Rundveehouderij

Nieuws 28 reacties

SGP: stikstofproductie veehouderij niet boven plafond

SGP heeft ernstige twijfels of de stikstofproductie van de veehouderij wel boven het stikstofplafond zit, zoals CBS vorige week bekend maakte.

Volgens de prognosecijfers voor de stikstof- en fosfaatproductie van de veehouderij ligt de fosfaatproductie ruim onder het plafond, maar is de stikstofproductie nog te hoog om aan de derogatie-voorwaarden te doen. Met een productie van 506,1 miljoen kilo stikstof is het 0,3% boven het stikstofplafond van 504,4 miljoen kilo.

Niet eens met conclusies

SGP is het niet eens met de conclusies van CBS en minister Carola Schouten van landbouw. “De minister suggereert dat het stikstofplafond is overschreden. Dat is een verkeerde weergave van de werkelijkheid”, aldus SGP. De partij verwijst naar afspraken met Brussel dat bij de stikstof- en fosforgehalten in ruwvoer uit mag worden gegaan van het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar, met weglating van de 2 extremen. “Het CBS geeft wel die berekening voor 2017 weer, maar níet voor 2018. Dat betekent dat je de productie in 2018 niet zomaar met het stikstofplafond mag vergelijken zoals het ministerie doet. Als je het gemiddelde N en P gehalte over de afgelopen 5 jaar neemt, met weglating van de 2 extremen, waaronder 2018, dan duikt de stikstofproductie volgens onze inschatting onder het plafond”, zegt SGP.

De partij vindt dat Schouten onterecht dreigt met een nieuwe korting, zoals ze doet in haar brief aan de Tweede Kamer. Schouten legt daarin de bal bij de sector om te zorgen dat de stikstofproductie snel onder het plafond komt, om een nieuwe generieke korting te voorkomen.

In gesprek over huidige aanpak

SGP vindt het hoog tijd om in gesprek te gaan over de huidige aanpak, waarin alleen wordt gestuurd op fosfaat, terwijl dat stikstof omhoog stuwt en over de gemaakte berekeningen en gehanteerde cijfers en normen. Zo worden op dit moment oude forfaitaire normen gebruikt, omdat het gebruiken van de actuele normen volgens het ministerie negatieve gevolgen zou hebben. SGP is stellig. “We hebben nu geen goed gevoel over de gang van zaken”, aldus de partij.

SGP vindt het wrang dat melkveehouders te maken hebben gehad met een generieke korting of in de knel zitten, terwijl er wel ruimte is.

Op de berekeningen komt meer kritiek. Sectororganisaties NMV en LTO zijn ook benieuwd naar de achtergrond en uitleg van de berekeningen van CBS.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wederom hulde voor SGP.

 • kleine boer

  Dit zou een reactie lto moeten zijn!!

 • deB.

  Cbs, Cbl, Rivm, het is moedwillig de cijfers beïnvloeden!! Monstername boven riool putten.... Wat een felle tegenstand vanuit Lto, dus niet!!!!!
  Want er moet ruimte komen voor luchtvaart.
  Wakker worden heel rap!

  Dat meisje Schouten moet eens gaan praten met mevr. van Nieuwenhuizen.

  ,, het klimaat schiet er niets mee op als mensen vanuit duitsland en belgie vertrekken"
  Walgelijk, trek de vergelijking door naar de veehouderij! Hier minder, ergens anders meer, of telt dat nu ineens niet!

 • deelen

  Schouten wil in werkelijkheid een ander plafondoverschrijding voorkomen, namelijk een maximum aan uit te geven fosfaatrechten. Als blijkt dat er geen overschrijding is van het stikstofplafond, dan is er geen argument meer om de fosfaatbank niet open te stellen. Vervolgens moet er van Brussel alsnog gekort worden op de hoeveelheid uitgegeven fosfaatrechten.

 • Henk.visscher

  ze proberen het dus weer, weer proberen de cijfers te manupuleren, Schouten je moet je diep schamen , gewogen en te licht bevonden

 • Henk.visscher

  precies kleine boer, waar is de LTO tochin swereldsnaam mee bezig?

 • HermanM

  voozitter lto is een pvda man dus je hoeft er NIETS van te verwachten 0.000

 • steenderen

  Lto is helemaal nergens mee bezig je hoort of ziet ze niet, ze knikken alleen maar ja en amen

 • Alco

  En dan te bedenken dat er juist meer CO2 en Stikstof de lucht in moet om opwarming tegen te gaan.
  Deze stoffen hebben namelijk een isolerende werking.
  Maar dit beseffen ze niet.
  Zolang de woestijnen nog uitbreiden is hier kiezen voor biodiversiteit een egoïstische maatregel.

 • ,

  Je hoeft van meisje Schouten niets te verwachten. Ze is de kroonprinses van de Christen Unie, dus die houdt de kaken stijf op elkaar. Past niet in de carriëreplanning.

