Rundveehouderij

Nieuws 23 reacties

Van Keimpema: civiele procedure tegen FrieslandCampina

Sieta van Keimpema start een civiele rechtszaak tegen FrieslandCampina.

Zo wil ze de melkweigering en opzegging van het lidmaatschap door de zuivelcoöperatie aanvechten. Dat meldt de voorzitter van de Dutch Dairymen Board op de website van de DDB.

Mogelijk jarenlange procedure

In een mondelinge toelichting vertelt ze dat de procedure nog jaren kan duren en dat het afhangt van het verloop ervan of ze weer wil kunnen toetreden tot de zuivelcoöperatie. Verdere toelichting geeft ze niet. Van Keimpema liet vlak voor kerst in een artikel op de DDB-website weten dat haar lidmaatschap beëindigd is door de NV-directie van FrieslandCampina op grond van artikel 7 lid 3a.

Melkweigering

Van Keimpema had de afgelopen vier jaar problemen met FrieslandCampina, de afnemer van hun melk, wat uiteindelijk in januari 2019 uitliep in melkweigering door de coöperatie. Enkele maanden later werden de koeien van het bedrijf van haar en haar man in het Friese Nes verkocht. In een interview in de Volkskrant bracht ze dit naar buiten. Ze bracht de melkweigering in verband met haar kritische opstelling, wat de zuivelcoöperatie zelf tegenspreekt. Een artikel naar aanleiding van dat Volkskrant-interview in Boerderij Vandaag viel niet goed. Volgens deze krant is de zaak met de aantijging richting de coöperatie geen privé-kwestie meer, waarop Van Keimpema een uiterst kritisch stuk plaatste op de website van de DDB.

Laatste reacties

 • Peet1212

  Ik heb wel het gevoel gekregen dat Boerderij diegene is die de zaak uit de privé-sfeer heeft gehaald en dat is op zijn minst dubieus te noemen!!!!

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  De reus tegen kleinduimpje.

 • Gradje 1966

  Als kleinduimpje geen voldoende haalt vanwege een grote zooi op het erf of in de stal of het vee niet goed is en de voorwaarde van levering niet na komt moet ze niet zuren . Zo n adressen ken ik wel meer en iedereen heeft het gedaan maar zelf zijn ze niet fout . Meestal vertikken ze aan de voorwaarde te voldoen.
  Een verharde laadplaats van klinkers of beton en die ook schoon is zodat de slang niet vuil word een schoon tank lokaal en ga zo maar door .
  Je komt zomaar niet in de weigering dan mankeert er nogal wat aan je bedrijf.
  Je krijgt een ieder geval de tijd om je fouten te herstellen en als je dat niet wil
  dan moet je maar ophouden deze bedrijven zijn geen reclame voor de sector

 • oeleboele

  Boerderij is tégen boeren en voor de grote spelers. Wellicht belangenverstrengeling?

 • Jeannettedekker@hotmail.com

  We weten het niet gradje ,,,we zullen het nu meemaken...

 • Een goed voornemen van Sieta zou zijn! Begraaf de strijdbijl om jezelf en de sector op deze manier te besmeuren!
  Het is 1 januari 2020 het begin van een nieuw decennium! Gelukkig nieuwjaar

 • koeien--

  Zo is het gradje, iedereen binnen een straal van 20 km rondom nes weet waarom er geen melk meer wordt opgehaald bij van keimpema.. hadden ze 10 jaar geleden al mee moeten stoppen.

 • Alco

  Als het is zoals @Gradje zegt dan zal Sieta dat toch ook wel begrijpen.
  Zo dom lijkt ze me niet.
  Dus ben ik benieuwd.

 • koeien--

  de splinter in andermans oog wel zien, maar niet de balk in het eigen..

 • Firma Vellenga

  Ik weet het ook niet, Ik weet wel dat ik grote waardering heb voor Sieta. Ze staat er altijd met een goed verhaal (in mijn ogen) en opgeheven hoofd. Ik kan me heel goed voorstellen dat ze haar onjuist voelt behandeld door Friesland Campina en dat poets je niet zomaar weg omdat sommigen zeggen: begraaf de strijdbijl. Andere kant ken ik ook de mensen die alles heel goed weten maar thuis een puinhoop hebben. We blijven het volgen.

 • RIEN65

  Sieta gaat niet naar de rechter. Ze heeft geen poot om op te staan.

 • Sivert&Anita

  Misschien is het ook wel niet zo slim om steeds tegen je afnemer aan te trappen, van de kant van RFC kan ik me ook nog wel voorstellen dat je van dergelijke leveranciers af wilt, zeker met in het achterhoofd het feit dat RFC teveel melk heeft. Aangezien Qlip-controle in tegenstelling tot melkkwaliteitsparameters ook een deels subjectieve beoordeling is geeft dit wel mogelijkheden om iemand in melkweigering te doen belanden. Ondanks dat ik vind dat Sieta van Keimpema het heel erg goed doet op het podium en dingen goed weet te benoemen heb ik wel het idee dat ze blijkbaar niet weet wanneer je moet inbinden, en dat zou ook een belangrijke kwaliteit moeten zijn die zij helaas blijkbaar mist.

 • Bennie Stevelink

  Ik maak dezelfde inschatting als @RIEN65: Sieta heeft in een rechtszaak geen poot om op te staan. En als ze dat wel heeft zijn het bij RFC grote prutsers.
  Ik ga er vanuit dat ze bij RFC Sieta toch wel kennen. Vroeger toen ze nog bestuurslid was bij de NMV werden om de haverklap rechtszaken gevoerd waar geen enkel boeren belang mee gediend was. Gewoon voor de kick, omdat ze er plezier in hadden tegen te kunnen doen.

