Rundveehouderij

Nieuws 51 reacties

Van Keimpema in de clinch met FrieslandCampina

Actieleider Sieta van Keimpema heeft maandenlang de melk moeten lozen vanwege melkweigering door FrieslandCampina, zegt ze in De Volkskrant. Volgens haar is ze ‘eruit gekieperd’ vanwege haar kritische houding en commentaar.

Sieta van Keimpema, voorvrouw van Farmers Defence Force en tot voor kort melkveehouder in het Friese Nes, heeft dit jaar een hoog oplopend conflict gehad met FrieslandCampina. Ze vertelt hierover in een interview in De Volkskrant.

Op 7 januari kwam ze in de melkweigering, waarna ze maandenlang de melk in de mestput moest laten stromen. Haar afnemer wilde de melk niet meer en andere verwerkers zaten vol, aldus Van Keimpema. In mei zijn de 70 koeien verkocht. Mede in verband met gezondheidsproblemen van haar man Arno Miedema nemen ze nu een jaar pauze.

Melkweigering

Volgens Van Keimpema heeft de melkweigering door FrieslandCampina alles te maken met haar kritiek op de coöperatie als voorvrouw van de Dutch Dairymen Board (DDB) en de European Milk Board (EMB). Het ‘gedonder’ begon volgens haar in 2015, het jaar van de afschaffing van de melkquotering, en werd steeds erger. ‘Ik kreeg steeds meer last van druk van FrieslandCampina, zoals extra controles. Meestal kwamen ze direct na het publiceren van een kritisch commentaar op de handelwijze van de zuivelindustrie in het algemeen en op FrieslandCampina in het bijzonder.’

‘Vreselijk beledigd’

Het bericht dat de melk geweigerd werd, kwam op precies dezelfde dag dat Trouw een kritisch opinieverhaal van haar publiceerde over de opstelling van de zuivelindustrie aan de klimaattafel, op 7 januari van het afgelopen jaar, vertelt Van Keimpema. Ze concludeert dat het artikel ‘de druppel’ was. ‘We werden begeleid naar de uitgang. Ik ben ook vreselijk beledigd door mensen die kwamen controleren, op het schunnige af. Ik was niet Campina-waardig, zeiden ze, ik moest me schamen.’

De actieleidster heeft ‘een handvol’ mensen om zich heen op de hoogte gebracht van haar conflict met de zuivelcoöperatie, blijkt uit het interview. Ze zegt dat zij zelf haar privésituatie goed weet te scheiden van haar rol als actieleider, maar dat FrieslandCampina dat juist niet kan.

Reactie FrieslandCampina

FrieslandCampina zegt via de woordvoerder in een reactie onder het artikel dat een kritische houding ten aanzien van de sector of FrieslandCampina nooit een reden kan zijn van de opschorting van melkinname. ‘Kwaliteit en dierenwelzijnsissues kunnen dat wel zijn.’ In verband met privacy zegt de woordvoerder niets over individuele situaties.

‘De rug recht’

In het interview blikt Van Keimpema terug op de boerenacties. Ze zegt dat ze niet had verwacht dat het publiek zo positief zou zijn, op 1 oktober. Dankzij de acties lopen boeren nu weer met de rug recht, stelt ze vast. Ook vertelt ze waar de term ‘civil war’ vandaan komt, die ze gebruikte bij haar toespraak op het Malieveld. Dat is de titel van een nummer van haar favoriete band Guns ’n Roses. Op de foto bij het interview poseert ze met een geweer.

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Wat is zij standvastig dat het zover gaat dat zij en haar man er zo door geraakt worden, ik neem mijn pet er voor af, grooooote klasse SITA BEDANKT VOOR ALLES WAT JIJ VOOR DE N.M.V &D.D.B AL HEBT GEDAAN. EN NOG GAAT DOEN veel suc. 6

 • wilhelminahoeve

  Schandalig zoals Friesland campina hier op reageert

 • Een nieuw gevalletje Grommer! Melkweigering is geen gevolg van kritiek op de coöperatie maar niet voldoen aan de leveringsvoorwaarden!
  Topvrouw die Sieta maar tegen de stroom inzwemmen is erg vermoeiend

 • Firma Vellenga

  Top Sita. We gaan er volgend jaar weer met zijn allen tegenaan. De waarheid komt boven tafel. Succes met de goede keuzes maken zowel in een bedrijf als in de strijd voor de boeren.

