Rundveehouderij

Nieuws 62 reacties

Schouten: te hoge stikstofproductie problematisch

De verwachte overschrijding van het stikstofproductieplafond voor de veehouderij is problematisch en kan mogelijk tot een nieuwe generieke korting leiden.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in reactie op de prognose van de stikstof- en fosfaatproductie in 2018 van CBS. Ze legt de bal bij de sector om met extra maatregelen te komen. Zelf neemt het ministerie nog geen extra maatregelen. Daarvoor moeten eerst de definitieve cijfers bekend zijn.

“Als de stikstofproductie in de eerste helft van 2019 is teruggebracht, voordat CBS de definitieve cijfers over 2018 komende zomer oplevert, zal een generieke korting afgewend kunnen worden. Het is dus van groot belang dat de sector op korte termijn maatregelen treft. Ik blijf daarover met de vertegenwoordigers van de melkveehouderij in gesprek”, schrijft Schouten. Naast fosfaatreductie zat ook stikstofreductie in de opdracht die bij de sector is neergelegd, legt een woordvoerder van het ministerie uit.

Lees ook: Fosfaatproductie daalt tot ruim onder plafond

Voorlopige cijfers

Schouten benadrukt dat de cijfers die CBS openbaar maakte voorlopige cijfers zijn. De definitieve cijfers komen in de zomer. “Het CBS geeft in haar rapportage nadrukkelijk aan dat de definitieve totale fosfaat- en stikstofexcretie nog enkele procenten kan afwijken van de prognose. Voor de specifieke sectoren kan de afwijking nog hoger of lager uitvallen. De oorzaak hiervoor is gelegen in het feit dat voor een aantal variabelen een schatting is gebruikt, omdat de definitieve gegevens voor 2018 nog niet beschikbaar zijn. Daar komt bij dat het extreem droge en warme weer in 2018 voor extra onzekerheid zorgt”, schrijft Schouten in haar brief aan de Tweede Kamer.

Het is een zware periode geweest

Compliment voor de sector

Schouten ziet de onderschrijding van het fosfaatplafond als een compliment voor de sector. “Ik vind het een weerspiegeling van de prestatie die de melkveehouderij heeft geleverd. Het is een zware periode geweest en we moesten ook omlaag. We zien dat de maatregelen die zijn genomen ook het effect hebben gehad dat we wilden. Alleen bij stikstof zien we nog wel dat er een overschrijding is. Daar moeten we ook onder het plafond. Het is dus nog niet zo dat we er helemaal zijn”, zei ze net voor de wekelijkse ministerraad.

Koeien afvoeren

Op de vraag of er niet teveel koeien zijn afgevoerd, nu de fosfaatproductie 9% onder het sectorplafond zit, reageerde ze dat dit nog geen definitieve cijfers zijn. “Pas in de zomer komen de definitieve cijfers, dus ik kan dat niet zeggen. Met stikstof zitten we er nog wel boven. We zien wel dat de melkveehouders het voor elkaar hebben gekregen bij fosfaat. Dat is een heel groot compliment voor ze.”

Schouten wil niet zeggen of er nog meer koeien weg moeten om onder het stikstofplafond te komen. “We gaan op basis van de definitieve cijfers kijken wat de situatie is. Die hebben we nu nog niet.”

We zijn bezig met de duiding van de verschillen

Twijfel over berekeningen

Over de normen en berekeningen zijn grote twijfels bij melkveehouders. Zeker nu de fosfaatproductie zover onder het plafond zit, terwijl de stikstofproductie er boven zit. Op de vraag of de normen wel kloppen reageert Schouten: “We zijn bezig met de duiding van de verschillen. Het heeft onder andere ook met het voer te maken. Het is niet zo dat het per se in de norm zit. Zoals ik eerder heb aangegeven in de Tweede Kamer ga ik wel naar de normen kijken, al zitten daar wel andere effecten aan. We moeten eerst zorgen dat stelsel goed staat, voordat we dat soort zaken ook weer gaan bekijken”, aldus Schouten over het fosfaatrechtenstelsel.

