Rundveehouderij

Nieuws

Brazilië stopt antidumpingheffing op melkpoeder EU

Brazilië stopt met de antidumpingheffing van 14,8% op Europees melkpoeder.

Het Braziliaanse ministerie van economische zaken (MDIC) heeft 6 februari de anti-dumpingheffing van 14,8% op volle- en mageremelkpoeder uit de Europese Unie (EU) opgeheven. Ook de antidumpingheffing van 3,9% op melkpoeder uit Nieuw-Zeeland is opgeheven.

Heffing reactie op aanbod melkpoeder uit EU

De invoerheffing werd in 2001 door de Braziliaanse overheid ingesteld om de lokale producenten te beschermen tegen het sterk toegenomen aanbod van melkpoeder uit de EU en Nieuw-Zeeland. De Braziliaanse zuivelsector, bij monde van de Confederatie voor landbouw en veehouderij (CNA), voert al lang actie om de heffing in stand te houden. De heffing moet iedere 5 jaar opnieuw worden beoordeeld.

400 duizend ton melkpoeder in voorraad

Volgens het CNA is instandhouding van de heffing niet noodzakelijk om de sector te beschermen maar alleen om oneerlijke handelspraktijken te stoppen. Zonder de heffing zal Brazilië ‘overspoeld worden met melkpoeder uit de EU’. Daar is volgens Thiago Rodrigues van het CNA door de opheffing van de melkquota een voorraad van naar schatting 400 duizend ton melkpoeder opgebouwd.

Geen grote effecten verwacht

Volgens Rodrigues is de Braziliaanse markt met meer dan 200 miljoen consumenten heel interessant om een zo zwaar gesubsidieerd product af te zetten, maar gaat dat wel ten koste van de lokale producent die geen subsidie ontvangt. Nederlandse zuivelhandelaren verwachten op korte termijn geen grote effecten van het Braziliaanse besluit.

Lees ook: Zuivelmarkt is tam met iets lagere prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.