 • agratax(1)

  Dat RFC een goede reden heeft kunnen vinden om de leveringsplicht van een lid van de ene dag op de andere ten einde te brengen. Als dit co-op waardig is weet ik het niet meer. Ik weet wel dat een lid als hij een beter betalende afnemer kan krijgen, niet zonder slag of stoot kan weg lopen. Ik heb deze werkwijze bij Campina Rusland al eens meegemaakt, maar dan denk je "Ze hebben zich aangepast aan locale gebruiken". Maar nu in Nederland, dit geeft me te denken als buitenstaander.

 • Bennie Stevelink

  Ik had al geen hoge dunk van Sieta maar nu is ze bij mij helemaal gezakt tot de kelder klasse. Niet alleen leugenachtig maar ook dom.

  Ten eerste leugenachtig: uit het verhaal in de Volkskrant ontstaat de indruk dat er al sinds 2015 kwaliteitsproblemen zijn. Vandaar de extra controles. In 2018 is haar blijkbaar een gedetailleerd verbeter programma opgelegd. Ik ga er vanuit dat ze ook al twee keer een tijdelijke melkweigering heeft gehad van 14 dagen. Alle inspanning die de buitendienst medewerkers hebben gedaan heeft blijkbaar geen resultaat gehad en op 7 januari kwamen ze volgens de regels van het kwaliteitsreglement in de definitieve melkweigering.

  Ten tweede dom: haar verhaal over onterechte melkweigering zal misschien geloofd worden door mensen die Amsterdam 10 hoog wonen maar toch niet door boeren. Ze kan toch op haar vingers natellen dat iedereen die ook maar iets thuis is in de melkveehouderij toch wel weet dat melkweigering aan zeer strikte regels gebonden is. De geringste afwijking van deze regels is voor de rechter voldoende om de melkweigering af te keuren.
  Sieta begrijpt blijkbaar niet dat zij zichzelf met dit verhaal laat kennen als een volstrekt onbetrouwbaar persoon. Een regelrechte fantast. Ze begrijpt niet hoezeer zij zichzelf beschadigt.

 • k.a.schouten1

  Sieta,
  al zo veel jaren een boegbeeld voor de boeren. Respect voor jouw strijd.
  Succes in jullie strijd met Campina. Ik hoop dat je je voor NMV/DDB/FDF wilt blijven inzetten.

 • EL

  Strijdlustige Dame !👍

 • melkveebedrijfvanessen

  Deze dame woont volgens mij in de buurt van Heerenveen. Als A-ware de melk ook niet wil in een periode dat best een aantal boeren van FC overgestapt zijn geeft dit te denken. Blijkbaar valt ze ook buiten de regels van A- ware.

 • BO(skabout)ER

  als je kritiek hebt op lto of RFC dan pas je natuurlijk niet meer in het straatje van Bennie Stevelink.

  Ik weet zelf overigens niet wat ik er van zou moeten denken, als het waar is; dan is het schandalig

 • kleine boer

  <>

  Steen goed artikel al heeft het niks met rfc te maken.

 • Kleine boer, juiste weergave van de feiten, alleen jammer dat we er Calon hebben zitten.

 • farmerbn

  Ik ga met bennie mee. Blijft staan dat ze een strijdbare vrouw is en dat die nodig zijn om sommige doelen te halen.

 • Bennie Stevelink

  @Boskabouter, als maar 1% waar zou zijn, wat zij vertelt over die melkweigering, kan zij naar de rechter stappen en wordt in het gelijk gesteld. Ze heeft niets gezegd over juridische stappen die zij zet. Ze weet blijkbaar wel dat de melkweigering geheel volgens de regels is.
  Een rechtszaak is openbaar, dus dan komt ook naar buiten waarom de melk geweigerd wordt.

  Het is gewoon oliedom om dit verhaal in de krant te zetten want ze kan toch onder de klompen aanvoelen dat iedereen in de melkveehouderij wel inziet dat het van A tot Z gelogen is. Het enigste wat ze er mee bereikt is dat zij zichzelf laat kennen als een leugenachtig persoon.

 • xw

  Beste Bennie, wij zij geen van allen gek.
  En heb jij weleens van de uitdrukking 'horen zien en zwijgen' gehoord?
  En weet jij wat die uitdrukking exact betekend?

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, in het door jou gelinkte artikel spreekt Sieta over de hypocrisie in de politiek ten aanzien van moraal. Daar heeft ze gelijk in, er is inderdaad sprake van grote hypocrisie. Maar dat veranderd niets aan het feit dat de uitspraak van Mark van den Oever dom is. Als je verontwaardigd bent over nazi-vergelijkingen die anderen maken moet je zelf geen nazi-vergelijking gaan maken.