Fosfaatplafond

Uit cijfers van het CBS blijkt dat de fosfaatproductie van de veehouderij in 2018 is gedaald met 5% naar 160,7 miljoen kilo. Dat is ruim onder het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo. De stikstofproductie van de veehouderij daalde met 3,5% naar 506,1 miljoen kilo. Dat is nog boven het toegestane plafond van 504,4 miljoen kilo.

Lees alles over het stikstofbeleid en het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in dit dossier.

Laatste reacties

 • deB.

  Het is toch niet te geloven, weer dreigen met korting, terwijl er al duizenden koeien naar de slachtbank zijn gegaan, jongvee is er niet meer.

  Het is een keer GENOEG!!!

  ,, Het is een zware periode geweest'' Stop met verder boertje pesten

  Fosfaatrechten, en dan dreigen met een andere koers.... het is liegen en bedriegen!!

 • Alco

  U wordt beschuldigd. Bewijs je onschuld maar.
  De nieuwe hakmolen!!!!

 • Is dat 0.3% boven het plafond? Wat is de onzekerheidsmarge? 5% plus en 5% min? Waar hebben we het dan over.

 • wullum

  Die moet wat te zeike hebben,links of rechtsom

 • melkrobot

  Zo makkelijk boertje treiteren, blijft toch zitten waar ie zit, zolang ie zijn rekeningen nog kan betalen.

 • kleine boer

  Was het niet eerst dat er minder gras mocht maar meer mais en nu met nieuwe derogatie er meer gras moest en nu is de oorzaak te veel gras? Hun eige beleid dus de oorzaak?

 • L Hoeve

  Tja als je de meetpunten boven een riooloverstort hangt ? wat wil de boerendochter eigenlijk ?

 • Vhouder

  ik krijg er jeuk van

 • Bennie Stevelink

  Hoe wordt die stikstofexcretie berekend? Opname van stikstof (eiwit) via voer minus de vastlegging in melk (eiwit+ureum) = stikstofexcretie via mest?
  De oplossing ligt dan vooral bij een betere eiwit benutting als we de veestapel niet willen inkrimpen.

 • Bolder01

  Met gemak hebben alle landbouw woord voerders persoonlijke bewaking nodig !!!Hoe lang zal dit nog doorgaan,,, voordat daar wat gebeurt

 • hollandagri

  l hoeve, de boeren het land uit . en bij de grens hangen ze een gordijn.

 • maiskolf

  Daar worden we zo moe van
  Pffff.
  Meer maïs in bouwplan Carolaatje S.

 • Lvaneijk

  Mevrouw Schouten, zorg eerst eens even voordat je de cyfers definitief heb voordat je begint te kakelen zonder kop. Al 2 jaar bezig geweest om het fosfaat netjes op pijl te krijgen en nou ons naaien op een andere manier. Gewoon misselijk dit!

 • info36

  Het enige problematische is Schouten zelf.

 • Koeienboer

  Dit gaan we niet meer laten gebeuren. Wat mij betreft is het genoeg geweest. Ze kunnen de pot op in Den Haag en Brussel

 • Het ene gezeik is nog niet afgelopen en het andere staat voor de deur... bah . Fijnstof fosfaat en nu stikstof .

 • hollandagri

  koeienboer, wegen plat gooien ( beter voor het stikstof overschot terug te werken, gelijke monniken gelijke kappen) . hoera een eeg.

