote ramp en de percelen zijn zwart en ongelijk er worden ook gaten gemaakt waar je met het trekker wiel in valt

 • koestal

  Ik geloof er niet in.

 • Nieuw.

  Gewoon zorgen dat je een bever in de buurt hebt. Die vreet keurig een paar maisplanten weg maar maakt er niet zo een puinhoop van. Vroeger had je nog gedoogovereenkomsten maar de overheid betaald niets meer. Het beste is een gaashekwerk. Of later zaaien dan de buurman

 • koestal

  Doe de das de das om.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.