  Daarnaast heeft FDF en Mark van den Oever de plicht om de boeren bij elkaar te houden. Dan moet je geen uitspraken doen waar meer dan de helft van de boeren zich voor schamen.

 • poelsgtr

  Bennie stevelink is de Peter R de vries van de landbouw. Heeft overal verstand van, kan niet tegen kritiek en is óf ongelooflijk naïef, of speelt de vermeende onschuld. Ik ga nooit meer een reactie van je lezen jongen. Een echte mol op boerderij.nl

 • poelsgtr

  Ik denk dat we met zijn allen veel aan sieta te danken hebben. De mekveehouders in t verleden omdat toch uit is gekomen dat de ddb aardig goed in de gaten had dat afschaffing mq geen goed idee was. Weinigen die t toen wilde zien.
  Nu heeft de hele landbouw baat bij sietas strijdvaardigheid. Kijk eens wat fdf al bereikt heeft samen met sieta. Ik geloof haar op haar woord

 • Firma Vellenga

  In mijn ogen is Bennie Stevelink net zo koppig als de RFC. Ik geloof meteen dat ze Sieta geweigerd hebben om haar "opstand"Als wij niet weg waren gegaan in 2015 denk ik dat ze bij ons ook geweigerd hadden. Wij willen ook nog wel eens een tegen geluid laten horen. Zag de bezorgde boeren met een goed verhaal. Precies zoals we er over denken. Is hier nog iets mee gedaan?

 • farmerbn

  Stel dat je flink tekeer gaat tegen RFC en je geleverde melk is van super kwaliteit. Je wordt door RFC buitengeknikkerd en je moet stoppen met je melkvee. Wat ga je dan doen? Ga je dan naar een krant of naar je advocaat? Als je celgetalproblemen had naar de krant en anders naar je advocaat.

 • sanderheerink90

  Las de titel en wist meteen dat stevelink met schuim op de mond zou reageren en ja hoor. Zelfs meerdere reacties. Wie is er nu 'oliedom' en dan bij hoog en laag je eigen lto in de kont kruipen terwijl die voorman nog veel meer doet waar elke boer lid of geen lid zich voor schaamt.

 • Gerd

  Degenen die hun melkerij wilden veranderen weg van de Gr. Coöperatie vonden plotseling geen klanten. Dat was na de melkstaking van 2019!
  Dit heeft geleid tot de leveringscoöperaties en 2018
  hetzelfde spel na het BMG faillissement niemand wilde nemen de gratis zo recht. Daar werd een biologische boer opgepakt en moest hij 8 cent aan aanschafkosten betalen!
  A Ware had in 2019 al te veel melk en liet de 100 miljoen kg uit de provincie in NRW verwerken tot ze hun mozzarellelijn klaar hadden.
  Maar Sieta vertelde altijd de waarheid - zelfs als sommigen het niet wilden horen!
  Dank u wel.

 • Bennie Stevelink

  Ik sluit mij aan bij @xw: horen, zien en daarna is het inderdaad beter om te zwijgen.
  De waarheid hoeft niet expliciet gemaakt te worden, omdat iedereen die hem wil zien, zelfs met dichte ogen wel kan zien.

 • veldzicht

  @kleine boer,Bedankt ,Steen goed artikel van Sita van Keimpema zou in alle kranten moeten staan.

 • Gerd

  Melkstaking 2009!!!sorry

 • poelsgtr

  Dat t slimmer zou zijn om te zwijgen daar spreekt eigenbelang uit. En dat klopt volledig. Doordat ze de pers erbij haalt bewijst sieta dus te strijden voor rechtvaardigheid ten koste van eigenbelang. Dat zouden we moeten waarderen ipv affakkelen. En waar staat dat sieta haar advocaat niet heeft gebeld?

 • PieterXT

  Goeie analyse van Bennie.

 • Kaiser

  Wie een hond wil slaan kan altijd wel een stok vinden.