 • Henk.visscher

  wat een ongelovig kreng nu al weer over stikstof praten om zo te proberen het fosfaat goed te praten, ook stikstofnormen zullen waarschijnelijk niet kloppen, ongelovig wat een slechte minister, bekend verschijnsel als je iets fout hebt gedaan er gauw overeen praten door over iets anders te beginnen

 • Gradje 1966

  Men kan ook de andere partijen korten vlieg verkeer auto s en industrie als men allemaal een duit in het zakje doet is het probleem opgelost. Als men niet in wil leveren moet men de veehouderij maar financieel helpen de schulden mee aflossen zodat de veehouder ook nog een belegde boterham heeft

 • eja

  onze klimaat ridders van RFC en LTO zullen wel weer inschikkelijk zijn!!
  Dit is echt te zot voor woorden .
  Vandaag op deze stralende dag zag ik 11 vliegtuigen tijdens het koffie drinken, alweer buiten.
  Ik bedoel maar pot verdorie.

 • truusjetrap

  LTO heeft al gezegd dat we moeten luisteren naar minister. Zou lidmaatschap maar direct opzeggen. Zulke voormannen hebben we niks aan.

 • gjh

  en wat doet LTO niets natuurlijk

 • Maxxum

  Ik ben benieuwd naar onderzoek Agrio media over aantal leden agrarische vakbonden. Er heerst veel onvrede. Maar waarom blijven agrariërs nog lid van LTO? Sponseren stropdassen voor eigenbelang? Gooi het eens over een andere boeg. Ik wil niemand voor trekken. Maar NMV/DDB krijgen het ook niet voor elkaar maar slechter kan toch niet? Ik verneem dat veel agrariërs niet weten en/of durven over te stappen naar een ander of maar vakbondlois blijven. Als je niets doet veranderd er ook niets. Nee heb je en ja kun je krijgen. Collega’s open je ogen en doe er wat aan en voel je niet murw geslagen. Het scheeld ook nog eens een behoorlijke duit in je zak vergeleken met LTO!!!!

 • 112

  LTO
  te veelmelk
  te veel mest
  te veel fosfaat
  te veel stikstof
  dit is alles wat ze in hun dagbladen schrijven maar het geen wat ze moeten schrijven doen ze niet
  denk aan CBP . MEET APPARATUUR BOVEN RIOOL PUT . en ja dat met dat N teveel . kan nooit kloppen 8% minder fosfaat . 3.5 teveel N DUS EEN GAT VAN 11.5% en ja afgelopen jaar ook nog eens veel minder gras. kom op LTO . of komt volgende week het stikstof reductie plan uit de LTO hoed ?

 • kleine boer

  helemaal met je eens 112

 • Peerke1

  Met een app op je telefoon zie je honderden vliegtuigen overvliegen en dat boven over jouw eigen land heen.

 • schouten wolf in schaapskleren

 • deB.

  Ben het spuugzat, op zo'n mooie dag, weer gezeik over je heen van dat tutje!! BAH

  En precies vliegtuigen, niet normaal wat een aantallen in de lucht, 3/4 voor de fun, walgelijk

 • tinusje

  zal wel een boete komen op te hoog gemiddeld ureum in tankmelk.....dat is makkelijk te meten en te controleren....

 • kenmvdwind

  <>
  Kijk hier even waar de stikstofconcentraties zitten, dan is dus niet de boer aan zet.
  Als de link niet werkt zoek je op stikstofoxiden, denk aan de sjoemeldiesels.

 • kempenboer

  Het kwam van het CBS. Dan zou ik het eerst maar eens een keer laten narekenen. Objectiviteit is niet kun sterkste kant de laatste tijd.

 • deB.

  Helemaal waar, maar wij zijn de makkelijkste beroeps groep om overheen te walsen, want geen een andere bedrijfstak, laat zo met zich sollen als kleine kinderen.
  Alle onderzoek resultaten zijn binnen de normen, omdat we het al heel netjes doen!
  De gronden verschralen hard, ook met derogatie, dat zegt voldoende.

  CBS, PBL, RIVM..het is allemaal ene verderfelijke kant op!! En we laten het maar gebeuren...