 • Zuperboer

  Als meisje Schouten bij de vissers op Urk op bezoek is heeft ze de haartjes in een stijve knot, maar kan ze melkveehouders 'nailen' bij Jinek dan zwiert de bos haren als een vlag door de wind gedreven in t rond. We moeten er maar aan wennen dat we na van Dam t volgende zetbaasje op landbouw hebben. Zij is op weg naar een nieuwe uitdaging in haar carriere en een volgend slachtoffer zal namens Dijkhoff I de boertjes gaan afmatten. Nu Elbers nog ff aanstellen voor een nieuwe termijn bij de KLEM en dan kan Schiphol mooi uitbreiden over de rug van de landbouw.

 • deB.


  En wij accepteren dat gewoon maar....zwakke zwakke hap, alle melkveehouders bij elkaar! Waanzinnig.

  En dat hele clubje lto, moet vandaag nog opgeheven worden. Met vermeende i &r zitten ze dezelfde avond nog bij nieuwsuur.
  Zie nu, die hele club met in de hoofdrol die rode calon, is nergens te bekennen!
  In en in triest.

 • landboer

  Idd kleine boer ,blijkbaar is LTO nergens meer!

 • husky

  Inderdaad @deB, je zou toch denken dat er nog jonge veehouders zijn, die HAS geschoold zijn, goed kunnen spreken en het zat zijn en ook eens van zich laten horen, bij praat programma s met goede onderbouwingen

 • deB.


  Ach nee, die hebben het druk met fokkerij fratsen en reisjes naar het buitenland, koetjes keuren, en slap kletsen over koetjes en buitenlui.

 • veehouders

  Aan de SGP heb je tenminste wat aan. De cu is een linkse partij. Als landbouw weet je dan wel waar je aan toe bent. Schouten je bent waardeloos.

 • kaste701

  ik ben blij dat ik sgp gestemd hebt

 • gjh

  Jongens niet schelden op het LTO want ze zitten nog in de winterslaap. LTO was niets en doen niets. Wat zijn het toch een stelletje sukkels. En die Carlon waar is hij je hoort hem nergens.

 • Henk.visscher

  LTO , is dat net zoiets als wakker dier, nog nooit iets van ze gehoord

 • a van Gerwen

  Nou@ Henk, waren ze maar als Wakker Dier, die hoor je wel degelijk.

 • mtseshuis

  Lijkt me dat de onderste steen heel snel boven moet komen @STAF!

 • tinusje

  zouden er nog boeren zijn die niet op SGP stemmen?...........

 • 2401stal

  hvl Ik heb al vaker gezegt gooi eerst die LTO aan de kant en dan verder kijken dan loopt het veel makkelijker

 • Henk.visscher

  Ja a van gerwen, inderdaad als LTO net zo fanatiek was en overal bovenop zou zitten dan zou het heel anders zijn gelopen

 • Bennie Stevelink

  Ik neem aan dat de voorgaande reageerders lid zijn van de NMV. Wat heeft deze club er op dit moment aan gedaan? Waarom uit niemand zijn teleurstelling over de NMV?

 • 112

  om dat LTO de grootste lam zakken zijn die zijn ze doen niets .allen maar regels verzinnen voor de boeren . pak nu de onder zaai weer zoon verzinsel van LTO zonder enige waarde .bij onder zaai mag men het land na de oogst niet meer bewerken wat tot gevolg heeft minder intrek van regenwater in de bodem . versnelde afspoeling van regenwater meststoffen en residuen van de gewasbeschermings middelen naar de sloot -beek om dat de grond is vastgereden en juist op de zandgronden is het van belang om zo veel als mogelijk water vast te houden

 • schuurkerck

  Ten eerste betreft het hier nog een prognose. De gehalten in het ruwvoer van 2018 zijn nog niet allemaal binnen. Ook is het de vraag of de melkproductie definitief is; valt de melkproductie hoger uit doordat aan het eind van het jaar benadrukt is dat niet geleverde melk ook meegerekend moet worden? Oftewel de definitieve stikstofproductie kan nog hoger uitvallen. Aangezien 2018 niet het hoogste jaar is (qua stikstofproductie) zou dit het gemiddelde van de vijf jaren kunnen verhogen.
  Daarnaast zijn oorzaken van de verhoogde stikstofproductie niet weggenomen. Hierdoor is er voor 2019 weer een risico voor overschrijding. Enerzijds wordt in 2019 een gedeelte van het in 2018 gewonnen gras (met veel N) gevoerd. Anderzijds zal in 2019 nog steeds de geactualiseerde berekening van de BEX gebruikt worden.
  Daarom lijkt het mij verstandig dat de minister voorzichtig is en waarschuwt (in de tekst staat dreigt); wellicht zou ze zelfs moeten ingrijpen door per bedrijf een (stikstof)plafond te bepalen. Dijksma deed dat (in een vergelijkbare situatie) destijds niet en we kennen de gevolgen...
  Groet, Jean-Pierre

 • ropsdairy

  @husky @deB dus de jonge veehouders moeten het probleem van de Nederlandse melkveehouderij maar oplossen? Dat is nogal makkelijk naar iemand anders wijzen, ik ben het met @deB eens maar de hele melkveehouderij moet zich hard maken en van zich af bijten.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.