Rundveehouderij

Nieuws 17 reacties

Hoger fosforgehalte in melk volgens GD-gegevens

Het fosforgehalte in melk is volgens gegevens van GD Gezonde Dieren duidelijk hoger dan de waardes die nu worden gehanteerd voor de berekening van de fosfaatproductie.

Volgens een paar duizend meetgegevens uit de ‘Mineralencheck’ van de GD komt het gemiddelde fosforgehalte uit op 1,14 gram fosfor per liter melk. Dat blijkt ook uit de gegevens die melkveehouder Alfred Scholten afgelopen maandag overhandigde aan Annie Schreijer-Pierik tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de CDA-Europarlementariër in Lievelde.

Voor de berekening van de fosfaatproductie van de Nederlandse melkveestapel wordt gerekend met 0,97 gram. Dat zei Jan Dijkstra, universitair hoofddocent rundveevoeding van Wageningen UR onlangs nog in een interview met Boerderij. Meer fosfor in de melk betekent in principe minder fosfaat in de mest en dat kan consequenties hebben voor de hoeveelheid fosfaat die de Nederlandse melkveestapel produceert.

Scholten heeft samen met zijn vrouw Lianne een melkveebedrijf in Winterswijk en ziet zichzelf als knelgeval voor de toekenning van fosfaatrechten. Het bedrijf heeft onder meer geïnvesteerd in grond en uitbreiding voor de peildatum van 2 juli 2015. Door allerlei omstandigheden was er op de peildatum voor fosfaatrechten minder melkvee dan waar de investeringen op berekend waren. “Daarover loopt nog een juridische procedure, maar het maakt je extra alert en actief op cijfers die niet lijken te kloppen met de eigen ervaring en praktijk”, vertelt Scholten.

Alfred Scholten, melkveehouder in Winterswijk (Gld.). - Foto: Hans Prinsen
Alfred Scholten, melkveehouder in Winterswijk (Gld.). - Foto: Hans Prinsen

Hij is al enige tijd bezig om gegevens te verzamelen bij collega’s uit de mineralencheck van de GD. Het fosforgehalte zit bij hem gemiddeld op 1,19 gram per liter melk in het afgelopen jaar. Uit de gegevens van honderden bedrijven die meerdere keren per jaar het fosforgehalte laten bepalen via een tankmelkmonster kwam een gemiddelde van 1,14 gram. En dat is volgens Scholten bevestigd door de GD.

Er moet nu wat mee gedaan worden

De GD biedt boeren sinds 2018 de mogelijkheid om het fosforgehalte te laten bepalen via de zogenoemde Mineralencheck. “Bepaling van het fosforgehalte is in eerste instantie bedoeld voor het volgen van de gezondheid van de koeien”, zegt een woordvoerder. Uit eigen onderzoek van de GD in 2017 bleek het fosforgehalte te kunnen variëren tussen 0,9 en 1,4 gram per liter melk. De GD is bezig met het analyseren van recente gegevens, resultaten worden op korte termijn bekend, volgens de woordvoerder.

Volgens Annie Schreijer stapelen allerlei nieuwe feiten zich op over de berekening van de fosfaatrechten en de fosfaatproductie. “Besluiten die boeren treffen, moeten op basis van de juiste feiten worden genomen en ik wil weten hoe het precies zit.” Ze roept minister Carola Schouten op om in ieder geval goed naar de nieuwe cijfers en de gevolgen daarvan te kijken. “Er moet nu wat mee gedaan worden”, aldus Schreijer.

Laatste reacties

 • Henk.visscher

  onvoorstelbaar dat we van de politiek nog niets hebben gehoord, met de kalverfraude waren er als de kippen bij , nu stoppen ze als een struisvogel de kop in het zand, ik wil dat de aap uit de mouw komt, maar ben bang dat carola de kat uit de boom kijkt, we moeten als veehouders er alles aan doen om de beerput los te trekken, en de koe bij de horens te pakken het is tijd om elkaar niet meer de vliegen af te vangen, er zijn al een paar schapen over de dam , kom op collega,s het is tijd voor actie.