 • Alco

  Stikstof is een koel middel. Dus als er al een teveel gemeten wordt is dit toch goed tegen opwarming van de aarde.
  Biodiversiteit is een gedrocht wat lange armen heeft, maar zorgt voor uitbreiding van woestijnen.
  Dat onder de woestijnen veel olie zit heeft te maken dat er triloenen jaren terug ontzettend veel CO2 en stikstof rond de aarde zweefde. Wat de groei van planten voor de olie verklaard.
  Te weinig CO2 en N verklaard de vorming van woestijnen.
  Gelukkig kwamen er levende wezens die zuurstof weer omzetten in een isolerende laag van CO2 en Stikstof. Anders was de aarde al geheel verschroeid.
  De aarde heeft maatregelen nodig als er evenwicht is.

 • kleine boer

  Alco wat dacht je van warme truien dag? Tegen opwarming vd aarde.... als de aarde meer opwarmt hoef je minder te stoken dus minder uitstoot zou ik zeggen...

 • pette

  denk erover om een aantal gele hesjes te kopen ,en te gaan uitdelen .......

 • Henk.visscher

  pette doenik wil er ook een

 • maiskolf

  Ik heb XL hesje nodig

 • kenmvdwind

  Ergens anders zag ik dat Meulenbroeks zei dat de veehouders de melkproductie flink opgevoerd hebben, dat is niet waar, er moesten veel koeien weg en dan gaan natuurlijk de laag productieve het eerst, dat levert de gemiddeld hogere productie op.
  Het geeft weer zo’n scheef beeld van boeren die de koeien aan het uitwringen zijn.

 • Bolder01

  Wat een onzin allemaal opwarming van de aarde ,,ik heb maar altevaak koud. Ik moet te vaak de thermostaat hoger zetten jaren terug was het de zure regen nu het fosfaat begint te kantelen moet het stikstof worden wie het snapt mag het zeggen

 • gjh

  we hebben maar 1probleem en dat heet SCHOUTEN

 • Attie

  Nou jongens niet meer zeuren om ruimere fosfaatnormen, we hebben een stikstof probleem nu!
  Gr juf Carola.

 • Maas1

  De verwachting is is dat de depositie de komende tijd met 15% afneemt.Wat is het probleem dan ?
  Je ziet het wat er met de vissers gebeurt wij gaan de zelfde kant op. Dat nieuw gecreëerde verdien model met dat C02 verhaal zal de meerwaarde van een product dermate hoog zijn vanwegen de enorme kapitale investeringen die daar achter schuil gaan,dat wij straks een roepende in de woestijn zijn om ons product te slijten.En zullen het uiteindelijk wel moeten dumpen op de wereld markt.Mag jij raden wie uiteindelijk het verlies zal dragen. Weet je wat je tegen Europa moet zeggen genoeg is genoeg.🖕

 • Firma Vellenga

  Als dit is opgelost/verwerkt gaan ze het over waterverbruik hebben. Let maar op.

 • Kelholt

  @Attie Jij wilde toch zo graag (kans op) derogatie? Dan had je kunnen weten dat je het "stikstof probleem" er als extraatje bij kreeg.

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, er was net de afgelopen dagen op de Facebookpagina van Vitens een discussie over waterbesparing. Deze discussie werd gekaapt door veganisten. Ze brengen inderdaad water in stelling als het volgende probleem.
  Staf heeft al een schot voor de boeg gegeven.

 • ghsmale

  Is het niet dit, dan wordt het wel dat.
  De samenhang is zoek, alles wordt berekend met forfaitaire gehalten.
  En daar wordt een beleid op gemaakt, idiooten zijn het.

