Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Coalitie vindt extra stikstofmaatregelen nog niet nodig

Kamerleden vinden extra maatregelen voor de melkveehouderij om onder het stikstofplafond te komen nu nog voorbarig. Regeringspartijen VVD, D66 willen eerst de definitieve cijfers afwachten.

VVD’er Helma Lodders zegt de waarschuwing van minister Schouten te begrijpen, maar ze wil eerst de definitieve cijfers afwachten en opheldering krijgen over het ontstaan van deze cijfers. De dreiging van Schouten met een nieuwe generieke korting als de productie niet onder het plafond komt, zint Jaco Geurts (CDA) totaal niet. Ook hij wil weten hoe de cijfers tot stand zijn gekomen en waarom fosfaat en stikstof zo ver uit elkaar beginnen te lopen.

Frank Futselaar (SP) vindt dat maatregelen nodig zijn nu het stikstofplafond nog steeds wordt overschreden. Hij vindt dat de veehouderij af moet van de situatie dat er steeds wordt geproduceerd op de rand van het plafond. “Ik begrijp de roep om meer ruimte, maar dat is spelen met vuur.”

LTO, Nevedi en NZO analyseren de voorlopige stikstofproductiecijfers. Ze vinden het te vroeg om nu al te speculeren op een nieuwe generieke korting. Dit is voor LTO ook onbespreekbaar. Volgens vakgroepvoorzitter Wil Meulenbroeks heeft de melkveehouderij al meer dan genoeg maatregelen over zich heen gekregen de afgelopen jaren. “Daar kunnen geen nieuwe generieke regels meer bij.” Ze willen eerst duidelijkheid over de cijfers.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Ach heer Futselaar, wij produceren om bedrijfseconomische redenen op het randje. Je wil toch voor je 60 urige werkweek een modaal inkomen bereiken, dat snapt u vast wel als 'Sociale' partij. Dat Schiphol geen plafond heeft maakt t makkelijk om je produktie jaarlijks wat op te hogen. Zo zit een verdienmodel in de echte wereld ook in elkaar, behalve in de primaire sector.

 • Maas1

  Men wil blijkbaar de uitstoot van de landbouw groot 10% van de totale uitstoot in Nederland terug brengen naar verluid 5% (C02)om aan hun zelf gecreëerde doelstellingen van Parijs te komen.
  Men laad het vliegverkeer geheel buiten beschouwing Schiphol moet groeien en Lelystad moet open,de hypocrisie ten top.Als men het vliegverkeer had ingeschaald in Parijs waren er nog maar ongeveer 8 vluchten per jaar mogelijk naar Mexico...Men gaat het binnenhof verbouwen zelfs daarvan kan men nog geen begroting maken,laat staan van dat gehele klimaat akkoord. Het blauwe logo van de VVD kun je beter vervangen in diep donker rood.Eerlijk is eerlijk het begint wel op een boeven bende te lijken.

 • mts_kuijpers

  ik hoor de heer Futselaars niet over maatregelen voor de maximumsnelheid op wegen. Automobilisten zoeken dagelijks de grens op en gaan er zelfs overheen....en wat krijgen zij...verhoging van de max. snelheid naar 130km/u. Wordt beetje moe van het meten met 2 maten, veehouderij moet krimpen zodat de rest niet hoeft in te leveren.

 • massan

  Wow; de heer Meulenbroeks van LTO is uit zijn winterslaap ontwaakt.

 • Marco22

  Laat de regering eerst maar eens een rekentoets maken. Dat rekenen zijn ze niet zo goed in zie de energienota. Waar ze wel goed in zijn is stellig iets roepen wat later niet zo waar blijkt te zijn. Er zijn naar verluid 100.000 koeien teveel afgevoerd inzake fosfaatplafond. Kalverfraude ook zo roep maar wat en eet vooral geen eieren. Next level is het Co2 plafond dat zit er ook aan te komen. Als Schiphol maar door mag groeien daar is geen plafond.

 • Dirk,

  Beste mensen ,er komen verkiezingen..........De Coalitie zoekt naar bevestiging voor hun beleid ,door stemmen te winnen.
  Dit is een uitstel voor maatregelen ,GEEN afstel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.