Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Scheuren van bemest vanggewas kost gebruiksruimte

Veehouders op derogatiebedrijven moeten nu goed nadenken wat ze gaan doen met hun vanggewas met meer dan 50% grasaandeel, dat ze vorig jaar na de maisteelt hebben gezaaid.

Eerst bemesten en vervolgens maaien om dan de stoppel onder te ploegen voor het inzaaien van de mais kost namelijk 65 kilo stikstofgebruiksruimte.

Regels scheuren grasland

Veel veehouders zaaien na de maisteelt, of tijdens de maisteelt in de vorm van onderzaai, een vanggewas in de vorm van grassen. Op derogatiebedrijven op zand en lössgrond is dit ook verplicht. Vaak wordt Italiaans raaigras of rietzwenkgras ingezet. In het voorjaar wordt dan de keuze gemaakt om deze rond half maart onder te ploegen, of het vanggewas te bemesten en eerst rond eind april, begin mei te maaien en vervolgens te ploegen voor inzaai van mais.

De regels rondom scheuren en onderploegen luisteren echter nauw.

Uitleg ministerie

Het ministerie meldt het volgende:

 • Als de veehouder het gras alleen maait en geen bemesting toepast, geldt het onderploegen niet als het scheuren van tijdelijk grasland.
 • Als de veehouder het gras eerst bemest of andere maatregelen neemt om de opbrengst te verhogen, daarna maait en vervolgens onderploegt, geldt dit wel als het scheuren van tijdelijk grasland.
 • Op derogatiebedrijven geldt echter dat scheuren van grasland in de periode 1 februari tot en met 10 mei met aansluitend inzaai van mais betekent dat de veehouder met een korting van 65 kilo stikstofgebruiksruimte per hectare moet rekenen over de oppervlakte die gescheurd is.

Foutje

Het ministerie meldt ook dat deze laatste maatregel per ongeluk vanaf 1 januari 2019 voor alle landbouwers ingegaan is via een wijziging van de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet (URM). Dat was niet de bedoeling en wordt zo snel mogelijk hersteld in de URM. De korting van 65 kilogram geldt in 2019 alleen voor derogatiebedrijven.

Scheuren van bemest en gemaaid vanggewas kost op derogatiebedrijven stikstofgebruiksruimte. - Foto: Jan Willem Schouten
Scheuren van bemest en gemaaid vanggewas kost op derogatiebedrijven stikstofgebruiksruimte. - Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • Trot

  Miere neukerij niet te controleren

 • maiskolf

  Zoals ik het lees dus alleen voor derogatiebedrijven. Duurt niet lang dan kun je beter afscheid nemen van de derogatie...

 • Zuperboer

  Verwarrend artikel. Ik concludeer dat als we zoals gebruikelijk het vanggewas doodspuiten, mest uitrijden en in dezelfde werkgang met de bouwlandcul onderwerken en vervolgens ploegen, het bovenstaande niet van toepassing is.

 • Wijnand Hogenkamp

  @ maiskolf: ja, geldt alleen voor derogatiebedrijven
  @zuperboer: als je vanggewas op ca 10 centimeter lengte onderploegt heeft dat geen consequenties. Ook als dat kort daar voor bemest is. Dat is immers bemesting voor het volggewas (mais), en niet bedoeld om de opbrengst van het vanggewas te verhogen.

 • agratax.1

  Weer een foutje van de overheid ten nadele van de boeren. Hoe is het mogelijk dat we steeds meer foutjes horen van de overheid waarbij boeren, burgers en buitenlui de sigaar zijn? je zou haast denken dat hier opzet in het spel is, om de dieren en milieu activisten te vriend te houden.

 • deB.


  Gewoon lekker door, zoals altijd, de belachelijke regelgeving gaat TE ver...trek er niet veel van aan, sorry

 • steenderen

  En zo worden we weer genaaid met de broek dicht. En de mietjes van LTO je hoort ze niet je ziet ze niet

 • Flepke

  We doen toch allemaal aan opbrengst verhogen met een groenbemester......je houd immers stikstof vast die gedurende het jaar weer vrij komt voor je teelt.

  Pfff wat een meuk en plagerij

 • deB.


  Je kunt onderhand een laptop in de trekker meenemen... je verzuipt toch in, je mag dit, je moet dat!

  Ik doe gewoon mijn ding op mijn land, laat ze het bekakken!

 • eja

  ik stel voor dat mensen die vertrekken vanaf Schiphol en niet met de trein zijn gekomen een opslag op hun ticket krijgen van 10%!!!!

 • eja

  ik stel voor dat mensen die vertrekken vanaf Schiphol en niet met de trein zijn gekomen een opslag op hun ticket krijgen van 10%!!!!

 • eja

  ik stel voor dat mensen die vertrekken vanaf Schiphol en niet met de trein zijn gekomen een opslag op hun ticket krijgen van 10%!!!!

 • Jan-Zonderland

  Misschien een optie om de groenbemester te bemesten, maaien en inkuilen en dan no till mais erin te zaaien. Net voor opkomst met round up de groenbemester dood spuiten. Heb je gelijk het vanggewas staan. Dat is dan wel dood en zal niet zoveel meer vangen maar die nvwa ambtenaar weet het verschil toch niet.

 • Gat

  Onzinnige regelgeving! Verbaas me elke keer nog wat ze nu weer weten aan flauwekul.

 • farmerbn

  Als je netjes opschrijft wat je doet heb je een nadeel van het missen van 65 kg N werking door weer een fout van de overheid. Je kunt de schade door jezelf laten betalen of het niet netjes opschrijven. Dus net als anders bemesten en het gras oogsten en opschrijven dat je het gewoon ondergeploegd hebt.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.