 • Henk.visscher

  Een van de oorzaken de overschrijding is volgens schouten namelijk dat de hoeveelheid stikstof in mengvoer de laatste 2 jaar nauwelijks is gedaald, waar dat bij fosfor wel is gelukt. Daarnaast was het stikstofgehalte in het ruwvoer relatief hoog. Ook is de voederbehoefte van de melkkoeien de laatste jaren toegenomen, zonder dat er sprake is van een hogere vastlegging van stikstof per kilo melk.
  Dit zegt ze, met de getallen van fosfor heeft ze ons voorgelogen en bedrogen, wij hebben gezorgt als sector dat fosfor is gedaald, vervolgens doet ze hier niets meer, nu heeft ze het gore lef om ons met stikstof dezelfde rode lap voor te houden

 • 112

  dus allen P rechten die nu nog in de markt te koop zijn . zijn nul euro waard ?
  dus de afroom pot blijft dicht
  dus de boeren zijn weer belazert
  dus weer maatregelen
  dus ik ben benieuwd wat LTO doet .niets of iets

 • Attie

  Nee Kelholt, ik wil graag zonder gezeur 2.5 koe per ha. Maarr om de intensievere ook een kans te geven, nemen we alle onzin maar op de koop toe..

 • schooteind1

  Inderdaad Bennie. Een discussie over waterverbruik zie je al mijlenver aankomen. Maar ja.......we werken onszelf in de problemen. Op hoge droge zandgronden hoort geen gras. Dat is eigenlijk de natuur verkrachten. In een normaal jaar wordt grasland hier in de regio keertje of 5 beregend. Niet echt duurzaam dus. Toch stuurt de sector en de overheid ons daar heen. Hoogste tijd om de bakens te keren en, daar waar mogelijk is, meer mais in het ranstoen te doen. Heeft ook nog eens een veel betere stikstof en fosfaat efficientie, waardoor het N en ook het P2O5 plafond geen probleem zijn.

 • .....

  Franse en Duitse ambtenaren van de EU staan klaar om de landbouwsector de genadeklap toe te dienen, en onze bange minister doet er niks aan , kijk maar naar de pulsvissers

 • maiskolf

  Gelukkig , hopelijk komt er weer maïs in het bouwplan. Ik heet ook niet voor niets maiskolf...

 • velskamp

  Generiek stelen zijn die gasten wel gewend

 • minez@bobbe.eu

  Gewoon op de RE norm gaan voeren, dan is deze hele discussie niet nodig, dan hou je ook nog geld in je zak

 • Maas1


 • nvanrooij1

  Ik begrijp de cijfers niet
  De stikstofproductie van het melkvee is met 8 miljoen kilo gedaald tov 2017.
  Er zijn 190000 koeien minder en 300000 jongvee volgens de toelichting bij het fosfaatverhaal.
  Jongvee zit gemiddeld op 40 kg stikstof dat is dus al 12 miljoen kilo minder. Dan zouden de koeien dus niets meer aan de vermindering hebben bijgedragen.
  Ik kan mij niet voorstellen dat de gehaltes in het voer zoveel gestegen zijn. Dat blijkt ook niet uit het stikstofgehalte in de mest . Verder zijn er bij de BEX bedrijven voordelen met stikstof dat moet toch ook in de cijfers terugkomen.
  Ik heb het idee dat het een enorm gegoochel met cijfers. Ik kan nergens achterhalen hoe de berekening in elkaar zit. Transparantie is dringend gewenst. Op deze manier met cijfers komen wekt ergernis en dat is in niemands belang.

 • koestal

  heeft ze weer wat

 • bluemink

  Carola weer helemaal op hol geslagen ,misschien toch maar ff naar de huisarts voor een verwijsbriefje .

 • bluemink

  200.000 koeien naar de slacht de hele markt verstoord ,veel boeren de motivatie ontnomen om door te gaan .
  Nu is de maat toch een keer vol !!!!!!!

 • haj146

  Het houdt niet op. En lto en rfc maar achter de kringloopwijzer aan huppelen. Fosfaatvoordeel heb je niks aan. Akelige mevrouw Schouten heeft op papier alweer een nieuw probleem gemaakt

 • hollandagri

  Er is een kans dat het vleesvee weer onder het melkvee is gestopt

 • koestal

  te hoge stikstofproductie is een probleem voor de geleerden WU.

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.