 • kleine boer

  Henk en wat dacht je van lto? Niks zeggen ze erover.

 • buitenok

  Hoe zit het met de stikstof in de melk. De minister heeft toch gezegd dat fosfaat niet was overschreden maar stikstof wel. Word tijd voor een rechtzaak.

 • Henk.visscher

  nee die hebben de koetjes al op het droge, en hopen dat er geen haan meer naar kraait(voorkennis)

 • 112

  dit is het uur van de waarheid collega melkvee houders . als lto nu niet in beweging komt worden allen melkvee houders benadeelt knel of geen knel KOM UIT JE WINTER SLAAP LTO '. LAAT ZIEN DAT JE VOOR DE SECTOR OP KOMT

 • deB.

  We worden zo bar besodemieterd! En dat steekt bij iedereen!! Dit kan en mag niet gebeuren... we gaan er een zaak van maken, voor de rechter ermee

  Stikstof gaat dezelve kant op in de melk, neem dat maar aan

 • kleine boer

  deB niet bij iedereen er zijn er hier zat die schrijven dat het gedaan word om stemmen te winnen.... die zijn nu ook akelig stil geworden trouwens...

 • tinusje

  Schouten zegt dat ze er vanaf weet dat de norm te hoog is maar ze is bang dat bij aanpassing naar eerlijk kloppende normen de melkveeveestapel groeit want dat wil ze niet ....erg vreemd het gaat toch om fosfaatplafond?....ze is gelukkig wel eerlijk dat ze geen groei wil en dat nu ook toegeeft.....wellicht komt LTO nog met reactie dit jaar?....

 • nvanrooij1

  Dat er in de mest minder fosfaat zit is toch al lang bekend vooral bij rantsoenen met Mais. Het ministerie rekent bij de fosfaatnormen met 1,6 kg per m3 mest terwijl er genoeg analyses zijn rond de 1,3 kg per m3 mest . Deze bedrijven zitten in werkelijkheid dus ook ver onder hun fosfaatplafond.

 • Henk.visscher

  18.26, precies , maar eerlijk is ze niet ze misbruikt fosfaat voor een ander doel, en dus was het voor ons niet te voorzien , wij wisten dat het fosfaat in mest lager was, en dus mochten wij ervan uitgaan dat het doel via voerspoor zou worden bereikt

 • massan

  Als melkveehouderijsector is het gelukt om via het 'voerspoor' het fosfaatgehalte in de mest te verlagen, worden we daarna doodleuk afgestraft door minister Schouten. SCHANDALIG
  Ze had moeten zeggen: "goed gedaan melkveehouderij, jullie hoeven niet gekort te worden en ik kan nu knelgevallen tegemoet komen".
  Helaas blijkt iedere keer maar weer dat ze NIETS op heeft met melkveehouders.

 • massan

  Is Wil Meulenbroeks (LTO melkveehouderij) bezig met zijn winterslaap???

 • koestal

  Reken maar niet op Schouten, de uitkomst is al lang bekend.

 • Henk.visscher

  Ja massan en koestal en dat is zeer beschamend en diep treurig

 • john***

  Ondertussen gaat het alleen maar om de methaanuitstoot.. broeikasgassen is wat er nu telt de rest is bijzaak.

 • farmerbn

  Ja, eerst zou de olie opraken, toen de dreiging van atoombommen, daarna de zure regen, milieuvervuiling, dierenwelzijn, en nu de klimaatproblemen. De professionele doemdenkers en profiteurs doen van alles verzinnen om de werkende burger op kosten te jagen. Steeds doet de linkse politiek mee en trekken de naieve jeugd daar ook in mee.

 • gjh

  En wat doet het LTO (niets natuurlijk)

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.