  Ze zullen bij Sieta niet strenger hebben beoordeeld zoals @Sivert&Anita meent, maar juist softer. Dit om iedere discussie te vermijden. Alleen datgene als fout aanvinken waar geen enkele discussie over kan zijn. Alles zeer goed documenteren met alle noodzakelijke handtekeningen er onder en goed bewaren. Herstelperiodes zeer ruim aanhouden en alle mogelijke hulp bieden bij verbetering. Ook dit alles goed vastleggen.
  Ik las in de Volkskrant dat RFC in het laatste jaar zelfs een op maat gemaakt verbeterprogramma voor Sieta heeft gemaakt en dat ze maar liefst 2 keer per week telefonisch begeleiding kreeg.

  Als ze juridische ook maar enig poot had om op te staan had ze vorig jaar, direct na de melkweigering, naar de rechter moeten stappen om in ieder geval het ophalen van de melk te herstellen. Dat ze nu, pas na een jaar, naar de rechter wil stappen is volgens mij alleen voor de bühne.

 • Sieta sterkte, jij hebt jarenlang je nek uitgestoken voor de melkveehouders, veel respect daarvoor. Door jouw niet aflatende inzet en terechte argumenten moeten alle melkveehouders in dit land dankbaarheid tonen voor de gepleegde inzet en verder medeleven betonen voor en met jullie thuissituatie. Wat ook de argumenten van de coöperatie zijn, een ongewenste leverancier, moet je een nette uitgang bieden en niet het mes op de keel zetten. Dus RFC regel een andere afnemer voor hun bedrijf, dat is ook uw sociale en menselijke taak. Zolang deze nieuwe afnemer nog niet gevonden is herstel de aanname van geproduceerde melk, zodra er wederom koeien gemolken worden. Kortom regel het op menselijk niveau en zakelijk correct gedrag en stem een nette OMEGA met elkaar af. SIETA verdient dat RESPECT van jullie....RFC!

 • just do it en let it be!

 • RIEN65

  Beste gedupeerde boer, regels zijn er voor alle leden ook voor Sieta.
  Maar ze gaat toch een rechtszaak aanspannen dus we horen het wel.

 • Bennie Stevelink

  @Gedupeerde boer door NAM-Shell-ExxonMobil en EZ, je gaat er in jouw reactie vanuit dat de boer zelf niet verantwoordelijk is voor de afzet van zijn melk. Alsof de boer in loondienst is. Alsof de melkverwerker een overheidsdienst is die ten alle tijde het vuilnis komt ophalen.
  Deze mentaliteit is hét probleem bij een deel van de boeren. Het leidt er toe dat dit deel van de boeren niet wil meewerken aan een zo goed mogelijke melkverwaarding. Melkafzet is hun verantwoordelijkheid niet. Alles wat van belang kan zijn voor een zo goed mogelijke melkverwaarding gaan ze dwars voorliggen. Ondertussen eisen ze wel een melkprijs die hoger is dan in de markt kan worden verkocht.

 • kleine boer

  bennie de melk in polen enz enz word ook gewoon verkocht hoor zonder weidegang registratie per 5 minuten.... betere verkopers daar denk ik. Hier rfc en alle andere bang van de retailer geworden en die laten rfc gratis reclame maken voor de verkoop elk 1-2 jaar nieuw stickertje op de pak waar de consument in moet trappen weidegang dan planetproof wat volgt stikker op de pak melk van een boer met opvolger?

 • j.r.j.porsius1

  @koeien- - Als je zulke opmerkingen durft te plaatsten, vind ik dat je ook het lef moet hebben omdat onder je eigen naam te doen. Dit zegt in mijn ogen dan meteen al genoeg over de schrijver zelf iemand zwart maken zonder zich zelf bekend te maken lekker achterbaks! Zo zijn er hier wel meer die luk raak roeptoeteren maar alleen anoniem ik vind dat de boerderij daar eens paal en perk aan moet stellen. Wil je reageren dan niet langer anoniem maar met naam en toenaam.
  Bennie Stevelink bijvoorbeeld reageert heel veel word daardoor ook heel veel afgezeken door anderen die het vaak niet eens zijn met hem. Ook wij zijn het vaak niet eens met hem maar hij verschuilt zich in ieder geval niet onder een of ander pseudoniem!

 • 306lsa

  10:48@
  Als iemand een mening heeft en die anoniem deelt vindt ik persoonlijk niks mis mee , waarom omdat ik denk dat we dan vrij uit kunnen praten en als iets wat we zeggen niet door de beugel kan dan kan de redactie het stukje wel aanpassen?zie regels vande site
  Alles onder je eigen naam plaatsen is misschien stoer hoor maar daar gaat het in mijn ogen niet om want het gaat er om om een discussie met elkaar te voeren
  Er is ook niet voor niks een wet persoonsgegevens want ....... zo veel redenen
  En op YouTube reageren mensen eigenlijk altijd met een andere naam
  Er zijn mensen die niet een mening van een andere respecteren maar persoonlijk aanvallen gaan en dit is een manier om dat tegen te gaan , gewoon discussie zonder zorgen
  Misschien ben je het er niet mee eens maar ik vindt dit wel

 • Alco

  En wie ben jij dan wel j.r.j.corsius?
  Geef je adres en is het wel je echte naam?

 • j.r.j.porsius1

  Dat is wel mijn naam mijn adres geven is heel iets anders!

 • Alco

  Wat spreek jij jezelf tegen.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.