 • melkveebedrijfvanessen

  Volgens artikel in de Volkskrant kwam Sita al in de melkweigering op 7 januari 2019. Problemen van haar met FC speelde dus in 2018. In dat jaar nam A-ware nog volop leveranciers aan die weggingen bij FC. Ze woont zo ongeveer in de achtertuin van A-ware. Blijkbaar voldeed ze ook niet aan de regels rond melkkwaliteit en/of dierwelzijn van A-ware, anders had ze over kunnen stappen. Beter centje of 2 minder voor de melk dan je bedrijf kapot laten gaan. Verder valt me nog op dat, als ze de kans heeft met een groot artikel in de Volkskrant te staan ze hiervan voor de helft niet de kans grijpt om het landbouw geluid naar voren te brengen maar haar persoonlijke strijd met FC. Dan moet je niet zeggen dat je dat goed kan scheiden van je bestuursfunctie bij FDF.

 • Firma Vellenga

  Ik zou heel graag de mening van de heer Stevelink willen horen over de 4 bezorgde boeren die voorafgaande aan de ledenvergadering een zegje deden. Het weerspiegelt helemaal mijn gevoel over de RFC. Hoe staat iemand daar nu tegenover die altijd zegt dat het zo goed gaat met RFC? Liefst gewoon een open antwoord en hoe het volgens u verder gaat....

 • piethermus1

  Interessante commentaren. Zowel van de een als de ander. Kritiek van enkelen is moedig.

 • Feit blijft dat we naief zijn als we niet geloven dat we gewoon besodemietert worden. Sita en Mark durven tenminste hun kop boven het maaiveld uit te steken.
  Anders wordt het alleen maar erger.

 • xw

  Los van de discussie vervuiling die hier weer ontstaat, vraag ik me ook af wat voor zin het heeft om een medestander (lees Sieta) af te zeiken.
  Dit laatste doet de grachtengordel-elite wel, dat hoeft niemand van ons hier te doen.
  Gebruik je verstand en hang geen vuile was buiten (voor Bennie).
  Ik heb zojuist Buitenhof maar uitgezet, daar had het ene "Daan weet ik veel" laatdunkend over Hendrik Hooivork door wie ze zich bijna bedreigd zou kunnen gaan voelen als ze haar mening geeft over boeren.
  Boeren badinerend wegzetten doet de elitaire high society wel.
  Daar hoeven wij echt niet aan bij te dragen.

 • Alco

  Als ik alles zo lees komt bij mij maar één ding naar boven.
  Wat is het werkelijke verhaal van de FC.
  Melkweigering volgt niet op eerste kwaliteit melk.
  Maar wel op niet voldoen aan alle keuringen.

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, de toespraak van de 4 BFCB boeren, voorafgaande aan de centrale ledenvergadering van RFC, heb ik bekeken. Het was op film gezet.

  Ik was het eens met het punt wat ze hadden over de grote hoeveelheid melk die de garantieprijs niet opbrengt. Dat is voor mij altijd een punt van zorg geweest. Daarom heb ik mij 10 jaar geleden ook al aangesloten bij de eerste kritische actiegroep die bij RFC is opgericht en zich keerde tegen de kwantumtoeslag. Later, toen de kwantumtoeslag was afgeschaft was deze actiegroep overbodig geworden.

  Waar ik het niet mee eens was, is dat ze RFC verantwoordelijk stelden dat het op de melkveebedrijven steeds meer “begint te knijpen”. RFC is niet verantwoordelijk voor inkomen maar voor een zo goed mogelijke melkprijs in relatie tot de markt.
  Als je als melkveehouder te weinig marge hebt en RFC zou 4 cent minder betalen dan andere verwerkers dan ligt de oorzaak bij RFC. Maar als RFC tot de hoogste uitbetalers behoort, en je hebt desondanks toch te weinig inkomen, ligt het aan jouw kostprijs in relatie tot de zuivelmarkt.
  Dan moet je óf je kostprijs verlagen óf melk produceren die een hogere verkoopwaarde heeft.

  Met verbazing zie ik dat ze vervolgens alles wat van belang kan zijn voor een zo hoog mogelijke verkoopwaarde willen afschaffen.

 • Axl

  Ze houd wel van goede muziek voor de rest is ze een beetje kortzichtig

 • Firma Vellenga

  Dank heer Stevelink. Ja, ik begrijp het tot op zekere hoogte. Maar ik denk wel dat het fc bestuur meer had kunnen doen voor zijn leveranciers. Zoals ze investeren in het buitenland, zo hadden ze ook kunnen investeren in de boeren in Nederland en in gesprekken met de afnemers/supermarkten in gesprek met de overheid de banken noem maar op. Ja, de meeste boeren trekken deze melkprijs niet meer. Of dat nu de schuld is van de melkfabriek? In mijn ogen wel...Ze hadden veel eerder een vuist moeten maken en de boer naast alle regels van tegenwoordig ook een redelijke melkprijs tegenover zetten. Dan kun je zeggen als er geen vraag naar is kunnen we het niet uitbetalen maar het geld moet wel ergens zijn of het is al uitgegeven aan zaken waar de boeren niets aan hebben gehad. Daar gaat het in mijn ogen fout we staan straks allemaal met lege handen

 • xw

  Het heeft niks met de onderwerpelijke aangelegenheid te maken, maar wij vinden het al knap dat ze de huidige melkprijs kunnen betalen. Want u moet niet vergeten, dat 80 % in het buitenland afgezet moet worden. Ga er maar aan staan!
  En in het licht daarvan: buitenlandse investeringen om aldaar afzet de realiseren is heel slim.
  Hulde aan rfc.

 • Maas1

  Wie gaat er nu een zakelijk geschil als deze in de media brengen...? Er zijn van die regels die zijn ongeschreven..dom heel dom.

 • BO(skabout)ER

  @Bennie;
  Je wilt het geloof ik niet zien, maar ik denk dat de andere fabrieken hard bezig zijn RFC in te halen. De komende jaren zal RFC een cent minder moeten betalen om het bedrijf gezond te houden; grote bedrijven als ARLA en DMK hebben juist hogere prijzen in de pijpleiding omdat al hun nieuwe fabrieken de laatste jaren zijn opgeleverd. Die kunnen de komende jaren juist investeren in hun producten omdat de fabrieken daar nu goed staan. Bij RFC is er een te kort aan verwerking van melk. Dat is geheel hun fout, ze kunnen nu ook niet makkelijk spelen met hun melk door het best renderende bulkproduct te kiezen.

  Het gaat dus Niveleren aan de top en over 2/5 jaar betaald RFC een DMK prijs.

 • gjh

  Bennie is zelf erg dom zo te lezen alleen heeft hij dat nog niet door. Bij RFC zijn het niet als de rest van de fabrieken zakken vullers. Sieta je bent een geweldige vrouw die veel goed doet voor ons.

 • kleine boer

  Wat niet slim is van sieta is de reden van melk weigeren niet te noemen maar ongetwijfeld heeft ze daar een goede reden voor. Nu gaat het verhaal een eigen leven lijden denk ik. Nou verwacht ik dat er over een tijdje opnieuw vele zullen zeggen ze had weer gelijk.

 • RIEN65

  Het mooiste is dat Sieta hier op deze site de gelegenheid van Boerderij kreeg om met een opinie stuk RFC de les te lezen.

  Ja wat moet je daar van denken.

 • Gerd

  @boer:
  Met DMK hoeft u geen RFC te vergelijken.
  Gemiddeld 30,4 cent basisprijs 2019 tegen 4% vet.
  Grondprijs

 • puddingbroodje

  Al levert ze alle weken ab melk er blijft een groep boeren die haar met haar populistische pietpraat blijft geloven. Ik ben blij met rfc en heb er alle vertrouwen in dat de melkweigering terecht was.

 • 112

  bennie . veel boeren hebben ook geen Hooge dunk van jouw . als frans op jouw bordje schijt vreet jij het nog op . bij rfc zijn het gewoon een aantal boefjes . en daar geld vooral ikke en de dikke en de rest kan stikken . die sukkels kunnen de melk prijs met nog geen cent per jaar verhogen . het enige waar ze goed in zijn is om de boeren op kosten te jagen . en ja bennie ga maar eens op onderzoek hoe het spel met de fosfaat rechten is gespeeld door de Heeren bestuurders

 • Alco

  Succes in het verleden is geen garantie voor de toekomst is een gezegde.
  Als je kijkt naar de inkrimping ( behalve op het kantoor) bij de FC wordt ik ook verontrust naar de toekomst.

 • hansvanbergen

  Problemen met melkkwaltiet kan ook een scheur in de melkstalvloer zijn een afgevallen tegel of een blaadje van een dierenartsbehandeling wat ontbreekt. Maar ook 10cc oxytetra of een injector die niet in de doos zit en niet duidelijk is waar die gebleven is.

 • mcb

  VerhAal stinkt

 • 26041997

  Zonde van de tijd om je hier in te verdiepen.

 • gerben5

  ze heeft de hele mailwisseling op de ddb site gezet.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

Laad alle reacties (47)

Of registreer je om te kunnen reageren.